FOLLOW US

Γενικές Πολιτική

Με πιο πρόσφατο παράδειγμα της έντονης κινητικότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ΑΔΕΛ το διαγωνισμό που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες για την ανάδειξη νέου μισθωτή στο αναψυκτήριο του πάρκου της Αγίας Ειρήνης, η δημοτική αρχή δείχνει ότι είναι αποφασισμένη -παράλληλα με όλα τα άλλα ανοιχτά της μέτωπα- να εξαντλήσει τις δυνατότητές της να αξιοποιήσει στο απόλυτο τις αναπτυξιακές δυνατότητες της δημοτικής εταιρείας.

Με πιο πρόσφατο παράδειγμα της έντονης κινητικότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ΑΔΕΛ το διαγωνισμό που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες για την ανάδειξη νέου μισθωτή στο αναψυκτήριο του πάρκου της Αγίας Ειρήνης, η δημοτική αρχή δείχνει ότι είναι αποφασισμένη -παράλληλα με όλα τα άλλα ανοιχτά της μέτωπα- να εξαντλήσει τις δυνατότητές της να αξιοποιήσει στο απόλυτο τις αναπτυξιακές δυνατότητες της δημοτικής εταιρείας.

Η πρόεδρος της ΑΔΕΛ Ταξαρχούλα Πνακά, παρά το ότι είδε να πηγαίνει πίσω η πρόθεσή της να δημοπρατήσει στις αρχές της εβδομάδας (και) το δημοτικό σφαγείο Μανταμάδου, έχει ήδη προχωρήσει αποφασιστικά διαδικασίες που αφορούν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των τριών αναψυκτηρίων στην πόλη (Κήπος, Πάρκο, Καραπαναγιώτη), των θερμών πηγών αλλά και της αιολικής ενέργειας με τις ανεμογεννήτριες στην Κουτσουμπάρα που είναι σήμερα ανενεργές, αλλά αποτελούν πάντα σημαντικό κεφάλαιο για την εταιρεία.

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει πάντα και η πλαζ Τσαμάκια, της οποίας η παραχώρηση σε δύο ιδιώτες μπορεί να μη δικαίωσε τις προσδοκίες της δημοτικής αρχής το περασμένο καλοκαίρι, αλλά είναι πάντα -σύμφωνα με στελέχη της δημοτικής αρχής- σε πρώτο πλάνο και τις τελευταίες ημέρες δρομολογούνται εξελίξεις ενόψει πια του ερχόμενου καλοκαιριού.

Να δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, τουλάχιστον χρονολογικά και να σημειώσουμε πως μέσα στην εβδομάδα το Δ.Σ. της ΑΔΕΛ αποφάσισε να βγάλει την προοπτική ιδιωτικής επένδυσης και για την αξιοποίηση του δημοτικού σφαγείου του Μανταμάδου, που αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη απόπειρα της σημερινής δημοτικής αρχής να ασχοληθεί με έναν διαχρονικό «πονοκέφαλο», που αφορά το μέλλον όχι μόνο εκείνου του Μανταμάδου, αλλά και των σφαγείων του Σκοπέλου και του Σκαλοχωρίου.

Ο έλεγχος, ωστόσο, του αρμόδιου Υπουργείου, που υπενθύμισε τα ανυπέρβλητα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται για τα δημοτικά σφαγεία, πήγε πίσω την πρόθεση της ΑΔΕΛ να περάσει σε ιδιώτες την αξιοποίησή τους και κατ’ επέκταση τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά έδειξε τουλάχιστον την πρόθεση της σημερινής δημοτικής αρχής να καταπιαστεί και με αυτήν την υπόθεση, η οποία φυσικά κρίνεται ποικιλοτρόπως, όπως συνέβη και εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που κατήγγειλε την προοπτική ιδιωτικοποίησης των δημοτικών σφαγείων.

Η ίδια η κ. Πνακά, ωστόσο, σχολίασε επ’ αυτού, με αφορμή και το «πίσω-μπρος» που προέκυψε με τον έλεγχο του Υπουργείου, τα εξής: «Λεφτά δεν υπάρχουν για να γίνουν όσα πρέπει για τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων και για να γίνουν απόλυτα λειτουργικά, αλλά από την άλλη δεν είναι και λύση να αφήνονται στη σημερινή τους κατάσταση και να μην κάνουμε τίποτα», αφήνοντας να εννοηθεί πως «σκέφτεται» ιδιώτες και για τα άλλα δύο σφαγεία…

 

Τα αναψυκτήρια της Μυτιλήνης

Στον αντίποδα όμως, η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αντλήσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από τα τρία αναψυκτήρια της πόλης της Μυτιλήνης, που διαχειρίζεται για λογαριασμό του Δήμου η ΑΔΕΛ, φαίνεται πως πάει καλύτερα.

Και αυτό γιατί ο διαγωνισμός που έγινε πρόσφατα για την ενοικίαση του αναψυκτηρίου στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης, πρώην «Πάρκο (το)», ανέδειξε νέο πλειοδότη, που εκτόξευσε σχεδόν στο διπλάσιο το ισχύον μέχρι πρότινος μίσθωμα. Πλειοδότης είναι εταιρεία συμφερόντων του Γιώργου Ισηγόνη, όπως είχε γράψει πρώτο το «Ε», η οποία ήδη έχει ξεκινήσει εργασίες στο χώρο, έχοντας υπογράψει το σχετικό συμβόλαιο με την ΑΔΕΛ και έχοντας καταθέσει και τη σχετική εγγυητική.

Το αναψυκτήριο του πάρκου της Αγίας Ειρήνης είναι μόνο η αρχή όμως, καθώς πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να διευθετηθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους και το ζήτημα με τη συνεργασία του σημερινού μισθωτή στο αναψυκτήριο του «Κήπου».

Ως γνωστόν, ο μισθωτής διεκδικεί στα δικαστήρια ένα σημαντικό ποσό που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ από το Δήμο Λέσβου για εκδηλώσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και δεν εξοφλήθηκαν, με το Δήμο από τη μεριά του να διεκδικεί και εκείνος μισθώματα που δεν έχει λάβει και ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.

 

Λύση στον «Κήπο»

Το ζήτημα βέβαια είναι περίπλοκο και κανείς δεν μπορεί να δώσει δίκιο ή άδικο σε καμιά από τις δύο πλευρές, ωστόσο είναι σαφές πως με τα σημερινά δεδομένα μισθωτής και Δήμος λειτουργούν στον «Κήπο» κάτω από ένα ιδιόμορφο καθεστώς κοινής «ομηρίας», που θα λυθεί στα δικαστήρια πιθανότατα στις 17 του Γενάρη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι πολιτική απόφαση και του δημάρχου, αυτό διαρρέεται προς κάθε κατεύθυνση, μέσα στο 2017 να δοθεί μια λύση για την περίπτωση του «Κήπου» και να βγει ενδεχομένως νέος διαγωνισμός. Ακόμη, είδηση είναι πλέον πως η ΑΔΕΛ επεξεργάζεται ήδη την αποκατάσταση του αναψυκτηρίου στο πάρκο Καραπαναγιώτη για να το βγάλει και αυτό σε δημοπρασία και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

 

Έρχεται η πιστοποίηση των πηγών

Ξεχωριστής σημασίας βέβαια ζήτημα είναι το τελευταίο στάδιο της αναμονής της ΑΔΕΛ και του Δήμου Λέσβου για την πιστοποίηση όλων των ιαματικών πηγών του νησιού από τον ΕΟΤ, η οποία αναμένεται να έρθει μέχρι το τέλος του έτους και αυτόματα θα βάλει τη πλούσια σε θερμοπηγές Λέσβο στον ευρωπαϊκό θερμαλιστικό χάρτη.

Η εξέλιξη αυτή, που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή, αφού ως γνωστόν ο Δήμος Λέσβου κατέθεσε εμπρόθεσμα το σχετικό φάκελο στον ΕΟΤ από τον περασμένο Μάρτη, θα έλθει ως προωθητική δύναμη για να μπει η Λέσβος δυναμικά στο παιχνίδι του θερμαλισμού, κάτι που καθιστά αναγκαίο για τη δημοτική αρχή να καταφέρει να περάσει στην κατοχή του Δήμου και τις θερμές πηγές του Πολιχνίτου.

Οι τελευταίες βέβαια ακόμα «κολλάνε» στη γνωστή υπόθεση της ΕΘΥΠΛ, που αποτελεί και μια σημαντική εκκρεμότητα της ΑΔΕΛ μετά την αξιοποίηση των πηγών στη Λάρσο.

  

Σε πρώτο πλάνο η αιολική ενέργεια

 

Εκείνο όμως που θεωρείται «πυρηνικό όπλο» για την ΑΔΕΛ και κατ’ επέκταση για το Δήμο Λέσβου ήταν και είναι οι ανεμογεννήτριες. Τα μεγαβάτ που ανήκουν στην ΑΔΕΛ από μιας αρχής κέντρισαν το ενδιαφέρον του ιδίου του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, ο οποίος και επί εποχής Ιγνάτη Χατζηχρήστου και σήμερα, επί εποχής Ταξιαρχούλας Πνακά στην προεδρία της εταιρείας, είχε ορίσει ως μείζονος σημασίας την ενεργοποίησή τους.

Η θετική εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση πάντως, έτσι όπως καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, είναι η εξασφάλιση της πρώτης άδειας (σ.σ. της λεγόμενης «μικρής») για την «ενεργοποίησή» τους, μέχρι να έρθει και η δεύτερη που θα ενεργοποιήσει συνολικά τις δυνατότητες παραγωγής αιολικής ενέργειας για την ΑΔΕΛ. Ας σημειωθεί ότι στη δημοτική αρχή σκέφτονται πολύ σοβαρά την εμπλοκή ιδιώτη και σε αυτό το πεδίο, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες αλλά και να μπορέσει ο Δήμος να αντλήσει κέρδη από την πώληση ουσιαστικά της δυναμικότητας της ενέργειας που κατέχει.

 

Βάζει τάξη στα… Τσαμάκια!

 

Εξελίξεις όμως καταγράφονται εκ μέρους της ΑΔΕΛ και σε ό,τι αφορά την πλαζ Τσαμάκια, η οποία το καλοκαίρι λειτούργησε (για πρώτη φορά) με δύο ιδιώτες, αλλά ομολογουμένως η λειτουργία της δεν δικαίωσε τις προσδοκίες της δημοτικής αρχής και πολύ περισσότερο των πολιτών, δεδομένου ότι προέκυψαν προβλήματα «συνύπαρξης» -που καταγράψαμε σε σχετικό παλαιότερο ρεπορτάζ μας- τόσο μεταξύ των δύο ιδιωτών όσο και με την ίδια την πρόεδρο της ΑΔΕΛ.

Η απόφαση ωστόσο του Δήμου Λέσβου (σ.σ. μέσω της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) να σφραγίσει την επιχείρηση του ενός εκ των δύο λόγω ηχορύπανσης δείχνει τη διάθεση της δημοτικής αρχής να προδιαθέσει πως δεν επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας της με τον έναν τουλάχιστον ιδιώτη, ο οποίος φέρεται να μην έχει πληρώσει μάλιστα και σημαντικό μέρος των μισθωμάτων που προβλέπονταν στο συμβόλαιό του, αλλά -όπως είχε δηλώσει στο «Ε»- επρόκειτο να διεκδικήσει στα δικαστήρια το δίκιο του, ειδικά μετά την απόφαση σφραγίσματός του.

Και αυτό γιατί οι πληροφορίες του «Ε» λένε πως ο παλιός μισθωτής είχε ζητήσει από το καλοκαίρι με δύο εξώδικα να πληροφορηθεί διεξοδικά από την ΑΔΕΛ για τις λεπτομέρειες της περίφημης σύμβασης του έτερου μισθωτή και φυσικά του διαγωνισμού που έγινε, ενώ είχε ζητήσει και διαπραγμάτευση για τροποποίηση του δικού του συμβολαίου, με δεδομένο ότι άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα στην πλαζ με την είσοδο του νέου μισθωτή…

Το «μοντέλο» όμως της λειτουργίας με δύο ιδιώτες στα Τσαμάκια, που απέδειξε πως δεν συνοδευόταν από ξεκάθαρο πλάνο εκ μέρους της ΑΔΕΛ, φαίνεται ότι έχει ληφθεί υπόψη πλέον και από μέρους της προέδρου κ. Πνακά, η οποία αναμένεται σήμερα να έχει συνάντηση με το δεύτερο μισθωτή για να συζητηθεί εκ νέου το περιεχόμενο της συνεργασίας τους ενόψει της νέας καλοκαιρινής σεζόν.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top