FOLLOW US

Μόρια

  • Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας έκρινε ακατάλληλο το ΚΥΤ της Μόριας, το Υπουργείο δεν συμμορφώθηκε και η διοίκηση του κέντρου κρίνει… «αβάσιμη και αναληθή» την αυτοψία!
Το θέατρο του παραλόγου σχετικά με την… (α)καταλληλότητα του ΚΥΤ της Μόριας!

Οι 30 ημέρες προθεσμίας που έδωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (βάσει της γνωμοδότησης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Λέσβου που έκρινε το hot spot ως ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον) για την αποκατάσταση των προβλημάτων του ΚΥΤ Μόριας, παρήλθε εδώ και μήνες. Η μόνη εξέλιξη όμως που έχει καταγραφεί, βάσει της νέας ανακοίνωσης της περιφερειακής αρχής, είναι η απάντηση του Διοικητή του ΚΥΤ Μόριας κ. Μπαλμπακάκη, η οποία κρίνει την γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υγείας… αβάσιμη, προκαλώντας σοκ και δέος. Αφού βάσει αυτής και της μη συμμόρφωσης ουσιαστικά του Υπουργείου στις παρατηρήσεις της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, εμφανίζεται στην πραγματικότητα ένας κράτος να έχει δύο διαφορετικές… απόψεις σχετικά με την λειτουργία του ΚΥΤ Μόριας. Μ΄ αυτά και με εκείνα, οι συνθήκες του ΚΥΤ Μόριας, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται τόσο εκ μέρους της αυτοδιοίκησης όσο (κυρίως) εκ μέρους της κυβέρνησης σε επίπεδο… εντυπώσεων, εις βάρος συμπερασματικά των προσφύγων και μεταναστών και της τοπικής κοινωνίας.  

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας:

Όπως είναι γνωστό, με την απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου την 7η Σεπτεμβρίου 2018, τέθηκε προθεσμία 30 ημερολογιακών ημερών στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αποκατάσταση όλων των προβλημάτων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών – Προσφύγων στη Μόρια Λέσβου, το οποίο σύμφωνα με αιτιολογημένη Γνωμοδότηση - Εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λέσβου κρίθηκε ως χώρος ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε επανειλημμένους ελέγχους, εκθέσεις αυτοψίας και έγγραφες συστάσεις των υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου.

Κατά της παραπάνω απόφασης κατατέθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 Ειδική Διοικητική Προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου και του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώπιον του Ελεγκτή Νομιμότητας, δηλαδή του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Σημειώνεται ότι επί της συγκεκριμένης προσφυγής δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί και κοινοποιηθεί σχετική απόφαση.

Στις 12 Οκτωβρίου 2018, αμέσως μετά την παρέλευση της προθεσμίας των 30 ημερών, πραγματοποιήθηκε νέα αυτοψία από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου στο ΚΥΤ Μόριας, με την οποία διαπιστώθηκε ότι ο χώρος εξακολουθεί να μην πληροί τους όρους της σχετικής νομοθεσίας, είναι ακατάλληλος και αυξημένου κινδύνου για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Και αυτό παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Υπηρεσίας. (Η έκθεση αυτοψίας επισυνάπτεται για ενημέρωση των πολιτών).

Στις 18 Οκτωβρίου 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη με έγγραφό της, επιπροσθέτως, επισημαίνει τις επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από την μη σύννομη διαχείριση απορριμμάτων και διάθεση λυμάτων του ΚΥΤ Μόριας. (Το έγγραφο επισυνάπτεται για ενημέρωση των πολιτών).

Θέτουμε, τέλος,  στη γνώση των πολιτών την επιστολή - απάντηση του ΚΥΤ Μόριας της 19ης Νοεμβρίου 2018, η οποία στο σύνολό της είναι αβάσιμη και μη αποδεκτή. (Το έγγραφο επισυνάπτεται για ενημέρωση των πολιτών). 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καλεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να αντιληφθεί, επιτέλους, τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης και να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών καθώς και στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών στο ΚΥΤ Μόριας και στα ΚΥΤ Χίου και Σάμου, προκειμένου να καταστούν χώροι διαβίωσης που σέβονται πρωτίστως τον άνθρωπο και λειτουργούν με κριτήρια μέριμνας και προστασίας και για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον».

Μπαλμπακάκης στην Περιφέρεια: «Μόνο παρουσία Εισαγγελέα θα κάνετε στο εξής αυτοψίες»

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο και η απάντηση του διοικητή του ΚΥΤ της Μόριας Γιάννη Μπαλμπακάκη στην Περιφέρεια, σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Μεταξύ άλλων κι αφού ουσιαστικά αποδομεί μία προς μία τις παρατηρήσεις της έκθεσης της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, ο κ. Μπαλμπακάκης καταλήγει: «Όπως καθίσταται σαφές, η πλειονότητα των εκτιθέμενων στην έκθεση αυτοψίας σας στοιχείων, είναι ανακριβή και αναληθή και πρόθεσή μας είναι τυχόν επόμενες επισκέψεις των κλιμακίων της Περιφέρειας να πραγματοποιούνται μόνον παρουσία Εισαγγελέα, προς αποφυγή παρόμοιων φαινομένων και την έγκριση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, λόγω του διεθνή αντίκτυπου για την χώρακαι του ενδιαφέροντος ποικίλων φορέων για τη Μόρια.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 15:49
Ετικέτες
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ανοιχτή συνέλευση για τις επιπτώσεις της… Μόριας
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top