Οι εξ ανατολών... γείτονες

28/05/2013 - 15:19

Φόρος 2%, χωρίς να υποχρεώνονται να δικαιολογούν το «πόθεν έσχες» του πλούτου τους! Ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στην Τουρκική Βουλή ο νόμος περί «Αμνηστίας Πλούτου», προκειμένου να επιστρέψουν στην Τουρκία κεφάλαια που διατηρούν εύποροι Τούρκοι σε τράπεζες του εξωτερικού.

«Αμνηστία» στους πλούσιους για την επιστροφή κεφαλαίων
Φόρος 2%, χωρίς να υποχρεώνονται να δικαιολογούν το «πόθεν έσχες» του πλούτου τους! Ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στην Τουρκική Βουλή ο νόμος περί «Αμνηστίας Πλούτου», προκειμένου να επιστρέψουν στην Τουρκία κεφάλαια που διατηρούν εύποροι Τούρκοι σε τράπεζες του εξωτερικού. Οι πολίτες αυτοί, σύμφωνα με το νέο νόμο, θα καταβάλλουν για τα δηλωθέντα ποσά έναν ελάχιστο φόρο ύψους μόλις 2%, ενώ δε θα ερευνηθεί η προέλευση και ο τρόπος απόκτησής τους. Προκειμένου να ωφεληθούν από την αμνηστία, οφείλουν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τα ποσά μέχρι τον Ιούλιο. Πιο πρακτικοί από μας οι γείτονες. Εμείς, παρ’ όλο που κάναμε καθημερινό σήριαλ την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», ούτε είδαμε να επιστρέφουν οι φυγαδευθείσες καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, ούτε βέβαια εισέπραξε ο δημόσιος κορβανάς τα ευρώ που του αναλογούν.

Έγκριση νομοσχεδίου για περιορισμούς στο αλκοόλ
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της Τουρκικής Βουλής ενέκρινε πριν μια εβδομάδα νομοσχέδιο που περιορίζει την πώληση και κατανάλωση αλκοόλ. Το νομοσχέδιο επιβάλλει στους παραγωγούς οινοπνευματωδών ποτών να τοποθετήσουν προειδοποιήσεις, σε μορφή κειμένου ή εικόνας, στις φιάλες αλκοόλ σχετικά με τις πιθανές ζημιές που μπορεί να επιφέρει το αλκοόλ στο ανθρώπινο σώμα. Κάτι ανάλογο δηλαδή με ό,τι συμβαίνει στα πακέτα των τσιγάρων. Ακόμη απαγορεύει τη λιανική πώληση οινοπνευματωδών απ’ τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί της άλλης μέρας. Επιβάλλει πολύ αυστηρούς κανόνες στους οδηγούς, παραβάτες τού αλκοτέστ.


Η μπύρα περνά μέσα απ’ την αναμμένη λάμπα, σύμβολο του κυβερνητικού κόμματος, και μετουσιώνεται… σε αϊράνι!

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι με μέτρηση 0,50 μόνο στο αλκοτέστ, ο οδηγός καταβάλλει πρόστιμο 760 λιρών και υφίσταται αφαίρεση της άδειας για έξι μήνες! Αν ο οδηγός μέσα στα επόμενα δυο χρόνια υποτροπιάσει, το πρόστιμο γίνεται 877 λίρες, η αφαίρεση της άδειας θα διαρκεί δυο χρόνια και επιπλέον ποινή ενός έτους φυλάκιση! Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ στα πικ-νικ σε παραθαλάσσιες και δασικές περιοχές! Απαγορεύεται, επίσης, η πώληση αλκοόλ σε κάθε εγκατάσταση κοντινή (έως 100 μέτρα) στα τζαμιά ή τα εκπαιδευτήρια. Στους παραβάτες του νόμου (εάν τελικά το νομοσχέδιο γίνει νόμος) θα επιβάλλονται πρόστιμα μέχρι 500.000 λίρες.

Η δημοσιοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου έχει δημιουργήσει άπειρα επικριτικά και ειρωνικά σχόλια, στον Τύπο και στο διαδίκτυο της γειτονικής χώρας. Επίσης επαγγελματικές οργανώσεις ανησυχούν για τις συνέπειες που θα επιφέρει ο νέος νόμος στον τουρισμό. Μήπως η εφαρμογή των νέων διατάξεων στα αλκοολούχα ποτά θα αυξήσει τη ροή Τούρκων τουριστών στα νησιά μας; Αφού οι Τούρκοι επισκέπτες μας, κατά την εδώ παραμονή τους, θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν ξένοιαστοι τα ποτάκια τους, χωρίς ενοχή, χωρίς τις αυστηρές ποινές του νόμου και, βέβαια, κατά πολύ φθηνότερα απ’ όσο στη χώρα τους!


Αϊράν σερβιρισμένο σε ποτήρια ρακιού, για να «παρηγορούνται» οι πότες!

Πρωτότυπη νεανική διαμαρτυρία στην Άγκυρα
Με σύνθημα «Στις 25 Μάη, ώρα 18:30, φιλιόμαστε στη Στάση Κουρτουλούς», χιλιάδες νέοι και νέες πήγαν στο ραντεβού τους στον Κεντρικό Σταθμό Κουρτουλούς στο μετρό της Άγκυρας, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε πινακίδα-υπόδειξη που ανήρτησε τις τελευταίες μέρες στα βαγόνια των τραίνων η κρατική εταιρεία διαχείρισής του. Οι πινακίδες αυτές γράφουν: «Αγαπητοί επιβάτες, φροντίστε να συμμορφώνεστε με τους κανόνες της ηθικής».

Το μέτρο αυτό, όπως και το άλλο κυοφορούμενο απ’ την κυβέρνηση Ερντογάν για την ποτοαπαγόρευση, έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη της Τουρκίας. Ιδιαιτέρα οι νέοι και η αντιπολίτευση θεωρούν ότι τα μέτρα αποβλέπουν στο να επιβάλουν θεοκρατικό καθεστώς αλά Σαουδική Αραβία και να καταργήσουν το δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματος, όπως τον εμπνεύστηκε και τον καθιέρωσε ο Κεμάλ.



Ποδηλατικοί αγώνες το Σάββατο στο Αϊβαλί
Το Σάββατο 1η Ιουνίου πρόκειται να γίνει στο Αϊβαλί ο ποδηλατικός γύρος της πόλης, που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί από τα Μοσχονήσια. Διοργανώνεται απ’ το Σύλλογο Προστασίας της Φύσης (Düzenleyen Ayvalık Tabiat Platformu) και προβλέπεται για τον πρώτο νικητή έπαθλο 250 λιρών. Όπως μας πληροφόρησαν οι διοργανωτές, είναι ευπρόσδεκτοι και ποδηλάτες απ’ τη Μυτιλήνη, μόνο που θα πρέπει να το δηλώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.



Και φέτος στο Φεστιβάλ τού Dursunbey
Το επόμενο Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουνίου πραγματοποιείται στο Ντουρσούνμπεϊ, κοντά στο Μπαλίκεσίρ, το ετήσιο φεστιβάλ τους παραδοσιακών χορών. Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής είναι στην πλειονότητά τους Τουρκμένιοι και Γιουρούκηδες και ο χώρος στα βουνά πάνω απ’ το χωριό είναι κηρυγμένος από την UNESCO ως τοπίο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, λόγω της τήρησης των εθίμων τους.

Προγραμματίζεται να συμμετάσχει, όπως και άλλες χρονιές, και λεσβιακό χορευτικό συγκρότημα και γι’ αυτό διοργανώνεται εκδρομή απ’ τη Μυτιλήνη, που θα ξεκινήσει το Σάββατο 1/6, στις 09:00 το πρωί, και επιστροφή την Κυριακή 2/6, στις 7:00 το απόγευμα. Η διαμονή θα γίνει σε ξενώνες ή στα σπίτια των χωρικών (χωρίς πολυτέλειες), όπως και η διατροφή. Στο διήμερο του φεστιβάλ γίνονται καθημερινά εκδηλώσεις με μουσική, χορό και τοπική κουζίνα.

Πλεονασματικό το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία
Όπως προκύπτει από έγγραφο της Πρεσβείας μας στην Άγκυρα, που βασίζεται σε στοιχεία τής ΤürkStat, κατά το α΄ τρίμηνο του 2013 οι εξαγωγές μας προς την Τουρκία ανήλθαν σε 793,47 εκατ. ευρώ, έναντι 514,69 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Την ίδια χρονική περίοδο, μικρή αύξηση, της τάξης τού 2,07%, παρουσίασαν οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα. Δηλαδή από 239,58 εκατ. ευρώ, που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, ανήλθαν φέτος στα 244,54 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές μας προς την Τουρκία αφορούσαν κυρίως σε ορυκτά καύσιμα και ορυκτέλαια, δευτερευόντως δε σε πλαστικά, αλουμίνιο, βαμβάκι, σιτηρά και χαλκό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey