Οι εξ ανατολών... γείτονες

08/01/2013 - 16:20

«Παντού η τιμή του λαδιού ανεβαίνει, αλλά στην Τουρκία πέφτει!», επεσήμανε την περασμένη βδομάδα ο Gahit Çetin, πρόεδρος της Taris, της μεγαλύτερης συνεταιριστικής ένωσης ελαιοπαραγωγών της Τουρκίας.

Γκρίνιες για την τιμή του ελαιόλαδου κι απέναντι       
«Παντού η τιμή του λαδιού ανεβαίνει, αλλά στην Τουρκία πέφτει!», επεσήμανε την περασμένη βδομάδα ο Gahit Çetin, πρόεδρος της Taris, της μεγαλύτερης συνεταιριστικής ένωσης ελαιοπαραγωγών της Τουρκίας.
Αναφέρθηκε στην κυβερνητική υπόσχεση για επιδότηση κατά μισή λίρα στο κιλό του παραγόμενου ελαιόλαδου και αντέτεινε το επιχείρημα ότι αν το πριμ δεν ανέλθει στη 1,5 λίρα, τότε καταστρέφεται ο κλάδος της ελαιοπαραγωγής, θα εγκαταλειφθούν τα κτήματα, ενώ σε κανέναν πια δε θα συμφέρει να φυτεύει καινούργια λιόδεντρα. Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόβλημα που δημιουργείται φέτος λόγω της κρίσης στη Συρία, με την ανεξέλεγκτη εισαγωγή και διάθεση συριακού λαδιού στην Τουρκία, κατάσταση που συμβάλλει και αυτή στη διατήρηση χαμηλής τιμής στο προϊόν.

Με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία, η κατανάλωση ελαιόλαδου στην Τουρκία δεν ξεπερνά το ένα κιλό κατ’ άτομο το έτος, ενώ στην Ισπανία είναι 18 και στην Ελλάδα 20 κιλά! Πάντως, στη γειτονική στη Μυτιλήνη πόλη Μπουρχάνιε, ο έμπορος ελαιόλαδου και τεχνικός τροφίμων Καζίμ Καραμπαγίκ ξεκίνησε την παραγωγή και τυποποίηση αρωματικού λαδιού, προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις του. Μέχρι σήμερα διαθέτει σε αδιαφανή μπουκάλια του ενός λίτρου λάδι με άρωμα λεμόνι, μανταρίνι, ρίγανη και σκόρδο.

33 εκατομμύρια τουρίστες στην Τουρκία το 2013
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρασάν Ουλουσόι, πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων (TÜRSAB), κατά το ίδιο διάστημα τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να διαμορφωθούν γύρω στα 25,5 δισ. δολλάρια. Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των τουριστών αναμένεται να κατακτήσει η Αττάλεια, ακολουθούμενη από την Κωνσταντινούπολη, τη Μούγλα (Μπόντρουμ - Μαρμαρίς), το Αϊδίνι (Κουσάντασι - Έφεσος) και την περιοχή της Καππαδοκίας.

«Παρά το γεγονός ότι το 2012 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον κόσμο, αλλά και τη χώρα μας σε ό,τι αφορά στα οικονομικά ζητήματα, δε βιώσαμε δραματικές μειώσεις στον τουριστικό τομέα», σημείωσε ο κ. Ουλουσόι σχολιάζοντας τη μικρή μείωση που παρατηρήθηκε στην τουριστική κίνηση το πρώτο 10μηνο του τρέχοντος έτους.

Διαμαρτυρίες στο Σαρμουσάκ      
Έντονες διαμαρτυρίες προκαλεί η αποφασισθείσα εφαρμογή τής απ’ το 2009 μελέτης αιγιαλού-παραλίας, στους επιχειρηματίες τής πλαζ τού Σαρμουσάκ, οι οποίοι δηλώνουν ότι η οριοθέτηση αυτή «σκοτώνει τον τουρισμό»!
Ανάμεσα στους θιγομένους είναι και το «Berk Hotel», απ’ τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Αϊβαλιού, το εστιατόριο του οποίου βρίσκεται μέσα στη ζώνη των προς κατεδάφιση παραλιακών εγκαταστάσεων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι βάσει της νομοθεσίας, προβλέπεται η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων (τα περισσότερα ίσως είναι και αυθαίρετα) που βρίσκονται μέσα στη ζώνη του αιγιαλού, αλλά αργότερα θα έχουν οι επιχειρηματίες τη δυνατότητα να μισθώσουν απ’ το κράτος την έμπροσθέν τους ζώνη της παραλίας, στην οποία βέβαια θα εξακολουθούν να ασκούν τις έως τώρα δραστηριότητες!



Κόκκινα εσώρουχα για το νέο έτος       
Οι Τούρκοι αρέσκονται ιδιαίτερα στο κόκκινο χρώμα. Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοσή τους, φέρνει τύχη το να σε βρει ο καινούργιος χρόνος να φοράς κόκκινο εσώρουχο την Πρωτοχρονιά! Παρ’ όλο που φέτος ειδικά η κρατική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει ανόητο το έθιμο και έξω απ’ τη μουσουλμανική δεοντολογία, σημειώθηκε έκρηξη στις πωλήσεις κόκκινων εσωρούχων. Ιδιαιτέρα στο Αϊβαλί, οι έμποροι διέθεσαν ό,τι στοκ υπήρχε στα μαγαζιά τους. Στα γυναικεία τύπου «στρινγκ», οι τιμές κυμάνθηκαν από τρεις έως πέντε λίρες, ενώ μεγάλη ζήτηση είχαν και τα ανδρικά μποξεράκια!



Τάφος του Αγίου Μάμαντος;
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ανακαλύφθηκε ο τάφος του Αγίου Μάμαντος, του Sammas Baba, όπως λένε οι Τούρκοι. Κατά το δημοσίευμα, ο τάφος βρίσκεται στο χωρίο Άκσαραϊ και σε αυτό προσέρχονται Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν και να ανάψουν ένα κερί. Όπως αναφέρεται, τα οστά που υπήρχαν, πιστεύεται ότι ανήκουν σε άτομο που έζησε κατά τον 3ο αιώνα, στον καιρό δηλαδή του Αγίου Μάμαντος. Τα οστά κλάπηκαν από τον τάφο. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι στον τάφο προσέρχονται άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία περνούν το βράδυ της παραμονής τους στο χώρο προσευχόμενοι.

Ο άγιος μαρτύρησε τον καιρό του αυτοκράτορα Αυρηλιανού, στις 2 Σεπτεμβρίου το 275 μ.Χ.. Οι χριστιανοί, αφού πήραν το σώμα του, το κήδευσαν με τιμές σε πέτρινη λάρνακα. Μετά από κάποια χρόνια, βασιλιάς ήταν κάποιος ασεβής, ο οποίος παρακινημένος από το φθόνο που ένιωθε για τα θαύματα που έκανε ο άγιος, έριξε τα οστά του στη θάλασσα. Αυτά, μαζί με τη λάρνακα, έφτασαν στο λιμάνι Μόρφου της Κύπρου, όπου ανήγειραν προς τιμή του λαμπρό ναό. Αλλά και στη Σκύρο λατρεύεται ιδιαίτερα ο άγιος, που θεωρείται προστάτης των βοσκών.

Αναστηλώσεις στη Φώκαια       
Ο Αζίζ Κοτζάογλου, δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, που είναι και ο χορηγός των αναστηλωτικών εργασιών, ο δήμαρχος Φώκαιας, Γκιορχάν Ντεμιράτς, και ο αρχαιολόγος καθηγητής Ζεκί Αρικάν, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σμύρνης, συνυπέγραψαν προχθές στη Φώκαια την προγραμματική σύμβαση για συνέχιση και εντός του 2013 του έργου των σωστικών εργασιών και ανάδειξης αρχαιοτήτων της Παλιάς Φώκαιας. Για φέτος προβλέπεται η αναστήλωση τριών πύργων των οχυρωματικών τειχών, δύο γενοβέζικων και ενός οθωμανικού, καθώς και η ανάδειξη του ιερού της θεάς Αθηνάς. «Η Φώκαια κατείχε εξέχουσα θέση ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις της Ιωνίας και οφείλουμε να προστατέψουμε και αναδείξουμε την 5.000 ετών ιστορία της», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σμύρνης.



Συνεχίζεται η συλλογή των «mavi kapak»      
Πέρσι, με πρωτοβουλία της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σμύρνης, ξεκίνησε μία παλλαϊκή προσπάθεια συγκέντρωσης των μπλε καπακιών απ’ τα πλαστικά μπουκάλια νερού, τα οποία πουλούσαν σε εταιρεία ανακύκλωσης και με τα χρήματα που εισέπρατταν, αγόραζαν αναπηρικά καροτσάκια για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από χιλιάδες νέους, συλλόγους και επαγγελματίες της εστίασης, με θεαματικά αποτελέσματα. Ακόμη και απ’ τη Σάμο κοινωνικές οργανώσεις συγκέντρωσαν και παρέδωσαν στη Σμύρνη μεγάλες ποσότητες από καπάκια. Φέτος, λόγω φόρτου εργασίας, η Οδοντιατρική Σχολή αποσύρθηκε απ’ τη συγκέντρωση των μπλε καπακιών. Την πρωτοβουλία όμως ανέλαβε ο Δήμος τού Κονάκ και ο δήμαρχος, Χακάν Ταρτάν, καλεί τους δημότες να συνεχίσουν να συλλέγουν και να παραδίδουν στο Δήμο τα μπλε καπάκια, αφού οι ανάγκες σε αναπηρικά καροτσάκια δεν καλύφθηκαν.



Ηφαίστειο μεταξύ Σύμης και Μαρμαρίδας!
Ο σεισμολόγος, καθηγητής Αχμέτ Ερτζάν, απ’ το Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης, αφού πραγματοποίησε μαζί με άλλους 12 επιστήμονες έρευνες στο Αιγαίο, ανέφερε ότι η δραστηριότητα που παρατηρείται μεταξύ του Κιουντούρ, της Μαρμαρίδας και της Σύμης, δείχνει ότι πρόκειται για ηφαίστειο.

Ο ίδιος είπε πως ακόμα και στις περιοχές που δεν υπάρχει πολύ υψηλή θερμοκρασία, αυτή φτάνει στους 16 βαθμούς. Η θερμοκρασία, όμως, στον πιθανό κρατήρα του ηφαιστείου, αυξάνεται μέχρι 19,2 βαθμούς. Κατά πάσα πιθανότητα αυξάνει τη θερμότητα του νερού της θάλασσας η λάβα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey