Οι εξ ανατολών... γείτονες

13/11/2012 - 15:01

Όλως αιφνιδίως, την περασμένη βδομάδα ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης εμφανίστηκαν στο Δημαρχείο του Αϊβαλιού, κατάσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και υπηρεσιακούς φακέλους και συνέλαβαν το δήμαρχο, Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, κάποιους απ’ τους συνεργάτες του και μαζί με άλλους πολίτες (συνολικά 16 άτομα) οδηγήθηκαν στον ανακριτή.

Σε μπελάδες ο δήμαρχος του Αϊβαλιού      
Όλως αιφνιδίως, την περασμένη βδομάδα ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης εμφανίστηκαν στο Δημαρχείο του Αϊβαλιού, κατάσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και υπηρεσιακούς φακέλους και συνέλαβαν το δήμαρχο, Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, κάποιους απ’ τους συνεργάτες του και μαζί με άλλους πολίτες (συνολικά 16 άτομα) οδηγήθηκαν στον ανακριτή. Εκεί, ύστερα από προκαταρκτική έρευνα, κρατήθηκαν αρχικά έξι άτομα, ύστερα δύο (μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος).

Μετά από παρέλευση δύο ημερών, αφέθησαν όλοι ελεύθεροι και ορίσθηκε τακτική δικάσιμος. Οι κατηγορίες εναντίον των συλληφθέντων είναι η πλημμελής άσκηση των καθηκόντων τους, ρουσφέτι και συναλλαγή σε διαδικασία πλειστηριασμών. Η είδηση της σύλληψης κινητοποίησε εκατοντάδες Αϊβαλιώτες, που έσπευσαν έξω απ’ το Δημαρχείο για να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στο δήμαρχο. Μετά την περιπέτειά του, ο δήμαρχος Χασάν, τον οποίο υποστηρίζει ενεργά το κεμαλικό κόμμα της αντιπολίτευσης, δήλωσε: «Ήταν μια πραγματικά δυσάρεστη εμπειρία, αλλά η εμπιστοσύνη και η συμπαράσταση του αϊβαλιώτικου λαού μάς ωθεί και μας δίνει δυνάμεις να ξεπεράσουμε τις διώξεις και να πάμε μπροστά.»

Οι διώξεις των αυτοδιοικητικών (ιδιαίτερα αυτών που δεν ανήκουν στους ισλαμιστές) δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στην Τουρκία και «εντελώς τυχαία» εντείνονται κάθε φορά που επίκεινται δημοτικές εκλογές. Το ίδιο συνέβη παλαιότερα με τον Οσμάν Οζγκιουβέν στο Δικελί, με τον Τουντσάι Κιλίτς, δήμαρχο του Αδραμυττίου, πριν δύο μήνες, αλλά και με τον Ισμαήλ Αϊνούρ (πρώην δήμαρχο του Αλτίνολουκ), ο οποίος μάλιστα εξαναγκάστηκε να αποσυρθεί απ’ την τοπική αυτοδιοίκηση.Στη Μυτιλήνη το Σαββατοκύριακο ο δήμαρχος Δικελί
Αρκετοί γείτονες επισκέφθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο το νησί μας με την ευκαιρία της Γιορτής του Κάστανου στην Αγιάσο. Ανάμεσά τους ήταν και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού, Ραχμί Γκεντσέρ, και ο δήμαρχος του Δικελί, Οσμάν Οζγκιουβέν. Ο Οσμάν κατά την εδώ παραμονή του συνάντησε πολλούς φίλους του στη Μυτιλήνη και την Αγιάσο. Ως γνωστόν, ο αριστερός δήμαρχος του Δικελί, συχνά, όπως και άλλοι ομόλογοί του, που δε είναι φαίνεται να είναι αρεστοί στην κυβέρνηση, σύρεται στα δικαστήρια, σε εκφυλιστική εφαρμογή διατάξεων παράβασης του κώδικα της αυτοδιοίκησης.

Ενδεικτική των πιέσεων που υφίσταται ήταν και η έκρηξή του σε πρόσφατη δημόσια ομιλία του (στις 29/10/12, Γιορτή της Δημοκρατίας) στην πλατεία του Δικελί, ενώπιον 6.000 πολιτών. Ο Οσμάν μίλησε από καρδιάς στους δημότες του και κατήγγειλε την κυβέρνηση για μεθοδική παραβίαση των ελευθεριών του ατόμου και καταστρατήγηση του κοσμικού κράτους που θεμελίωσε στην Τουρκία ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Τούρκου για βίζα
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο Λουξεμβούργο, συζητήθηκε στις 6 Νοεμβρίου ’12 υπόθεση άρνησης θεώρησης βίζας σε Τουρκάλα πολίτη. Πρόεδρος του Δικαστηρίου είναι ο Έλληνας δικαστής Βασίλειος Σκουρής, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2003. Στο προεδρείο του δικαστηρίου υπάρχουν 14 δικαστές από διάφορες χώρες. Η δίκη αφορά υπόθεση γυναίκας στην οποία οι γερμανικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν βίζα προκειμένου να επισκεφθεί το θετό Γερμανό πατέρα της το 2007. Η εφημερίδα «Hürriyet» συνδέει την αναμενόμενη απόφαση της δίκης με πιθανή επίλυση του ιστορικού - όπως το χαρακτηρίζει - προβλήματος θεώρησης βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Πάρκο 80 στρεμμάτων αποκτά η Σμύρνη    
«Μπαλκόνι της Σμύρνης» ονόμασε ο δήμαρχος του Κονάκ (του κέντρου της μεγαλούπολης), Χάκαν Ταρτάν, το πάρκο στο Γκιουλ Τεπέ, που κατασκευάζεται ήδη και πρόκειται να δοθεί στη χρήση των πολιτών ως το τέλος του χρόνου. Το πάρκο Gültepe piknik βρίσκεται σε πευκόφυτη περιοχή σε απόσταση αναπνοής απ’ το κέντρο της Σμύρνης. Προσφέρει καταπληκτική θέα προς τον κόλπο της Σμύρνης και αναμένεται να δώσει ανάσα και διέξοδο εύκολης φυγής απ’ τη μεγαλούπολη σε εκατοντάδες χιλιάδες δημότες. Με την ολοκλήρωσή του, θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και αναψυχής (γήπεδα πισίνες, παιδικές χαρές, πλατώ για πικ-νικ κ.λπ.) στην ελεύθερη χρήση των δημοτών. Ο δήμαρχος του Κονάκ με περηφάνεια ανακοίνωσε την πρόοδο των έργων και επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του τριπλασίασε τους χώρους πρασίνου στην περιοχή!Αρχαιολογικό πάρκο Σμύρνης     
Ολοκληρώθηκαν από το Δήμο οι ανασκαφές στην περιοχή τού Μπασμανέ στο Κέντρο της Σμύρνης. Το επόμενο στάδιο για την ανάδειξη της Ρωμαϊκής Αγοράς είναι να καλυφθούν οι αρχαιότητες (θεμέλια) από τζάμι και να εκτεθούν υπαίθρια οι κολώνες των κτηρίων που αποκαλύφτηκαν, σε σχηματισμό αρχαίου ναού. Μάλιστα, οι αρμόδιοι προαναγγέλλουν ότι θα αποκτήσει σύντομα και η Σμύρνη τον «Παρθενώνα» της, όπως η Αθήνα! Θα εκτεθούν επίσης αγάλματα και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα απ’ το στοκ του Μουσείου της Σμύρνης. Έτσι δημιουργείται στο Μπασμανέ (που σήμερα μάλλον είναι υποβαθμισμένη συνοικία) ένα αρχαιολογικό πάρκο εμβαδού 5.800 τετραγωνικών μέτρων και υπάρχει η προσδοκία για συνολική αναβάθμιση της περιοχής, που είναι πολύ κοντά στη σημερινή αγορά της πόλης.Αναστήλωση του φρουρίου της Φώκαιας     
Ύστερα απ’ την ολοκλήρωση των ανασκαφών και σε εφαρμογή της σχετικής μελέτης που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ege Üniversitesi) της Σμύρνης, προχωρούν με γρήγορο ρυθμό, απ’ τον περασμένο Μάιο, οι εργασίες αναστήλωσης του βόρειου και βορειοανατολικού τείχους του κάστρου της Παλιάς Φώκαιας. Το κόστος των εργασιών καλύπτει ο Μητροπολιτικός Δήμος της Σμύρνης, ενώ στα συνεργεία του εργοταξίου (πλην αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων) απασχολούνται εργαζόμενοι απ’ το Δήμο Φώκαιας. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως τα παλιά χρόνια, δηλαδή ασβέστης και κουρασάνι, και όχι τσιμέντο. Στο κάστρο της Φώκαιας, όπως και στα περισσότερα κάστρα στο Αιγαίο, οι ανασκαφικές εργασίες φέρνουν στο φως στοιχεία απ’ την Αρχαιοελληνική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Οθωμανική Περίοδο. Στο κάστρο αυτό οι σημαντικότερες σωζόμενες επεμβάσεις ανάγονται την περίοδο της γενοβέζικης κατοχής της πόλης, που διήρκεσε απ’ το 1275 έως το 1455 μ.Χ.. Μέσα στο κάστρο της Φώκαιας βρέθηκε και ναός της Αθηνάς, η αναστήλωση του οποίου προγραμματίζεται για το νέο έτος.Στο Αϊβαλί, πετροκάρβουνο στους απόρους      
Ξεκίνησε στο Αϊβαλί η διανομή κάρβουνου (κοκ) για τη θέρμανση 2.600 άπορων οικογενειών. Κάθε οικογένεια θα πάρει κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου 20 σακιά (500 κιλά) κάρβουνο. Τη διανομή επιμελείται το Ίδρυμα Κοινωνικής Βοήθειας και Αλληλεγγύης, που αντλεί τους πόρους του απ’ το κράτος. Βεβαίως οι φήμες λένε πως η διανομή του κάρβουνου το χειμώνα γίνεται την Τουρκία για επικοινωνιακούς λόγους απ’ την κυβέρνηση και το κυβερνών ισλαμικό κόμμα τού κ. Ερντογάν.

Ο νέος Μητροπολίτης Κυδωνιών
Χειροτονήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και αρχιερείς από την Πόλη και το εξωτερικό ο νέος εψηφισμένος Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας.
Ο νέος ιεράρχης υπηρετούσε ως Αρχιμανδρίτης στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Κατάγεται απ’ τον Ορχομενό της Βοιωτίας, όπου είχε χειροτονηθεί σε διάκονο από τον τότε μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και σημερινό αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Αθηναγόρα έγινε κατόπιν προτάσεως του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με την ομόφωνη ψήφο των Συνοδικών Ιεραρχών στις 30/10/12. Η Μητρόπολη Κυδωνιών ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα με απόσπαση από τη Μητρόπολη Εφέσου.
Τελευταίος Μητροπολίτης Κυδωνιών ήταν ο από Ελαίας Αγαθάγγελος, ο οποίος, λόγω των συνθηκών, αρχιεράτευε στην Πόλη, όπως και οι άλλοι Μητροπολίτες της Μικράς Ασίας. Εκεί και εκοιμήθη στις 23 Ιουλίου 1960.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey