Οι εξ ανατολών... γείτονες

18/06/2013 - 15:28

Ανάπτυξη του τουρισμού και γενικότερα των σχέσεων με τη γείτονα χώρα, δεν γίνεται χωρίς επαρκείς και τακτικές συγκοινωνίες.

Συγκοινωνίες με τους απέναντι
Ανάπτυξη του τουρισμού και γενικότερα των σχέσεων με τη γείτονα χώρα, δεν γίνεται χωρίς επαρκείς και τακτικές συγκοινωνίες.

Σε ό,τι αφορά στις αεροπορικές: Ενώ πολλά λέχθηκαν τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τον ενθουσιασμό από την συμμετοχή της Λέσβου στην έκθεση της Πόλης (Φεβρουάριος 2012 - 2013), δυστυχώς λόγω του ότι δεν είμαστε δημοφιλής τουριστικός προορισμός, όλα έμειναν στα λόγια. Απεναντίας είδαμε να συνδέεται η Μύκονος με την Πόλη και πρόσφατα (από 13 Ιουνίου) το Ηράκλειο Κρήτης, με δύο πτήσεις εβδομαδιαίως της «Aegean» και τιμή εισιτηρίου 59 ευρώ!

Επίσης στο απέναντί μας αεροδρόμιο του Αδραμυτίου, ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα καθημερινές πτήσεις από και προς την Πόλη από την εταιρεία «Atlas Jet». Τα δρομολόγια όμως ξεκινούν από το Αδραμύτι στις 10 το πρωί, ώρα που δεν εξυπηρετεί τους προερχόμενους απ’ τη Λέσβο επιβάτες, οι οποίοι (μέσω Αϊβαλί), το συντομότερο δυνατό που μπορούν να φθάσουν στην Τουρκία είναι γύρω στις 11 π.μ.. Επιβάλλεται οι πράκτορές μας να επανεξετάσουν ρεαλιστικά την όλη κατάσταση.

Αφού, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι εφικτό η Λέσβος να συνδεθεί απ’ ευθείας με την Πόλη, τουλάχιστον ας εκμεταλλευτούμε τα υφιστάμενα δεδομένα. Δηλαδή να διαπραγματευτούν με την «Aegean» τη δυνατότητα να ενταχθεί η Μυτιλήνη ως ενδιάμεσος σταθμός στη γραμμή Πόλη - Ηράκλειο, (πρόταση που θα εξασφαλίζει μάλιστα μεγάλη πληρότητα στη νέα γραμμή). Αλλά και με τις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες, την ελαφρά τροποποίηση της ώρας των δρομολογίων τους από το αεροδρόμιου του Αδραμυτίου, ώστε να εξυπηρετούνται και οι τυχόν από τη Λέσβο ενδιαφερόμενοι επιβάτες.

Σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες: Δύο χρόνια τώρα συζητάν την σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη, έχει μάλιστα αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία και από το Δήμαρχο κ. Μπουτάρη. Το θέλουν πολύ και οι Σμυρνιοί, αλλά οι τουρκική πλευρά δεν έχει διαθέσιμα μεγάλα καράβια. Ας επιχειρήσουν λοιπόν οι πράκτορές μας να βρουν αυτοί το πλοίο που απαιτείται να ξεκινήσει η γραμμή, με ένα έστω δρομολόγιο εβδομαδιαίως και ενδιάμεσο σταθμό τη Μυτιλήνη, θα ωφεληθεί πολλαπλά το νησί μας.

Παράλληλα ας αξιοποιηθεί και η δυνατότητα να δρομολογηθούν μεταξύ Σμύρνης - Μυτιλήνης «ιπτάμενα δελφίνια», ταχύπλοα πλοιάρια που υπάρχουν διαθέσιμα στην Τουρκία, κατά τη θερινή περίοδο. Έτσι θα μπορέσει να ωφεληθεί και η Λέσβος από την τουριστική αγορά της μεγαλούπολης των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Τσεσμές καλλωπίζεται και προσδοκά…
Μεγάλη σημασία αποδίδουν στο Τσεσμέ στην εμφάνιση της πόλης τους και ιδιαίτερα στο πράσινο. 200 χιλιάδες εποχιακά φυτά φύτεψαν πέρσι, 300 χιλ. φέτος και περίπου 1.000 δένδρα φύτεψε ο Δήμος, στα πάρκα, στα παρτέρια και γενικά σε κάθε ελεύθερη γωνιά της πόλης. Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, κ. Faik Tütüncüoğlu, στόχος είναι με τα 100 διαφορετικά είδη φυτών να πλημμυρίσει από χρώμα και από τη δροσιά των δένδρων, το κέντρο της πόλης τους.

Παράλληλα η Δημοτική Αρχή προτάσσει στις διεκδικήσεις της από το κράτος, την οριοθέτηση του νέου σχεδίου πόλεως ώστε να αναπτυχθούν έτοιμα επενδυτικά σχέδια στον τουριστικό τομέα, που εκτιμούν ότι ξεπερνούν τα δυο δις δολάρια. Μάλιστα προβάλλεται η περίπτωση του Ρώσου μεγιστάνα Μιχαήλ Προχόροβ (32ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο), ο οποίος πριν έξι χρόνια αγόρασε 170 στρέμματα γης στην περιοχή Αλίνκουμ και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει τις εργασίες ανέγερσης πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, λόγω πολεοδομικών ζητημάτων. Η επένδυση αυτή υπολογίζεται στα 200 εκ. δολάρια. Και αναμένεται να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στην περιοχή.Πρώτη παγκοσμίως η Τουρκία στην παραγωγή ρίγανης
Στην συνάντηση που έγινε την περασμένη βδομάδα στο Μπίρμινχαμ της Αγγλίας για το παγκόσμιο εμπόριο μπαχαρικών, η Τουρκία αναδείχθηκε πρώτη στην παραγωγή Ρίγανης και Δάφνης, με το μερίδιο της να κυμαίνεται γύρω στο 80% παγκοσμίως. Ειδικότερα από την 15 χιλ. τόνων παγκόσμια παραγωγή αποξηραμένης ρίγανης, η Τουρκία παράγει τους 11. Στη δάφνη (ξερά βαγιόφυλλα), η παγκόσμια παραγωγή υπολογίζεται στους 10 χιλ. τόνους, εκ των οποίων το 50% παράγεται και τυποποιείται στη γειτονική μας χώρα.

Στο διαλυτήριο του Αλίαγα, το αεροπλανοφόρο «Ark Royal»
Το φημισμένο εγγλέζικο αεροπλανοφόρο «Αρκ Ρουαγιάλ» έφθασε την περασμένη βδομάδα στο Αλή Αγά και περιμένει τη σειρά του, για να διαλυθεί και να μετατραπεί σε παλιοσίδερα προς ανακύκλωση! Με 210 μέτρα μήκος και 34 πλάτος, το πάλαι ποτέ καμάρι του αγγλικού στόλου, που πρωταγωνίστησε στις επιχειρήσεις στη Βοσνία και στον πόλεμο του Κόλπου, ύστερα από 30 χρόνια ζωής, δεσπόζει στον όρμο του Αλή Αγά, λίγες μέρες πριν τη διάλυσή του!Αναβλήθηκε στην Τένεδο η γιορτή γευσιγνωσίας κρασιού
Η προγραμματισμένη, για τις 28 με 30 Ιουνίου, 9η συνάντηση γευσιγνωσίας για τα παραγόμενα στην Τένεδο κρασιά, αναβλήθηκε, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην Τουρκία, σχετικά με τον καινούργιο νόμο για το αλκοόλ.

Η Τένεδος φημίζεται για την ποιότητα των κρασιών της και η ετήσια συνάντηση γευσιγνωσίας γίνεται αφορμή να έλθουν στο νησί φημισμένοι δοκιμαστές, σεφ, και δημοσιογράφοι, που διαφημίζουν στη συνέχεια και προωθούν το προϊόν. Με το νέο νόμο θα απαγορεύεται η διαφήμιση των αλκοολούχων ποτών και η επικειμένη εφαρμογή του, αποθάρρυνε φέτος τους διοργανωτές. Όλα πλέον ανάγονται στη μετά-Ταξίμ εποχή της τουρκικής κοινωνίας! Είδωμεν!Αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική δυνατότητα του Δήμου Σμύρνη
Ο διεθνής οίκος Fitch μετά τον Moody’s, αναβάθμισε την περασμένη βδομάδα κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική δυνατότητα του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, από την κατηγορία ΒΒ(-) στην κατηγορία ΒΒ(+). Η αναβάθμιση αφορά στη δυνατότητα μακροχρόνιου δανεισμού του Δήμου σε συνάλλαγμα και σε τοπικό νόμισμα.

Επίσης κατέταξε το Δήμο Σμύρνης στην κατηγορία ΑΑ, σε ό,τι αφορά στην προσαρμοστικότητα των ταμειακών του υπηρεσιών στις σύγχρονες εξελίξεις. Απ’ το 2008, που ο Δήμος Σμύρνης έχει προσφύγει σε διεθνή δανεισμό, σημείωσε άνοδο εννέα βαθμίδων στην εν γένει αξιολόγησή του από τους διεθνείς οίκους.

Επιστρέφει σύντομα στα καθήκοντά του, ο Δήμαρχος Δικελί
Μετά την επιστροφή του από την Σουηδία, όπου παρέμεινε «αυτοεξόριστος» για μερικούς μήνες ο Δήμαρχος Δικελί, Οσμάν Οζγκιουβέν, παρουσιάστηκε ακόμη μια φορά στο αρμόδιο δικαστήριο της Περγάμου και κίνησε τη διαδικασία επιστροφής στα καθήκοντά του, αφού πλέον το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται, έπαψε με το νέο νόμο να θεωρείται κακούργημα.

Το περασμένο Σάββατο στο Κουσάντασι, όπου συνήλθε η Ένωση των Συμβουλίων πόλεων της Τουρκίας, με αντιπροσώπους από 70 περιοχές της χώρας, ο Οσμάν ήταν το τιμώμενο πρόσωπο για την πολύχρονη προσφορά του στους αγώνες για τη Δημοκρατία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιθανότατα αυτή ή την άλλη εβδομάδα, ο Οσμάν αναλαμβάνει τα δημαρχιακά του καθήκοντα τα οποία τώρα υπηρετούνται απ’ τον στενό συνεργάτη του, Γιουσούφ Αλτιπαρμάκ.

Εδώ στη Λέσβο, ο παλιός φίλος του, Αλέκος Ευαγγελινός ρωτά και ξαναρωτά ποια ακριβώς ημέρα θα επιστρέψει και τυπικά στο δημαρχιακό θώκο, για να τον επισκεφθεί και για να τον συγχαρεί επί τόπου στο Δικελί!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey