Οι εξ ανατολών... γείτονες

03/09/2013 - 15:37

Αίτηση ενδιαφέροντος να διεκδικήσει εκ νέου, για τρίτη κατά σειρά θητεία, το δημαρχιακό θώκο υπέβαλε επισήμως ο πολύ γνωστός στη Μυτιλήνη δήμαρχος του Αϊβαλιού Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν.

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και άρχισε η κατάθεση υποψηφιοτήτων
Χαμός στο Αϊβαλί

Αίτηση ενδιαφέροντος να διεκδικήσει εκ νέου, για τρίτη κατά σειρά θητεία, το δημαρχιακό θώκο υπέβαλε επισήμως ο πολύ γνωστός στη Μυτιλήνη δήμαρχος του Αϊβαλιού Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν. Μάλιστα, για να γίνει πιο θεαματική η απόφασή του, κάλεσε τους φίλους και οπαδούς του στην πλατεία του παλιού Τελωνείου και από εκεί, ηγούμενος της πομπής, διέσχισε πεζός τους δρόμους της πόλης, ως τα γραφεία τού CHP, του κεμαλικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου και κατέθεσε τη υποψηφιότητά του.

Η υποψηφιότητα του Τουρκοζέν ήταν η πέμπτη που υποβλήθηκε ως σήμερα. Είχαν προηγηθεί των δύο εν ενεργεία σήμερα δημάρχων τού Κουτσούκ-κιοϊ και της Αλτίνοβα, πόλεων που με το νέο νόμο συνενώνονται με το Αϊβαλί. Επίσης υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες του μηχανικού Μεσούτ Ναϊλ Ακίν και του σημερινού προέδρου του Επιμελητηρίου, Ραχμί Γκεντσέρ.

Μάλιστα, ο Ραχμί επέλεξε να καταθέσει την υποψηφιότητά του την περασμένη Παρασκευή, ημέρα εθνική γιορτής, ίσως επειδή προέρχεται απ’ το εθνικιστικό κόμμα. Ξεκίνησε κι αυτός πεζός απ’ το Επιμελητήριο και συνοδευόμενος από συνεργάτες του, βάδισε προς τα γραφεία του κόμματος μοιράζοντας γαρύφαλλα στους περαστικούς!

Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν στις 30 Μαρτίου 2014 και ως τότε φαίνεται πως οι Αϊβαλιώτες θα βιώσουν κι άλλες πολλές ανάλογες παράτες από τους επίδοξους κυβερνήτες της πόλης τους. Πάντως, ο συνωστισμός υποψηφίων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει την άνοδο της εκλογικής του δύναμης.

 

Άρχισαν πάλι οι διαδηλώσεις στην Πλατεία Τακσίμ

Προχθές Κυριακή 1η Σεπτέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, η Αστυνομία έκλεισε και πάλι το Πάρκο Γκεζί στην Πόλη, όπου πριν από δύο μήνες γίνονταν καθημερινά σχεδόν διαδηλώσεις. Πλήθος κόσμου, στην πλειοψηφία τους νέοι, συγκεντρώθηκαν και πάλι στην Πλατεία Τακσίμ με στόχο τη δημιουργία αλυσίδας ειρήνης, αλλά συνάντησαν μπροστά τους την Αστυνομία. Οι δυνάμεις ασφαλείας με άμεση παρέμβασή τους απώθησαν τους συγκεντρωμένους, απαγορεύοντας παντελώς την είσοδο στο Πάρκο Γκεζί. Έτσι, ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων στράφηκε προς την οδό του Πέρα (Ιστικλάλ) και πορεύτηκαν προς την Πλατεία Γαλατάσαράι, διαδηλώνοντας και βάφοντας το δρόμο με πολύχρωμα συνθήματα για την παγκόσμια ειρήνη.

Αρχικά η Αστυνομία έσβηνε τα συνθήματα, ύστερα όμως άλλαξαν οι διαταγές και δημιουργήθηκε ιλαρότητα, καθώς οι αστυνομικοί κυνηγούσαν με... πηδηματάκια τους διαδηλωτές! Πορείες για την ειρήνη και διάφορες άλλες σχετικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα σημεία της Πόλης. Αξίζει να επισημανθεί ότι παντού επενέβη και τις διάλυσε η Αστυνομία, εκτός απ’ τη διαδήλωση μπροστά απ’ το Αιγυπτιακό Προξενείο, ενάντια στο σημερινό καθεστώς και υπέρ του προέδρου Μόρσι, προφανώς για να μην ενοχληθούν οι ισλαμιστές μέσα κι έξω απ’ την Τουρκία.


Πολιτιστικό Φεστιβάλ Αϊβαλί, από 7 έως 16 Σεπτεμβρίου

Περιχαρής ο δήμαρχος Αϊβαλιού επιδεικνύει την αφίσα του φετινού φεστιβάλ «Kültür ve Sanat - Πολιτισμού και τέχνης», για το οποίο όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «θα βρέξει αστέρια»! Προς τούτο έχουν προσκληθεί διάσημοι καλλιτέχνες της κλασσικής και έντεχνης μουσικής απ’ όλη την Τουρκία, συγγραφείς ηθοποιοί και άλλοι. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται απογεύματα και βράδια στο κλειστό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (παλιά πυροσβεστική, στο δρόμο προς τα Μοσχονήσια) ή στο ανοιχτό αμφιθέατρο, κοντά στη μαρίνα.

Ίσως η πιο διάσημη συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ είναι της πιανίστα İdil Biret, που διαπρέπει στην Τουρκία και την Ευρώπη. Η Ιντίλ Βιρέτ είναι πραγματικά το παιδί θαύμα στο μουσικό στερέωμα στην Τουρκία, αφού ήδη από ηλικίας τεσσάρων ετών έπαιζε με ευχέρεια κομμάτια τού Μπαχ, ενώ στα έξι της χρόνια πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο Παρίσι. Το ρεσιτάλ της στο Αϊβαλί είναι στις 6 Σεπτεμβρίου.


Φεστιβάλ «Δάφνη - Defne» σε Σαμοθράκη και Ίμβρο

Από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 στη Σαμοθράκη και την Ίμβρο θα πραγματοποιηθεί το 12ο Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ Φιλίας, που αρχικά είχε προγραμματισθεί για τον περασμένο Ιούνιο. Το θέμα του 12ου Φεστιβάλ Φιλίας είναι «Περιβάλλον και Τουρισμός». Η Ίμβρος είναι εύκολα προσβάσιμη από το κοντινότερο ελληνικό νησί, τη Σαμοθράκη, και δεδομένου ότι θα ανοίξει τελωνείο, η διοργάνωση αυτή θα είναι επωφελής για τον τουρισμό του τόπου, ενώ έτσι και η Σαμοθράκη έρχεται πιο κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τους Συλλόγους «Δάφνη - Defne» κάθε χρόνο σε δύο διαφορετικούς τόπους, έναν στην Ελλάδα κι ένα στην Τουρκία. Θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς βεληνεκούς, φιλοδοξεί δε να αποτελέσει ένα βήμα για την υιοθέτηση κοινών στόχων σχετικά με τις «Καθαρές Θάλασσες» εκ μέρους των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των πανεπιστημίων και των τοπικών αυτοδιοικήσεων.



 
Έκθεση για τα «Σεπτεμβριανά» της Πόλης στην Αθήνα

Ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως «Το Έβδομον του Βυζαντίου», στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργανώνονται για την 58η επέτειο των γεγονότων τής 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 1955, επέλεξε να συνεισφέρει στην ιστορική μνήμη με τη συλλογή και παράθεση των πρωτοσέλιδων των ελληνικών, τουρκικών, βρετανικών και ομογενειακών εφημερίδων της Κωνσταντινούπολης από 5 έως 10 Σεπτεμβρίου 1955, διοργανώνοντας την έκθεση «Τα Σεπτεμβριανά “εν θερμώ” στα πρωτοσέλιδα».

Στην έκθεση αυτή η διερεύνηση αφορά τα εξής στοιχεία:
- Η συμμετοχή ορισμένων εφημερίδων σε Τουρκία και Αγγλία στην προετοιμασία των Σεπτεμβριανών, λόγω του ελέγχου δημοσιογράφων από τις μυστικές υπηρεσίες.
- Την καθυστέρηση του ελληνικού Τύπου στην ενημέρωση του κοινού.
- Την προσπάθεια συγκάλυψης του μεγέθους των μαζικής κλίμακας εγκλημάτων από τις εφημερίδες που συμμετείχαν στην προετοιμασία.
- Η προσπάθεια υποβάθμισης των γεγονότων για να μη διαταραχθεί το «αρραγές» μέτωπο στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και για άλλες σκοπιμότητες.
- Ο βαθμός αντίδρασης των εφημερίδων που τα στελέχη τους δεν είχαν γνώση της προετοιμασίας του Πογκρόμ.

Η Έκθεση θα λειτουργήσει από 7 έως 9 Σεπτεμβρίου 2013 με ώρες λειτουργίας από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγεμα στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, Δ. Σούτσου 46, Αμπελόκηποι.

Υπό διωγμό τα γκράφιτι με το ουράνιο τόξο απ’ τους ισλαμιστές

Νεαρός φοιτητής-«ζωγράφος του δρόμου» έβαψε την περασμένη εβδομάδα με περίσσεια ευαισθησία, όπως είπαν, στα χρώματα του ουράνιου τόξου τις σκάλες της οδού Αλγερίας (πρώην Γαλλίας!), στην περιοχή του Μπέιογλου, πίσω απ’ τη Σχολή Γαλατά στην Πόλη. Την επόμενη ημέρα συνεργεία του Δήμου έσβησαν τα γκράφιτι και έβαψαν τις σκάλες με γκρι χρώμα. Η Δημαρχία (που διοικείται από ισλαμιστές) θεώρησε ανάρμοστο το γκράφιτι, συνδέοντας το έργο με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων!

Από εκείνη την ημέρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, απ’ την Προύσα, τη Σμύρνη, την Άγκυρα, μέχρι και το Ντιγιάρ-μπεκίρ, οι νέοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας βάφουν δημόσιους χώρους με τα χρώματα του ουράνιου τόξου! Άλλον μπελά βρήκε ο Ερντογάν!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey