Οι εξ ανατολών... γείτονες

02/07/2013 - 16:21

Yπό την επιμέλεια του ομογενή συγγραφέα κ. Ακύλα Μήλλα, με γενικό τίτλο «Ακόμα θυμάμαι» άνοιξε μία έκθεση το περασμένο Σάββατο στο Μουσείο Πριγκιποννήσων (ανοιχτός εκθεσιακός χώρος στο Çınar Meydanı, στην Πρίγκηπο).

Μια έκθεση για την παλιά Πρίγκηπο
Yπό την επιμέλεια του ομογενή συγγραφέα κ. Ακύλα Μήλλα, με γενικό τίτλο «Ακόμα θυμάμαι» άνοιξε μία έκθεση το περασμένο Σάββατο στο Μουσείο Πριγκιποννήσων (ανοιχτός εκθεσιακός χώρος στο Çınar Meydanı, στην Πρίγκηπο).

Η έκθεση ψηλαφίζει μέσα από έναν εντελώς καινούργιο τρόπο την έννοια της νοσταλγίας, η οποία αποτελεί την πιο δημοφιλή τάση τού σήμερα στις αστικές και τόσο ραγδαία μεταβαλλόμενες περιοχές των μεγαλουπόλεων.
Η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο έως τον Ιούνιο του 2014 και θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Ρωμιός γιατρός Ακ. Μήλλας, ο οποίος γεννήθηκε το 1934 στην Πόλη, πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην Πρίγκηπο, σπούδασε Ιατρική και εξειδικεύτηκε στον τομέα της Ορθοπαιδικής. Ο Ακύλας Μήλλας απέκτησε φήμη με τις χειρουργικές επεμβάσεις μηνίσκου που πραγματοποιούσε ως διευθυντής της χειρουργικής κλινικής των Νοσοκομείων Βαλουκλή, που πραγματοποίησε ειδικά σε Τούρκους ποδοσφαιριστές. Έχει γράψει περισσότερα από 15 βιβλία, πολλά από τα οποία έχουν πάρει διάφορα βραβεία, μεταξύ τους και αυτό της Ακαδημίας Αθηνών.

Κοντσέρτα στον Ταξιάρχη του Αϊβαλιού
Η Διεθνής Μουσική Ακαδημία Αϊβαλιού (International Ayvalik Music Academy - AIMA) διδάσκει κλασσική μουσική σε εντατικά οκτώ - δέκα ημερών μαθήματα, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα υπόλοιπα φετινά μαθήματα, όλα σε επίπεδο Masterclass, αφορούν σε: Σεμινάρια Βιολιού 3 - 10 Ιουλίου. Κλασική κιθάρα 15 - 22 Ιουλίου (διδάσκει η Ελληνίδα Έλενα Παπανδρέου). Φλάουτο 20 - 26 Αυγούστου. Πιάνο, 30 Αυγούστου - 6 Σεπτεμβρίου και Βιολοντσέλο 16 - 23 Σεπτεμβρίου. Στο τέλος των μαθημάτων οι διδάσκοντες, στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ Αϊβαλιού, θα δίνουν κοντσέρτα στο χώρο της προσφάτως ανακαινισθείσας εκκλησίας του Ταξιάρχη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ελληνιστικά ψηφιδωτά στην Ταρσό
Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκαν εργάτες κατά τη διάρκεια κατασκευής μίας νέας αγοράς στη νότια Επαρχία Mersin, κοντά στην αρχαία Ταρσό στην Τουρκία. Ένα ψηφιδωτό του 2ου ή 3ου αιώνα μ.Χ. που απεικονίζει μια ανθρώπινη φιγούρα ανακαλύφθηκε τυχαία στο χώρο. Εκεί έχουν ήδη βρεθεί ψηφιδωτά του Ορφέα στην αρχαία ρωμαϊκή οδό, δίπλα στο δικαστικό μέγαρο. Αμέσως οι εργασίες διεκόπησαν, ενώ ξεκίνησε στο χώρο η έρευνα των επιστημόνων. Τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν, με ελληνική γραφή, εικάζεται ότι είναι τα κατάλοιπα ενός λουτρού, παλατιού ή έπαυλης. Εκτιμάται ότι η ανασκαφή θα φέρει στο φως αξιόλογα ευρήματα και βέβαια οι τοπικές αρχές χαίρονται που θα δημιουργηθεί άλλος ένας αρχαιολογικός χώρος για να προσελκύει τους τουρίστες!

 

Οι κουραμπιέδες της Έφης κατακτούν την τουρκική αγορά
Η Ρωμιά Έφη (Ευτέρπη Σγουρομάλλη) συνταξιούχος ξεναγός, που ζει μόνιμα στην Ίμβρο, ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια να φτιάχνει και να πουλά κουραμπιέδες (αμυγδάλου και βουτύρου) ακολουθώντας τη συνταγή της γιαγιάς της. Σήμερα τη συνταγή της χρησιμοποιεί επαγγελματικά ο ζαχαροπλάστης Ερκίν Τσελίκ της Ίμβρου και οι χειροποίητοι κουραμπιέδες της Έφης (Efibadem) όχι μόνο αποτελούν το πιο δημοφιλές σουβενίρ για όσους επισκέπτονται την Ίμβρο, αλλά είναι περιζήτητοι για την ποιότητά τους σ’ όλη την Τουρκία.

Μπορεί να τους βρει κανείς εκτός απ’ την Ίμβρο και το Τσανάκαλε, σε πολλά καταστήματα της Πόλης και στο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ». Η παραγωγή ως τώρα είναι μικρή (180 κιλά αλεύρι ημερησίως), αλλά λόγω της ζήτησης (τους προτάθηκε να εξάγουν ακόμη και στην Κίνα), κάνουν σχέδια. Οι κουραμπιέδες πωλούνται σκευασμένοι σε καλαίσθητα κουτιά των 600, 375 και 200 γραμμαρίων, με τιμές αντίστοιχα 15, 10 και 7 λίρες. Η ημερομηνία λήξης του προϊόντος είναι μέχρι έξι μήνες.

 

Αύξηση των τιμών στις κατοικίες στη Σμύρνη
Η δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής και οι ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις τα τελευταία χρόνια στη Σμύρνη, έχουν επιφέρει σημαντική αύξηση των τιμών των ακινήτων, που εγγίζει το 30 με 40%. Ο σχεδιασμός και η έναρξη υλοποίησης μιας κυριολεκτικά καινούργιας πόλης στο Μπαϊρακλί, όπου ήδη χτίζονται ουρανοξύστες, κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και υπερσύγχρονες κατοικίες, προσελκύει επενδυτές όχι μόνο απ’ την Τουρκία, αλλά κι απ’ το εξωτερικό, ακόμη κι απ’ την Ελλάδα.

Η Σμύρνη μέρα με τη μέρα εξελίσσεται σε «Μητρόπολη του κόσμου» και ως μεγαλούπολη επεκτείνει το μετρό της, λίαν συντόμως δε αποκτά και τραμ! Βάση των μελετών που υπέβαλε ο Δήμος στο αρμόδιο υπουργείο, εγκαθίσταται γραμμή τραμ απ’ τη Πλατεία Κονάκ ως το Κορδελιό (Καρσίγιακα - Μαβί Σεχίρ) μήκους 13 χλμ., με 19 στάσεις και 21 συρμούς, που θα απαλλάξει την πόλη απ’ τα ρυπογόνα λεωφορεία.

Πολλά τα παράπονα απ’ τον τουρισμό στο Κουσάντασι
Με βάση τα ειδικά δελτία εντυπώσεων και παραπόνων που συμπληρώνουν οι τουρίστες στο Κουσάντασι, προκύπτει ότι οι καταστηματάρχες συμπεριφέρονται φορτικά και με χονδροειδείς τρόπους στους τουρίστες που επισκέπτονται τα μαγαζιά τους. Οι έμποροι, πάλι, ισχυρίζονται ότι λόγω του ότι οι ξένοι τουρίστες είναι οι προερχόμενοι απ’ τα κρουαζιερόπλοια, δεν έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για τα ψώνια και αυτό δημιουργεί παρεξηγήσεις.

Το τοπικό Επιμελητήριο επισημαίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή τού Κουσάντασι δραστηριοποιούνται πάνω 7.500 επαγγελματίες, αριθμός τεράστιος, που με τον ανταγωνισμό και τους πλανόδιους πωλητές δεν αφήνει περιθώρια σοβαρών κερδών στις επιχειρήσεις. Ο καϊμακάμης (η φωνή του κράτους!) επισημαίνει ότι τα ζητήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομικά μέτρα, χρειάζεται παιδεία!

 

Κλειστό για ένα μήνα το Μουσείο Ελιάς του Αϊβαλιού
Κατά το μήνα Ιούλιο, το Μουσείο Ελιάς του Αϊβαλιού θα παραμείνει κλειστό προκειμένου να γίνουν εργασίες περαιτέρω ανάδειξής του. Το δημοτικό αυτό Μουσείο εγκαινιάστηκε πέρσι το Μάιο με την παρουσία προσκεκλημένων και απ’ τη Λέσβο. Βρίσκεται λίγο πιο πέρα απ’ το Τελωνείο, στον παραλιακό δρόμο προς τα Μοσχονήσια. Με βάση το σχεδιασμό του Δήμου, θα δημιουργηθεί τμήμα για το σαπούνι, ενώ ο επισκέψιμος για την ελιά και το ελαιόλαδο χώρος θα χωριστεί σε δύο αίθουσες.

Στη μία θα υπάρχει οπτικό εκθεσιακό υλικό και ντοκουμέντα και στην άλλη θα κυριαρχεί η εικόνα (προβολή βίντεο) και ο ήχος, με την αναπαράσταση του συνόλου των εργασιών της ελαιοκομίας. Θα τοποθετηθούν και κούκλες ντυμένες με ρούχα εποχής, ανάλογα με την εργασία που εκτελούσαν. Θα αξιοποιηθεί επίσης και ο αύλειος χώρος του κτηρίου, για να λειτουργήσει καφετέρια με θέα τον κόλπο του Αϊβαλιού.

Στο Αϊβαλί έχουν συνειδητοποιήσει ότι, όπως παλιά, και τώρα η ελιά και το λάδι είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας, και γι’ αυτό τα προβάλλουν.

 

Τηλεδιάσκεψη για το… Ραμαζάνι
Και η σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία τού Ισλάμ! Την περασμένη βδομάδα στην Μπουρχάνια, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη λειτουργία των τζαμιών (ιμάμηδες, χοτζάδες και λαϊκοί) παρακολούθησαν τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία έλαβαν απευθείας οδηγίες απ’ τη Διεύθυνση Θρησκευμάτων (Άγκυρα) για το τελετουργικό που θα ακολουθηθεί κατά την περίοδο του ιερού για τους Μουσουλμάνους μήνα τού Ραμαντάν.

Το Ραμαζάνι (μηνιαία νηστεία - κινητή εορτή), θα διαρκέσει φέτος από 8 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου. Ακολουθεί με τη λήξη της νηστείας, στις 8, 9, 10 και 11 Αυγούστου, τετραήμερος εορτασμός τού Σεκέρ Μπαϊράμ, οπότε λόγω και της θερινής περιόδου, αναμένεται να ταξιδέψουν μαζικά οι γείτονες. Κάποιοι απ’ αυτούς θα επισκεφθούν με την ευκαιρία και το νησί μας, ας προετοιμαστούμε!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey