FOLLOW US

Ακτοπλοΐα

Επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης του master plan

Με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά, για την προώθηση της διαδικασίας έγκρισης του master plan του λιμένα Μυτιλήνης και της δρομολόγησης κατασκευής των έργων του προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια.

Ο κ. Γιαννέλλης είχε υποσχεθεί, κατά την παρουσίαση του master plan, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επισπευσθεί η έγκριση του master plan, το οποίο είναι απαραίτητο προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αστικής ανάπλασης στη Μυτιλήνη. Θυμίζουμε ότι κατά την παρουσίαση της μελέτης, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, είχε εκφράσει την αγωνία του για την έλλειψη του εγκεκριμένου master plan και λύσης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της χερσαίας ζώνης του εμπορικού λιμανιού.

Στη σύσκεψη εκτός του κ. Γιαννέλλη, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστος Λαμπρίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες και η κ. Φράγκου, εκπρόσωπος της αναδόχου συμπράξεως της μελέτης του master plan.

Κι ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες για την έγκριση του master plan, ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, την προηγούμενη εβδομάδα, σε παρέμβαση του στο facebook, δήλωνε πως πρόκειται για ένα εικονικό master plan, που εκπονήθηκε μόνο και μόνο επειδή είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν τα έργα αστικής ανάπλασης της πόλης της Μυτιλήνης. Τα κονδύλια που απαιτούνται για να υλοποιηθεί, δεν υπάρχουν αλλά και αν υπήρχαν, η κατασκευή των έργων θα ολοκληρωθεί το 2040. Για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα όσα ανέφερε, ο κ. Αρμενάκας τόνιζε πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν τα 120 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να γίνουν τα έργα που προβλέπονται στο master plan του λιμανιού της Μυτιλήνης. Στην ουσία, ο κ. Αρμενάκας έλεγε πιο ξεκάθαρα, αυτό που είπε και ο ίδιος ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός κατά την παρουσίαση του master plan.

 

Οι αντιδράσεις των Πλωμαριτών

Οι αντιδράσεις του Πλωμαρίου αλλά και Πλωμαριτών της Αθήνας, επικεντρώνονται στο ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την αξιοποίηση του λιμανιού του Πλωμαρίου, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της νότιας Λέσβου ευρύτερα.

Απαντώντας σε αυτές τις αιτιάσεις, πάντα στο facebook, ο κ. Αρμενάκας ανέφερε πως κατά την παρουσίαση του master plan του λιμανιού της Μυτιλήνης, ο καθηγητής Κώστας Μουτζούρης παρέδωσε στον ίδιο «μελέτη κατασκευής ντόκου - κράσπεδου αντιστήριξης της παραλιακής οδού Π. Μιχαλέλη, ως πρώτη φάση λιμενικών έργων στο Πλωμάρι που θα βοηθήσουν τον ελλιμενισμό σκαφών και τη λειτουργία της πύλης Σένγκεν, το σχέδιο της οποίας προχωρά κανονικά. Ήδη έχει αποσταλεί η μελέτη του λιμανιού Πλωμαρίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν μπορεί να ενταχθεί».

Αφορμή για την παραπάνω διαδικτυακή συζήτηση αποτέλεσε το άρθρο του «Ε», την επομένη του ρεπορτάζ με την παρουσίαση του master plan του λιμανιού από τους μελετητές στην αίθουσα της Γ. Γ. Αιγαίου, με τίτλο: «Όσα δεν “απάντησε” το master plan του λιμανιού».

Είναι αλήθεια πως όταν ανατέθηκε η μελέτη του master plan, περιορίστηκε στα του λιμένα της Μυτιλήνης -και του νέου- και όχι σε περιφερειακά λιμάνια. Κατά συνέπεια, οι μελετητές δεν είχαν κανένα λόγο να διερευνήσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης των άλλων λιμανιών της Λέσβου για την εξυπηρέτηση των πλοίων που προσεγγίζουν το νησί.

Η ανάπτυξη του λιμανιού του Πλωμαρίου απαιτεί την δημιουργία χερσαίας ζώνης, που σήμερα δεν υπάρχει. Επίσης απαιτείται η δημιουργία οδικού δικτύου που θα κάνει εύκολη την πρόσβαση οχημάτων από και προς το λιμάνι. Η σημερινή θέση του λιμανιού και οι υφιστάμενες υποδομές, περιορίζουν ασφυκτικά τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στο λιμάνι. Κατά την εκτίμηση μας, χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις, το λιμάνι του Πλωμαρίου μπορεί να φιλοξενήσει αλιευτικά σκάφη, ιστιοπλοϊκά και γιοτ αλλά και μικρά επιβατικά σκάφη, που θα συνδέουν το Πλωμάρι με την Χίο, την Σμύρνη και την Φώκαια.

 

Παρέμβαση Αθανασίου

Εξάλλου με χθεσινή ανακοίνωση του, ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, μαζί με τον βουλευτή Γιάννη Πλακιωτάκη -που είναι οι τομεάρχες της ΝΔ στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (Ρ.Α.Λ.).

Κατά τη συνάντηση αυτή, συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που αφορούν τα λιμάνια της χώρας, τη ναυτιλία, την ανάγκη μιας νέας νησιωτικής πολιτικής και παρακολούθησαν την παρουσίαση του έργου που έχει επιτελέσει η ΡΑΛ μέχρι σήμερα. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αθανασίου δήλωσε τα εξής: «Είναι αξιόλογο το έργο που επιτελεί η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και συγκεκριμένα ο πρόεδρός της, καθηγητής και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας, η οποία συνδέεται άμεσα με τον εκσυγχρονισμό των λιμένων».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 11:59
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top