Οι εξ ανατολών... γείτονες

16/07/2013 - 14:18

Μολονότι διανύουμε την καρδιά του καλοκαιριού και ο «υδράργυρος» ολοένα ανεβαίνει, στη γειτονική μας χώρα, λόγω της νηστείας του Ραμαζανιού, οι παραλίες είναι σχεδόν άδειες.

Άδειες οι παραλίες στην Τουρκία λόγω Ραμαζανιού

Μολονότι διανύουμε την καρδιά του καλοκαιριού και ο «υδράργυρος» ολοένα ανεβαίνει, στη γειτονική μας χώρα, λόγω της νηστείας του Ραμαζανιού, οι παραλίες είναι σχεδόν άδειες.

Αποφεύγουν να κολυμπούν αυτή την περίοδο οι μουσουλμάνοι, απ’ το φόβο μήπως άθελά τους καταπιούν θαλασσινό νερό, οπότε «χαλάει» η νηστεία, αφού κατά τις παραδόσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, διαρκούντος του Ραμαζανιού, δεν επιτρέπεται να βάλουν τίποτε στο στόμα τους! Από όσο υπολογίζουν, τουλάχιστον εδώ στα απέναντί μας παράλια, μόνο ένα ποσοστό 20% με 25% των κατοίκων τηρούν τη νηστεία. Όμως και οι άλλοι οι μη νηστεύοντες φέρονται διακριτικά και συνήθως αποφεύγουν, σε δημόσια θέα τουλάχιστον, να προκαλούν. Σάματις και σε μας είναι σύνηθες να τρώει κανείς προκλητικά κρέας τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Πάντως η σύμπτωση (ως κινητή εορτή) του φετινού Ραμαζανιού κατακαλόκαιρα φέρνει πολλούς Τούρκους επισκέπτες στα νησιά μας, όπου μπορούν να φάνε και να πιουν, χωρίς ενοχές, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ας σεβαστούμε τα έθιμα και τη διαφορετικότητά τους, ανεξάρτητα αν νηστεύουν οι όχι οι μουσαφίρηδές μας.


Άδεια η κοσμοπολίτικη παραλία «Αγιάσμα», στην Τένεδο

Τουρκικό τουριστικό κύμα προς τη Μύκονο

Φαίνεται, βοηθούντος και του Ραμαζανιού, ότι φέτος ξεπερνιέται κάθε πρόβλεψη για τις επισκέψεις Τούρκων στη χώρα μας. Εντυπωσιακή είναι η πύκνωση των αεροπορικών συνδέσεων Αθήνας - Κωνσταντινούπολης. Ενώ μέχρι το 1999 υπήρχαν δύο μόλις πτήσεις την ημέρα, μία της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και μία των «Τουρκικών Αερογραμμών», σήμερα οι δύο πόλεις συνδέονται καθημερινά με οκτώ πτήσεις. Μάλιστα, υπάρχουν πια και δρομολόγια απ’ ευθείας για τη Θεσσαλονίκη, Μύκονο, αλλά και το Ηράκλειο.

Ειδικά η Μύκονος, συνδέεται με την Πόλη με οκτώ πτήσεις εβδομαδιαίως, έξι της Atlasjet και δύο της Borajet. Έτσι, η αύξηση που καταγράφεται, αγγίζει το 50% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένο τουρκικό πρακτορείο της Πόλης, ενώ πέρυσι σε όλη την τουριστική περίοδο είχε φέρει οργανωμένα 320 Τούρκους τουρίστες, φέτος μόνο στη Μύκονο και μέχρι και την 1η Ιουλίου έχει φέρει στο νησί 600, ενώ εκτιμούν ότι η σαιζόν θα κλείσει με χιλιάδες.

Πολλοί Τούρκοι, επίσης, επιλέγουν να επισκεφτούν τα ελληνικά νησιά με κρουαζιερόπλοια. Έρχονται, έτσι, στα νησιά τουρίστες από όλη την Τουρκία, από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, αλλά και από την Άγκυρα, την Αντιόχεια, τα Άδανα. Πρόκειται για άτομα κάθε ηλικίας, 20 έως και 70 ετών, άτομα με μοντέρνο ντύσιμο, αλλά και γυναίκες με μαντίλα. Η πρόσφατη ανακοίνωση για ίδρυση γραφείου Visa Centre και στο Αϊβαλί, θα βοηθήσει ασφαλώς και τη Λέσβο να αυξήσει το μερίδιό της απ’ το τουρκικό τουριστικό ρεύμα.

 

«Ρωμαίικο Ημερολόγιο 2013» από τις εκδόσεις «Ιστός» της Πόλης

Το «Ρωμαίικο Ημερολόγιο 2013» είναι η επετηρίδα της χρονιάς που πέρασε. Προέρχεται, αναφέρεται και αφιερώνεται στους Ρωμιούς, εντός και εκτός Κωνσταντινούπολης, στην όπου Γης Ρωμιοσύνη.

Πρόκειται για μια παράδοση με σπουδαίο συμβολισμό και αξία: από το «Εθνικόν Ημερολόγιον 1865» του Μ. Π. Βρεττού και το «Ημερολόγιον της Ανατολής 1879» των Π. Θωμά και Α. Παλαιολόγου, μέχρι τα Ημερολόγια των Εθνικών Φιλανθρωπικών Καταστημάτων και τα Ημερολόγια του Ζερβόπουλου, οι επετηρίδες συνόψισαν, διατήρησαν και συγκρότησαν τη ρωμαίικη συλλογική μνήμη.

Ύστερα από μισόν αιώνα, το πρώτο αυτό ημερολόγιο, από τις ομογενειακές εκδόσεις «Ιστός», φιλοδοξεί να συνεχίσει την παράδοση, προσαρμόζοντάς τη στις σημερινές ανάγκες της κοινότητας. Μέσα στις πάνω από 400 σελίδες του, περιλαμβάνονται κείμενα που αφορούν στην ομογένεια γενικά, καθώς και στατιστικοί πίνακες με δημογραφικά στοιχεία, κοινωνικές εκδηλώσεις, λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα, νέα των ομογενειακών σχολείων, ένα παράρτημα σχετικό με το πολίτικο γλωσσικό ιδίωμα και ένας πλήρης κατάλογος των κοινοτικών επιτροπών. Το διαφημιστικό ένθετο στο τέλος του τόμου αποτυπώνει τη ζωντάνια της ομογενειακής οικονομικής δραστηριότητας στην Πόλη σήμερα.

Τα 10 καλύτερα μουσεία της Τουρκίας
Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού, τα 10 δημοφιλέστερα και με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μουσεία της χώρας είναι: Στην Πόλη η Αγία Σοφία, η Μονή της Χώρας (Kariye Camii), το Αρχαιολογικό, το Μοντέρνας Τέχνης και τα ιδιωτικά μουσεία των ζάπλουτων εκατομμυριούχων Sabancı και Koç. Τα υπόλοιπα είναι το Αρχαιολογικό τού Μπόντρουμ, το Open-air Museum στο Göreme της Καππαδοκίας, των Μεβλανά στο Ικόνιο και του Γκαζίαντεπ με τα υπέροχα ψηφιδωτά.

Διαπιστώνει κανείς ότι τα έξι στα δέκα μουσεία έχουν να κάνουν με τον ελληνικό πολιτισμό διαχρονικά στη Μικρά Ασία και βέβαια εκατοντάδες είναι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία που επισκέπτεται κανείς με εισιτήριο στην Τουρκία, που μαρτυρούν την παρουσία των Ελλήνων. Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι στην Τουρκία λειτουργούν 177 ιδιωτικά μουσεία (43 στην Πόλη, 34 στην Άγκυρα, 11 στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις).


Η Μονή της Χώρας στην Πόλη, με τα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά

 

Το πρόγραμμα που φέρνει σε επαφή Έλληνες και Τούρκους μέσω διαδικτύου
«Μαθαίνω τη γλώσσα σου»

Tο Σισμανόγλειο Μέγαρο (Ελληνικό Πολιτιστικό Ίδρυμα στην Πόλη), συνεχίζοντας τις προσπάθειές του, εφάρμοσε μέσω διαδικτύου το πρόγραμμα «Μαθαίνω τη γλώσσα σου», ώστε να φέρει κοντά Τούρκους και Έλληνες που μαθαίνουν ο ένας τη γλώσσα του άλλου, για να γνωριστούν και να κάνουν προφορική εξάσκηση. Η διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, και αντίστοιχα η διδασκαλία της Τουρκικής ως ξένης στην Ελλάδα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια εξάσκησης στον προφορικό λόγο, καθώς οι μαθητές στερούνται της δυνατότητας χρήσης της γλώσσας στόχου και πρακτικής εκτός της τάξης.

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το παρόν πρόγραμμα αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα την εξ αποστάσεως επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 72 άτομα, 36 μαθητές του Σισμανόγλειου Μεγάρου και 36 φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων. Θα επαναληφθεί δε απ’ τη νέα εκπαιδευτική περίοδο.

Τουρκικά και στη Μυτιλήνη
Η αμοιβαιότητα στις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πολιτών των τελευταίων ετών συντείνει στο να αυξηθεί το ενδιαφέρον εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας και στο νησί μας. Πολλά νέα παιδιά παράλληλα με την ξένη γλώσσα που διδάσκονται, ξεκίνησαν και μαθήματα Τουρκικής.

Η ανάγκη να κατανοήσει ο «ένας» τον «άλλον» και να εξυπηρετηθούν οι Τούρκοι επισκέπτες, οδήγησε το Επιμελητήριο Λέσβου να διοργανώσει ταχύρρυθμα μαθήματα τουρκικών για τα μέλη του. Ήδη ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος μαθημάτων αρχαρίων με συμμετοχές επαγγελματιών. Η διάρκεια ήταν τετράμηνη, με τέσσερις ώρες μάθημα τη βδομάδα και κόστος 170 ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey