21 - 27 Μαΐου εβδομάδα τουρκικής γαστρονομία, με αρχαιοελληνικές αναφορές

28/05/2022 - 17:00

Ξεκίνησαν οι εορτασμοί απ’ τον απέναντι μας Νομό του Μπαλίκεσιρ, επεκτάθηκε σχεδόν σ όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό όπως στη Ν. Υόρκη και αλλού. Στις εκδηλώσεις που έγιναν στον κήπο του ξενοδοχείου Manastırhan στους πρόποδες του Kazdag (Ίδη) στην αρχαία Άντανδρο, παρουσίασαν 30 διαφορετικά πιάτα απτούς φημισμένους στη Τουρκία σεφ Nurdan Çakır Tezgin και Tutku Malay, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα, με αναφορές στην θεά Αφροδίτη, τον Δία και τον Πάρι! Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκάλεσε η αρχαία ελληνική σάλτσα Γάρος, (ίσως απ’ το γαύρος) που την πήραν τη συνέχεια οι Ρωμαίοι και την έκαναν γνωστή σ όλο το κόσμο ως Garum Sauce. Με την σάλτσα αυτή οι πρόγονοί μας αρωμάτιζαν και έδιναν γεύση στα φαγητά τους, ακόμη και σε πιάτα που δεν περιείχαν ψάρι, όπως και σε γλυκά! Ήταν υγρός ζωμός, λιπαρής υφής, κεχριμπαρένιου χρώματος, με ευχάριστη λεπτή αλλά και πικάντικη γεύση. Αρχικά ο γάρος παρασκευάζονταν από τον γνωστό γαύρο. Αργότερα εκτός από σαρδέλες χρησιμοποιούσαν και άλλα ψαρικά, τόνους, χέλια, σκουμπριά , που τα πάστωναν και τα άφηναν ολόκληρα και ακαθάριστα με τα εντόσθια στον ήλιο για να ξηραθούν. Μετά από μια εβδομάδα περίπου τα συνέθλιβαν, και τον ζωμό τον περνούσαν διαδοχικά από όλο και πιο λεπτό πανί, μέχρι που καθάριζε και γινόταν σαν αγνό λάδι. Απ’ τη Προποντίδα, Ελλάδα, Ιταλία, Καρχηδόνα μέχρι την Πορτογαλία υπήρχαν βιοτεχνίες παρασκευής γάρου. Η επεξεργασία γινόταν εκτός οικισμού, γιατί αφενός μεν χρειάζονταν μεγάλοι χώροι για την αποξήρανση των ψαριών, αφετέρου δε το στάδιο της ξήρανσης και σύνθλιψης συνοδευόταν από έντονη δυσοσμία, σε αντίθεση με το τελικό προϊόν, που ήταν εύοσμο και πολύ εύγευστο. 

Βραβείο και στην κυρία Emine Ερντογάν: Η όλη πρωτοβουλία για την προβολή της τουρκικής γαστρονομίας ήταν υπό την αιγίδα της κας Εμινέ, η οποία μάλιστα μετέβη στο Γκιούρε (Αδραμυτίου) και μαγείρεψε ένα φαγητό απ την Μαλάτεια, που ήταν μπουρέκι με φλούδες αγγουριών, κοτσάνια άχρηστων λαχανικών και πλιγούρι. Έτσι υπέδειξε εμπράκτως πως αξιοποιούμε τα σκουπίδια της κουζίνας και βέβαια πήρε βραβείο απ τους διάσημους σεφ!  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey