Οι εξ ανατολών... γείτονες

12/02/2013 - 14:58

Ένα «πράσινο» τέμενος που θα εκμεταλλεύεται την ηλιακή και αιολική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Προύσα, που θα ολοκληρωθεί το 2015.

Φωτοβολταϊκά στο πρώτο «πράσινο» τζαμί της Τουρκίας
Ένα «πράσινο» τέμενος που θα εκμεταλλεύεται την ηλιακή και αιολική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Προύσα, που θα ολοκληρωθεί το 2015.
Ο κ. Çelik Erengezgin, ο αρχιτέκτονας πίσω από το έργο, πιστεύει ότι το «πράσινο» τέμενος θα αποτελέσει την απαρχή για αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Βάσει του σχεδίου, στην κορυφή του τεμένους θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ και στο μιναρέ θα εγκατασταθεί μια ανεμογεννήτρια για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας.
Η παραγόμενη ενέργεια από το «πράσινο» τζαμί υπολογίζεται στα 120 KW, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της θα πωλείται, αφού οι ενεργειακές ανάγκες του τεμένους δεν ξεπερνούν τα 50 KW. Εκτιμάται ότι αν 80 τζαμιά παρήγαγαν ανανεώσιμη ενέργεια, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν το δίκτυο με 400 MW ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως δήλωσε ο κ. Hasan Köktaş, επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Τουρκίας, εκτός από τεμένη, ιδιωτικά σχολεία, πανεπιστήμια και αθλητικές εγκαταστάσεις ενδιαφέρονται για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας για την ικανοποίηση των αναγκών τους.



Το απέναντί μας αεροδρόμιο «Koca Seyit» του Αδραμυττιού
Μολονότι συνεχίζονται ακόμη τα έργα, τόσο στην πίστα όσο και στον αεροσταθμό τού έναντι της Λέσβου αεροδρομίου «Koca Seyit» (προς τιμή ενός ήρωα στρατιωτικού, καταγόμενου απ’ την περιοχή, και έτσι ηρέμησαν Αδραμύττι και Μπουρχάνια που διεκδικούσαν το όνομα), ο ρυθμός ανάπτυξής του (96%) θεωρείται τρίτος στη σειρά σ’ όλη τη χώρα. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες ξεκίνησαν πτήσεις προς Σαουδική Αραβία, με σκοπό να προσελκύσουν πλούσιους τουρίστες.



Αϊβαλί. Ξεκίνησε πάλι δρομολόγια η ακτοπλοΐα «Ζαλέ»
Ύστερα από διακοπή δύο περίπου μηνών, δραστηριοποιείται πάλι στη γραμμή Αϊβαλί - Μυτιλήνης η ακτοπλοΐα «Ζαλέ». Τη γενική πρακτόρευση ανέλαβε το πρακτορείο Fotis Tours (έναντι Τελωνείου). Όπως ανακοίνωσαν, κατά τον τρέχοντα μήνα Φεβρουάριο θα εκτελούνται δρομολόγια με επιστροφή μόνο κάθε Πέμπτη. Από τον επόμενο μήνα Μάρτιο και μέχρι να ξεκινήσει η τουριστική σαιζόν, τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο) και μετά καθημερινά.
Ειδικά μεθαύριο Πέμπτη (14/2/13), λόγω της επαναδραστηριοποίησης της εταιρείας στη γραμμή, θα προσφέρεραι το εισιτήριο (μετ’ επιστροφής) στα 15 ευρώ, έναντι των 25 που είναι κανονικά.

Η κακοκαιρία ματαίωσε τις καμηλομαχίες
Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έπληξε έντονα και τις απέναντί μας πόλεις, δημιουργώντας πλημμύρες σε Αδραμύττι, Σμύρνη και αλλού, καθώς και κατολισθήσεις και προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων. Στο Αϊβαλί λόγω ισχυρής βροχής αναβλήθηκαν για τρίτη συνεχή φορά οι καμηλοδρομίες-καμηλομαχίες που διοργάνωνε ο Δήμος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού. Αρχικά είχαν προγραμματισθεί για 28 Ιανουαρίου, μετά πήγε στις 3 Φεβρουαρίου, πήγε προχθές στις 10 Φεβρουαρίου, οπότε και πήρε τρίτη αναβολή, ή ίσως πια και οι εκδηλώσεις να ματαιώθηκαν.
Το περασμένο Σάββατο στο κέντρο του Αϊβαλιού έγιναν διάφορα χάπενινγκ απ’ τους 120 καμηλιέρηδες που ήλθαν για να πάρουν μέρος στη γιορτή και μεταξύ άλλων κερνούσαν τους περαστικούς σουτζούκια από κρέας καμήλας.



Διαμαρτυρίες καταστηματαρχών για το παζάρι τού Κουσάντασι
Σε 40 εκατ. λίρες υπολογίζουν κατ’ έτος τα «μαύρα» χρήματα που αποκομίζουν οι πλανόδιοι παζαρτζήδες απ’ το υπαίθριο παζάρι στο Κουσάντασι. Παράλληλα, ο Δήμος εισπράττει κατ’ έτος 600 χιλιάδες ως ενοίκιο των χώρων του στο παζάρι. Οι καταστηματάρχες της πόλης εκτιμούν ότι τα έσοδα που θα προκύψουν για το κράτος και το Δήμο από μία ελεγχόμενη λειτουργία του παζαριού, θα είναι πολλαπλάσια και επιπλέον θα εξωραϊστεί η εικόνα της πόλης προς τους τουρίστες. Γι’ αυτό προτείνουν να καταργηθεί το σημερινό παζάρι και μια φορά την εβδομάδα οι επαγγελματίες καταστηματάρχες να διαθέτουν υπαίθρια τα είδη τους σε κάποια μορφή φεστιβάλ εκπτώσεων και προσφορών.



Του Αγίου Βαλεντίνου
«Επί ποδός» η κατά τα άλλα μουσουλμανική Τουρκία, για το μεθαυριανό εορτασμό της ημέρας των ερωτευμένων, του Αγίου Βαλεντίνου!
Μέχρι και γραμματόσημο εκδόθηκε για να τιμηθεί η ημέρα! Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία της κατανάλωσης δε γνωρίζει φραγμούς! Ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, κοσμηματοπωλεία και άλλα μαγαζιά, όλα στολισμένα κατάλληλα, περιμένουν την πελατεία τους. Ακόμη, πολλά χλιδάτα ξενοδοχεία κάνουν, λόγω της ημέρας, προσφορές στους ερωτευμένους. Ξεχωρίζει αυτή τού «Mövenpick Hotel» στο κέντρο της Σμύρνης, όπου με 157 ευρώ υπόσχονται να περάσετε με το έτερόν σας ήμισυ μια αξέχαστη διανυκτέρευση μετά αναλόγου δείπνου! Απ’ τις άλλες εκδηλώσεις, ξεχωρίζει αυτή της Πρωτοβουλίας Γυναικών τού Αλή Αγά, όπου θα περάσουν τη βραδιά με εξαντλητικό χορό και η όλη φιέστα είναι αφιερωμένη στις κακοποιημένες γυναίκες όλου του κόσμου.



Κατάθεσε η Πέργαμος την αίτησή της στην UNESCO
Την περασμένη βδομάδα στο Παρίσι, ο Δήμος Περγάμου κατέθεσε την αίτησή του να συμπεριληφθεί η περιοχή στον κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Απ’ τον Απρίλιο του 2011 έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία του φακέλου βάσει των προδιαγραφών που επιβάλλει ο παγκόσμιος οργανισμός και ολοκληρώθηκε ο τόμος της αίτησης από 500 σελίδες! Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, δηλαδή μέσα στο 2014, θα ξέρουν αν τελικά θα γίνει δεκτό το αίτημα και αν θα περιληφθεί η Πέργαμος στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Όλοι στην Πέργαμο εκτιμούν ότι η ανακήρυξη θα ωφελήσει πολλαπλά την πόλη, που θα καταστεί πόλος έλξης τουριστών λόγω της πλούσιας κληρονομιάς της σε ελληνιστικά και ρωμαϊκά μνημεία.



Το θέμα τού Οσμάν στη σύνοδο των εκλεγμένων με το CHP δημάρχων
Ένα απ’ τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντηση δημάρχων τού CHP κατά την περασμένη εβδομάδα, ήταν και το θέμα τού Οσμάν Οσγκιουβέν, του αυτοεξόριστου δημάρχου τού Δικελί.
Κατά τις εργασίες της συνόδου, ο δήμαρχος Περγάμου, Μεχμέτ Γκιονέντς, διάβασε επιστολή τού Οσμάν με την οποία εξηγεί στους συναδέλφους του τους λόγους που τον οδήγησαν να διαμένει σήμερα στην Ευρώπη, ώστε να προστατευθεί απ’ την αυθαιρεσία και τις σε βάρος του πολιτικές διώξεις. Ο Οσμάν εξηγεί πως «δε «δραπέτευσε», πως αναγκάστηκε να το πράξει καθώς τον συμβούλεψαν Τούρκοι και Ευρωπαίοι νομικοί και πως σήμερα εργάζεται για να προετοιμάσει την προσφυγή του στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκφράζει ακόμη την ελπίδα, απευθυνόμενος προς τους δημότες τού Δικελί, πως σύντομα θα επιστρέψει για να συνεχίσει να τους υπηρετεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey