FOLLOW US

Ναυτιλιακά

  • Με βάση την πρόταση της ΕΝΠΕ
Προωθείται ρύθμιση για νομιμοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων

Τη δέσμευση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει το Υπουργείο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για τη νομιμοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων όπως έχει προτείνει εδώ και καιρό η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) απέσπασε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός. Το θέμα έχει άμεσο τοπικό ενδιαφέρον, καθώς ένα από τα λιμάνια της χώρας για τα οποία δεν υπάρχει άδεια είναι αυτό της Μυτιλήνης. Επίσης, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες μικρότερες λιμενικές εγκαταστάσεις της Λέσβου, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να γίνουν απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις σε αυτά.

«Χρειάζεται να ληφθεί μια γενναία απόφαση: Να νομιμοποιηθούν άμεσα οι λιμενικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν από δημόσιο φορέα χωρίς άδεια, εφόσον εξακολουθούν να παραμένουν σε δημόσιο φορέα και να χρησιμοποιούνται», επεσήμανε ο κ. Αγοραστός σε σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Κουρουμπλή.

«Για μια σειρά από λόγους, πολλές λιμενικές εγκαταστάσεις στερούνται αδείας, σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν τα απαραίτητα έγγραφα, με αποτέλεσμα να θέλουμε να κάνουμε έργα, να έχουμε τους πόρους και από το ΕΣΠΑ, αλλά να μη μπορούμε. Είναι επιβεβλημένο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα νομοθετικά και από εδώ κι στο εξής να τεθεί μια νέα αφετηρία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ για να εξασφαλίσει τη σχετική δέσμευση του κ. Κουρουμπλή.

Όσον αφορά το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο για εκσυγχρονισμό του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης, ο κ. Αγοραστός εξέφρασε την άποψη πως «η όποια ρύθμιση δεν μπορεί να αφορά οριζόντια το σύνολο της χώρας, καθώς η κατάσταση, οι ανάγκες, τα προβλήματα είναι διαφορετικά σε κάθε περιφέρεια». Για τον λόγο αυτό πρότεινε σε κάθε γεωγραφική περιφέρεια η οικεία Περιφέρεια μαζί με τους Δήμους να συνεργαστούν για να διαμορφώσουν κοινή πρόταση.

Ξεκαθάρισε, πάντως, πως τα λιμενικά ταμεία «πρέπει να είναι βιώσιμα και να υλοποιούν συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια στην κατεύθυνση περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού και των θαλάσσιων μεταφορών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών έκανε λόγο για «κόστος ανισότητας που δημιουργείται από το γεγονός ότι κάποια λιμάνια αναπτύσσονται και άλλα όχι», χαρακτήρισε τα λιμάνια και τις μαρίνες «πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» και ανέδειξε την αναγκαιότητα προστασίας κρίσιμων δημόσιων υποδομών.

«Ακόμη και εγκληματικό μπορεί να χαρακτηριστεί ότι λόγω του δαιδαλώδους νομικού πλαισίου δεν αξιοποιούμε τον πλούτο που έχουμε, τις μαρίνες, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο», επισήμανε ο κ. Αγοραστός.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top