Οι εξ ανατολών... γείτονες

23/07/2013 - 13:49

Ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα η πλακόστρωση των παραλιακών πεζοδρομίων απ’ την πλατεία με το άγαλμα του Κεμάλ ως τη μαρίνα. Παράλληλα, ο Δήμος ξεκίνησε και προγραμματίζει να τελειώσει μέσα στον Αύγουστο την ανάπλαση της περιοχής στην οδογέφυρα που συνδέει τη στεριά με το πρώτο Μοσχονήσι (Κρεμμυδονήσι - Soğanlı adası)

Το Αϊβαλί εξωραΐζεται
Ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα η πλακόστρωση των παραλιακών πεζοδρομίων απ’ την πλατεία με το άγαλμα του Κεμάλ ως τη μαρίνα. Παράλληλα, ο Δήμος ξεκίνησε και προγραμματίζει να τελειώσει μέσα στον Αύγουστο την ανάπλαση της περιοχής στην οδογέφυρα που συνδέει τη στεριά με το πρώτο Μοσχονήσι (Κρεμμυδονήσι - Soğanlı adası). Διατίθενται προς τούτο 100 χιλ. λίρες απ’ τους πόρους του Δήμου και ο δήμαρχος, Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, οραματίζεται να καταστήσει την περιοχή δρόμο αναψυχής και περιπάτου για όλους τους δημότες. Προβλέπεται να κατασκευαστούν ξύλινες πέργκολες, να φυτευτεί κάθε ελεύθερος χώρος, να γίνουν υποδομές για τα ΑμεΑ, φαρδιά πεζοδρόμια κ.ά., ενώ θα βαθύνει και η θάλασσα για να περνούν οι βάρκες, απ’ τον κόλπο του Αϊβαλιού, στον κόλπο του Αδραμυττιού.

Αξιοποίηση του κατσίγαρου στο Αδραμύττι
Ο εφευρέτης Φαρούκ Ντουρουκάν ύστερα από τρία χρόνια δουλειά και με την υποστήριξη πανεπιστημιακών και της φαρμακοποιού Φιλίζ Οζλέρ απ’ το Αδραμύττι, κατάφερε να αξιοποιήσει τον κατσίγαρο (το λιοζούμι που τρέχει απ’ τα ελαιοτριβεία) και απ’ την επεξεργασία του να παραγάγει ζωοτροφές. Οι τροφές αυτές, πλούσιες στην ουσία ολεουροπεΐνη, χορηγήθηκαν επί τρίμηνο, ως συμπλήρωμα διατροφής, σε φάρμα αγελάδων στο Ζεϊτινλί και το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί σημαντική αύξηση στην παραγωγή γάλακτος. Η εφεύρεσή του κατατέθηκε και πήρε έγκριση παραγωγής απ’ το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας. Περήφανος ο Φαρούκ, δηλώνει πως κατάφερε να δώσει λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες στη Μεσόγειο επί 3.000 χρόνια, γιατί όχι μόνο αντιμετωπίζεται η ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά αξιοποιείται το άχρηστο κατά τα άλλα αυτό υποπροϊόν της ελιάς.



Οι Ροταριανοί της Σμύρνης στην Κρήτη
Ο Ροταριανός Όμιλος Σμύρνης και οι άλλοι οκτώ Όμιλοι Ροταριανών πέριξ της Σμύρνης πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα εκδρομή στην Κρήτη. Εκεί συναντήθηκαν με τους Ροταριανούς του Ηρακλείου και των Χανίων, έγιναν πολλές εκδηλώσεις γνωριμίας και μπήκαν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στους Ροταριανούς Ομίλους Σμύρνης και Κρήτης. Μεταξύ των Ροταριανών της Σμύρνης υπήρχαν και πολλοί «Γκιριτλήδες», δηλαδή Τουρκοκρητικοί δεύτερης και τρίτης γενιάς κυρίως, που επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τη γενέτειρα των προγόνων τους. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της εκδρομής ήταν ένα περιστατικό που συνέβη στις Αρχάνες Ηρακλείου.

Το γκρουπ των Τουρκοκρητικών πήγε για φαγητό σε μία ταβέρνα και η ταβερνιάρισσα ρώτησε πούθε είναι. Όταν κατάλαβε πως ήταν Τούρκοι με κρητική καταγωγή, πήγε μέσα στο μαγαζί και επέστρεψε με ένα χαρτί που απεικόνιζε το γενεαλογικό της δένδρο, στο οποίο υπήρχαν και πρόγονοι με μουσουλμανικά ονόματα. Έπεσε όλο το γκρουπ στο χαρτί και μάλιστα μια Σμυρνιά ανακάλυψε και δικούς τους προγόνους στην ίδια λίστα! Πόσο μικρός είναι τελικά είναι ο κόσμος!



Σχεδόν έτοιμο το τούνελ στο Βόσπορο
Το υποθαλάσσιο τούνελ «Marmaray» που κατασκευάζεται εδώ και τρία περίπου χρόνια, ολοκληρώθηκε και υπολογίζουν οι εργολάβοι του έργου ότι σε 100 μέρες θα δοθεί στη χρήση του κοινού. Το έργο εκτελείται από γιαπωνέζικη εταιρεία σε βάθος 60 μέτρων κάτω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας, έχει μήκος 1,4 χλμ. και υπολογίζεται να αντέχει σε σεισμούς μέχρι 7,2 Ρίχτερ. Το τούνελ αυτό συνδέει μέσα σε 12 λεπτά την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς Σιρκεζί και Σκούταρι αντίστοιχα. Θα χρησιμοποιείται κατά το σύστημα του τούνελ της Θάλασσας της Μάγχης, δηλαδή τα αυτοκίνητα θα μεταφέρονται με σιδηροδρομικό συρμό, ώστε να μην αντιμετωπίζεται πρόβλημα καυσαερίων και ατυχημάτων.



Φεστιβάλ στο τριεθνές του ποταμού Άρδα
Από αύριο Τετάρτη 24 Ιουλίου και για πέντε μέρες, μέχρι και Κυριακή 28 Ιουλίου, οι όχθες του Άρδα θα γίνουν, για 19η χρονιά, σημείο συνάντησης τριών λαών, τριών πολιτισμών, όπου μικροί και μεγάλοι θα δημιουργήσουν μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα σε ένα φυσικό περιβάλλον. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις όχθες του ποταμού Άρδα για πρώτη φορά το 1995. Κάποιοι «ανήσυχοι» νέοι στο ακριτικό χωριό Καστανιές ονειρεύτηκαν στο ποτάμι τους - μια ανάσα από το τριεθνές σύνορο Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας - ένα μουσικό, κατασκηνωτικό φεστιβάλ, μια πολιτιστική συνάντηση των νέων των τριών χωρών. Σύντομα, το Φεστιβάλ έγινε θεσμός και αγαπημένος προορισμός, όχι μόνο των επισκεπτών, αλλά και των καλλιτεχνών.

Στο γαλήνιο και ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, στη δροσιά που προσφέρουν οι πανύψηλες λεύκες, τα πλατάνια και τα καθαρά νερά του ποταμού, οι κατασκηνωτές και οι επισκέπτες είχαν και έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πενθήμερο εναλλακτικών διακοπών και ένα πλήθος εκδηλώσεων, δράσεων και συναυλιών, με τον οικονομικότερο τρόπο! Παράλληλα, οι τρεις χώρες ενώνονται με ποδηλατοδρομία, χορευτικά συγκροτήματα, μεγάλη παραδοσιακή παλαίστρα, αγώνες ποδοσφαίρου, beach-volley, 4x4, μουσικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες για πέντε ημέρες, από το πρωί ως... το άλλο πρωί!

Στις φετινές συναυλίες, από ελληνικής πλευράς, θα συμμετέχουν ο Στέλιος Ρόκκος, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Στάθης Δρογώσης, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Μύρωνας Στρατής, ο Ησαΐας Ματιάμπα, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Θοδωρής Οικονόμου, ο Lava, αλλά και μπάντες όπως οι «Professional Sinerz», οι «Μikro», οι «Μπλε», οι «Μέλισσες», οι «Κόζα Μόστρα», το «Κακό Συναπάντημα» και πολλοί - πολλοί ακόμη αγαπημένοι καλλιτέχνες.

Είναι εύκολο και σχετικά οικονομικό να πάει κανείς με Ι.Χ. απ’ τη Μυτιλήνη (μέσω Τουρκίας) στο Φεστιβάλ. Αυτοί που το τόλμησαν πέρυσι, ξεκίνησαν πρωί απ’ τη Μυτιλήνη και έφτασαν με την ησυχία τους στον Άρδα στις 4 τ’ απόγεμα. Το κόστος στις κατασκηνώσεις είναι χαμηλό, το μόνο πρόβλημα ήταν τα κουνούπια, ελπίζουμε φέτος να ράντισαν εγκαίρως.



Ακριβός ο τουρισμός και στην Τουρκία
Μολονότι και η Τουρκία, όπως εμείς, περιμένει έκρηξη αφίξεων τουριστών, τα μέχρι σήμερα στοιχεία ακόμη δεν το επιβεβαιώνουν. Η περιοχή της Αττάλειας, που πέρυσι δέχθηκε 15 εκατομμύρια τουρίστες (οι μισοί ήταν Ρώσοι) σημειώνει και φέτος αύξηση. Απέναντί μας, όμως (Νομός Μπαλίκεσίρ), μέχρι τώρα έχει μείωση σε σχέση με πέρυσι (22%) στην πληρότητα των ξενοδοχείων. Βεβαίως είναι και το Ραμαζάνι που δεν ευνοεί τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά και πέρυσι το Ραμαζάνι κατακαλόκαιρα ήταν.

Ο Νομός τού Μπαλίκεσίρ, όπου υπάγονται οι παραλίες του Μαρμαρά του Αδραμυττινού Κόλπου και βέβαια το Αϊβαλί, κατατάσσεται δέκατος στη σειρά σε ξενοδοχειακές κλίνες (άδεια απ’ το κράτος) και τέταρτος σε ενοικιαζόμενα δωμάτια (άδεια απ’ το Δήμο) σε όλη τη χώρα. Πάντως οι τιμές ανεβαίνουν συνέχεια στη γειτονική χώρα, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό. Για παράδειγμα, οι οργανωμένες πλαζ «Moon Beach» και «Maki 29 beach» στο Μπόντρουμ έχουν θεσπίσει υποχρεωτική κατανάλωση για κάθε λουόμενο 125 λίρες! Και οι τιμές μέσα, εξωφρενικές, ο χυμός 20 λίρες, το χάμπουργκερ 46, το τοστ με σκέτο τυρί 26 και το ουίσκι 1.050! Ανάλογα είναι και στην πλαζ των διασημοτήτων «Marrakes» στον Τσεσμέ, όπου παρ’ όλο που υπάρχει είσοδος 40 λίρες, το αϊράν πωλείται προς 12 λίρες, η βότκα 500 και η μερίδα τα μύδια 38 λίρες! Έλεος, γείτονες!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey