Οι εξ ανατολών... γείτονες

14/05/2013 - 15:05

Δύο συμβάντα της κοινωνικής ζωής την περασμένη βδομάδα επιβεβαίωσαν τη θετική πορεία της ελληνοτουρκικής φιλίας, σε επίπεδο πολιτών, όπως εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια.

Ελληνοτουρκική φιλία στην καθημερινότητα των πολιτών
Δύο συμβάντα της κοινωνικής ζωής την περασμένη βδομάδα επιβεβαίωσαν τη θετική πορεία της ελληνοτουρκικής φιλίας, σε επίπεδο πολιτών, όπως εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια.

Το πρώτο. Η επιστροφή στο Δικελί, απ’ τη Σουηδία, όπου παρέμενε αυτοεξόριστος τους τελευταίους μήνες, του δημάρχου Οσμάν Οζγκιουβέν. Ανάμεσα στους χιλιάδες φίλους που έσπευσαν να τον υποδεχθούν και να του σφίξουν το χέρι, ήταν και δυο συμπολίτες μας, ο δικηγόρος Απόστολος Κομνηνάκας και ο πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Αλέκος Ευαγγελινός, που συνδέονται με μακρόχρονη φιλία με τον Οσμάν και την οικογένειά του. Οι Μυτιληνιοί φίλοι προσήλθαν αυθόρμητα, χωρίς να περιμένουν πρόσκληση, χωρίς κανένας να τους το υποδείξει, μόνο και μόνο για να εκδηλώσουν τη χαρά τους απ’ την επιστροφή του και τις αισιόδοξες εξελίξεις που δρομολογούνται στη διοικητική δίωξη που αντιμετωπίζει.

Το δεύτερο. Ο πρόωρος θάνατος της Καίτης Παντελάρα, ιδρυτικού μέλους της Συνύπαρξης, που είχε δραστηριοποιηθεί στην υπόθεση της φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πολιτών ήδη απ’ την δεκαετία τού ‘80. Η Καίτη με τον αυθορμητισμό και τον ανοιχτό της χαρακτήρα είχε κάνει πολλούς φίλους στην Τουρκία. Το άγγελμα του θανάτου της προκάλεσε συγκίνηση και απέναντι, γι’ αυτό και κατακλύσθηκε το διαδίκτυο από συλλυπητήρια μηνύματα.

Μάλιστα στην τελετή της κηδείας παρευρέθηκαν και 10 Τούρκοι, κάποιοι απ’ αυτούς έτυχε να βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο νησί, ενώ τρεις Αϊβαλιώτισσες φίλες της ήλθαν το πρωί και αναχώρησαν το απόγεμα, ίσα - ίσα για να συλλυπηθούν τους οικείους της και να συμμετάσχουν στο πένθος τους. Κανένα πρωτόκολλο δεν τους το επέβαλε, κανέναν δεν εκπροσώπησαν! Θεώρησαν ότι έτσι απέδιδαν την οφειλόμενη τιμή σε μια φίλη!

Τέτοιες κοινωνικές εκδηλώσεις μεταξύ των πολιτών στις δύο ακτές του Αιγαίου σημαδεύουν ίσως μια νέα εποχή, όπου η συσσωρευμένη καχυποψία και η προκατάληψη των περασμένων δεκαετιών δίνουν τη θέση τους στα πραγματικά αισθήματα φιλίας και αμοιβαιότητας. Μακάρι, θα ωφεληθούν και οι δύο λαοί στο μέλλον αν έτσι συνεχίσουν και εξελίσσονται τα πράγματα.
 
Εκλέχτηκαν νέες διοικήσεις στα απέναντι επιμελητήρια
Ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα επιμελητήρια της Τουρκίας, η θητεία των οποίων θα είναι τετραετής.

Στο Αϊβαλί επανεξελέγη η ίδια διοίκηση υπό την προεδρία τού Ραχμί Γκεντσέρ, που είναι γνωστός στη Λέσβο και θιασώτης τής περαιτέρω διεύρυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού είναι η 21η απ’ το 1923. Το Επιμελητήριο της γειτονικής μας πόλης αριθμεί 867 μέλη, απ’ τα οποία προσήλθαν και ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές τα 289. Αποτελείται από εννέα επιμέρους επιχειρηματικά τμήματα, που συνεργάζονται μεταξύ τους στην εφαρμογή κοινών προγραμμάτων.

Πολύ καλή επίσης είναι η συνεργασία του Επιμελητηρίου με τον Δήμο του Αϊβαλιού για την προώθηση των επιχειρήσεων και του εμπορίου στην περιοχή. Τα μέλη τού Δ.Σ. του Ticaret Odası (Τιτζαρέτ Οντασί λέγεται το επιμελητήριο στα τουρκικά) είναι οι: Rahmi Gençer, Mehmet Kuran, Mustafa Büyükçıvgın, Zeynep Kürşat Alumur, Aydın Şensal, Aysun Uygun, Cengiz Aykanat, Mehmet Çalışıcı, Sezai Madra, Halil Cevdet Kantarcı, Benhan İbrahim Kantarcı, Hüseyin Şalmanlı, Ömer Erdoğan, Ahmet Şefik Süner, Mahmut Ekinci, Osman Murat Özek, İbrahim Sakallı, Ahmet Polat, Mehmet Sıray, Mehmet Kuran, Ali Rıza Sokol, Suat Akın, Mehmet Salih Işık, Ali Sadan.

Ακόμη: Στην Μπουρχάνια, πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξελέγη ο Χουσεΐν Σαριμπάς. Στο Αδραμύττι πρόεδρος εξελέγη ο Ισμαήλ Αϊνούρ, γνωστός στη Λέσβο, αφού πριν μερικά χρόνια ήταν δήμαρχος στο Αλτίνολουκ. Στην Πέργαμο, ο Φικρέτ Ουρπέρ (μοναδικός υποψήφιος). Στο Τσανάκ-καλέ, ο Μπουλέντ Ενγκίν.

Τέλος, στη Σμύρνη, όπου το Επιμελητήριο έχει ιστορία 128 ετών, επανεξελέγη ο γνωστός στη Λέσβο Εκρέμ Ντεμιρτάς, ύστερα από σκληρό αγώνα που έδωσε με τον αντίπαλό του Νετζίπ Νάσερ (ψήφοι 98 έναντι 78 στο Δ.Σ. της νέας διοίκησης). Ο Νεμιρτάς ξεκίνησε την τέταρτη κατά σειρά θητεία του στα καθήκοντα του προέδρου του Επιμελητηρίου Σμύρνης, στου οποίου τη διοίκηση εκλέγεται συνεχώς τα τελευταία 28 χρόνια.



300 Τούρκοι γιατροί στη Χίο
Οι 300 δερματολόγοι γιατροί, απ’ όλη την Τουρκία, ήλθαν στη Χίο ημερήσια εκδρομή, με ναυλωμένο πλοίο, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου τους, που διοργάνωσαν φέτος στο ξενοδοχείο «Sheraton» του Τσεσμέ.

Για την εξυπηρέτησή τους, ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου παρότρυνε τα μέλη του και κράτησαν εθελοντικά ανοικτά τα καταστήματά τους έως τις 4 το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, οπότε οι γιατροί αναχώρησαν με πούλμαν για τη νότια Χίο. Έτσι, η άτυπη αυτή επέκταση του ωραρίου της αγοράς αφέθηκε αποκλειστικά και μόνο στον εμπορικό κόσμο της γειτονικής μας πόλης, για να αξιολογήσει αν επιθυμεί τουριστική ανάπτυξη σε οργανωμένα πλαίσια ή επιθυμεί τη λειτουργία της αγοράς στα στερεότυπα των προηγούμενων ετών.

11 Μαΐου. Μεγάλη γιορτή στην Πόλη για την Ημέρα της Ευρώπης
Το Σάββατο 11 Μαΐου 2013, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία και ο Δήμος Μπέιογλου, σε συνεργασία με τις προξενικές αποστολές και τα πολιτιστικά ιδρύματα των κρατών μελών τής Ε.Ε. στην Κωνσταντινούπολη, διοργάνωσαν μια μεγάλη γιορτή με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης. Από τις 12 μ. έως τις 7 μ.μ., κατά μήκος της οδού Πέραν - Ιστικλάλ, φιλοξενήθηκαν παραστάσεις μουσικής, θεάτρου και χορού από καλλιτεχνικά σχήματα, εκπροσωπώντας διάφορα κράτη μέλη τής Ε.Ε..

Εκ μέρους της Ελλάδας, στον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης συμμετείχε το μουσικό σχήμα «Galata Spirit», ένα μουσικό σύνολο που δημιουργήθηκε το Σεπτέμβρη τού 2012 από το Γιώργο Μαρινάκη. Αποτελείται από ταλαντούχους Έλληνες μουσικούς που ζουν και δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά στην Πόλη. Το σύνολο παρουσιάζει στις συναυλίες του κυρίως πρωτότυπες συνθέσεις οργανικής μουσικής, επηρεασμένες από την πολυπολιτισμική μουσική παράδοση της Πόλης.



Νυχτερινή αγορά και στο Καδίκιοϊ του Αδραμυττιού
Το Καδίκιοϊ είναι ένας μικρός δήμος εφαπτόμενος στη δυτική πλευρά του Αδραμυττιού, ενδιάμεσα σε Ακτσάι και Ζεϊτινλί. Το διασχίζει η εθνική οδός Σμύρνης - Τσανάκ-καλέ, όπου βρίσκονται πολλά εμπορικά κέντρα, αλλά και το ιδιωτικό Νοσοκομείο Κιορφέζ, που διαφημίστηκε προσφάτως και στη Λέσβο.

Πάρθηκε λοιπόν απόφαση απ’ τον Δήμο κατά τη φετινή θερινή περίοδο να δημιουργηθούν οι σχετικές υποδομές (όπως εστιατόρια, πάρκινγκ, κοινόχρηστοι χώροι εκδηλώσεων, τέντα με φουσκωτά παιχνίδια για τα παιδιά κ.ά.) για να προσελκύσουν τους καταναλωτές για τα μεταμεσονύκτια ψώνια τους. Αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εξυπηρέτηση των ξένων κυρίως επισκεπτών κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, που φέτος γιορτάζεται τον Αύγουστο. Με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και την έκρηξη του καταναλωτισμού, τα τελευταία χρόνια οι «νυχτερινές αγορές» και η «νυχτερινή ψυχαγωγία» είναι πολύ της μόδας στην Τουρκία!

Ενδιαφέρουσες εκθέσεις στη Σμύρνη
Εκθέσεις φιλοξενούνται αυτή την εβδομάδα από 16 έως 19 Μαΐου 2013, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, το λεγόμενο «Φουάρ» της Σμύρνης.

Η πρώτη είναι η Olivtech «Olive, Olive Oil and Technology Fair», που αφορά σε όλα τα σχετικά με την ελιά και το λάδι, όπως τεχνολογία συλλογής και παραγωγής, τυποποίηση (μπουκάλια κ.ά.), εξοπλισμός, υπηρεσίες, διατροφή, αποθήκευση κ.λπ.. Πέρυσι συμμετείχαν 101 εκθέτες από 23 χώρες. Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 120 εκθέτες.

Η δεύτερη είναι η Ecology İzmir «Organic Products Fair», που αφορά σε πιστοποίηση παραγωγής βιολογικής γεωργίας και τις δραστηριοποιούμενες με το έργο μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey