FOLLOW US

Γενικές Πολιτική

  • Το «ψυχροπολεμικό» κλίμα ανάμεσα στους δύο ιδιώτες και οι λεπτομέρειες που δεν προέβλεψε η ΑΔΕΛ στις αρχές της σεζόν μπορεί να οδηγήσουν στα δικαστήρια

Φαίνεται τελικά πως η περίφημη παράλειψη του οικονομικού όρου για την καταβολή εκ μέρους του ιδιώτη που ανέλαβε το καλοκαίρι την εκμετάλλευση της πλαζ Τσαμάκια (σ.σ. να αποδίδει το 4% των ακαθάριστων εσόδων του στο Δήμο) αποτέλεσε τροχοπέδη για να μπορέσει η προοπτική μιας νέας επένδυσης στη μοναδική οργανωμένη πλαζ της Μυτιλήνης να αποδώσει.

Η παράλειψη δε αυτή προκάλεσε εξαρχής και τη δεδομένα προβληματική «συνύπαρξη» των δύο ιδιωτών καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής σεζόν, με την ΑΔΕΛ να μη μπορεί (εκ του αποτελέσματος) να επιβληθεί ή να διευθετήσει έστω τις κόντρες και το μεγάλο ανταγωνισμό που δημιούργησε η εκμετάλλευση από δύο επιχειρηματίες πια της πλαζ. Ο ανταγωνισμός μάλιστα και όσα απόνερα άφησε ο διαγωνισμός που έγινε για το δεύτερο ιδιώτη είναι θέματα που δεν αποκλείεται τελικά να επιλυθούν στα δικαστήρια.

Χτες το «Ε» αποκάλυψε την απόφαση για διαταγή πληρωμής που πήρε το Δ.Σ. της ΑΔΕΛ ως ενδεικτική του «ψυχροπολεμικού» κλίματος που επικρατεί μεταξύ της διοίκησης της αναπτυξιακής εταιρείας με τον έναν ιδιώτη. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως η διένεξή τους θα τραβήξει αρκετά και θα έχει κι άλλα επεισόδια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή μιλάμε για μια πλαζ που απευθύνεται σε χιλιάδες Μυτιληνιούς και διαχρονικά ενδιαφέρει την κοινή γνώμη, η ΑΔΕΛ και κατ’ επέκταση η δημοτική αρχή οφείλει έστω και τώρα που κλείνει η σεζόν να κλείσει όλα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει από τη φετινή νέα κατάσταση στην πλαζ, για να γίνει εφικτό η επόμενη σεζόν να δικαιώσει τις προσδοκίες της (και των δημοτών) για κάτι πραγματικά το αξιόλογο στη μοναδική οργανωμένη πλαζ των Μυτιληνιών.

Το «Ε» ούτε λίγο, ούτε πολύ είχε εκτιμήσει από τις αρχές του καλοκαιριού το δύσκολο του εγχειρήματος της ΑΔΕΛ να βάλει και δεύτερο ιδιώτη στην εκμετάλλευση της πλαζ στα Τσαμάκια, τονίζοντας πως αυτή η απόφαση θα απαιτούσε επιδέξιους χειρισμούς εκ μέρους της διοίκησής της, για να μην εξελιχθεί προβληματική και υπέρμετρα ανταγωνιστική η συνύπαρξη δύο επιχειρηματιών.

Οι δεκάδες σχετικές καταγγελίες λουόμενων από τις αρχές Ιούλη που οι δύο επιχειρηματίες ανέπτυξαν πλήρως τη δραστηριότητά τους στην πλαζ αποτύπωσαν την προβληματική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, ενώ επιβεβαίωσαν πως και ο θόρυβος που είχε προκαλέσει η παράλειψη του οικονομικού όρου στη σύμβαση του νέου ιδιώτη, να αποδίδει το 4% των ακαθαρίστων εσόδου του στο Δήμο, είχε βάση.

Καθώς ναι μεν η ΑΔΕΛ κατάφερε να εξασφαλίσει τον καθαρισμό και την αποκατάσταση από τις ζημιές της πλαζ ανταποδοτικά για την παράλειψη του 4% που διαπραγματεύτηκε επί της σύμβασης, αλλά από την άλλη διατάραξε τις σχέσεις της με τον έτερο ιδιώτη που δραστηριοποιείται από το 2009 στην πλαζ, καθώς ερμηνεύεται ως μεροληπτική πρόβλεψη υπέρ του νέου ιδιώτη.

 

Η ηχορύπανση και η διαταγή πληρωμής

Το ρεπορτάζ χτες αποτύπωνε διάθεση του Δήμου να φτάσει στα άκρα με τον ιδιώτη που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στα Τσαμάκια, καθώς, από τις 28.000 ευρώ που προβλέπει το μίσθωμα, εκείνος φέρεται να έχει καταβάλει μόλις το ποσό των 3.000 ευρώ. Και από τη στιγμή που η επιχείρησή του είχε δεχθεί τέσσερις μηνύσεις για ηχορύπανση, χθες το μεσημέρι θα μπορούσε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να τερματίσει τη συνεργασία του Δήμου με τον επιχειρηματία, αποφασίζοντας την ανάκληση της αδείας του.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε, με την Επιτροπή να αποφασίζει τελικά την αναβολή της συζήτησης για την επόμενη συνεδρίαση, με το αιτιολογικό πως τα μέλη της (σ.σ. ακόμα και της αντιπολίτευσης) δεν είχαν πλήρη εικόνα και γνώση για τη συνεργασία του Δήμου με τον επιχειρηματία. Ωστόσο, ακόμα υπάρχει η διαταγή πληρωμής ως δεδομένο πίεσης του Δήμου, η οποία όμως ακόμη, απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, δεν έχει κοινοποιηθεί στον επιχειρηματία.

 

Τι λέει η πλευρά του Δήμου (ΑΔΕΛ)

Κατά την εκδοχή της δημοτικής αρχής και της ΑΔΕΛ, οι ευθύνες για την κακή συνύπαρξη των δύο επιχειρηματιών επιρρίπτονται κατά κύριο λόγο στον ιδιώτη που προϋπήρχε στην πλαζ. Βασικό πρόβλημα δε λέγεται ότι είναι η παράνομη επέκταση του ιδιώτη σε επιπλέον έκταση 800 τ.μ., τη στιγμή που το συμβόλαιό του προβλέπει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση σε περίπου 230 τ.μ., ενέργεια που -σύμφωνα με πηγές από την ΑΔΕΛ- προκάλεσε και την ενόχληση του έτερου ιδιώτη που υπέγραψε σύμβαση το φετινό καλοκαίρι.

Η σταγόνα ωστόσο που φέρεται να ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής τής ΑΔΕΛ ήταν η κακή πορεία των πληρωμών του ιδιώτη, που άφησε ως σήμερα ανεξόφλητο το μεγαλύτερο ποσό από εκείνο που προβλέπει το μίσθωμά του αλλά και η συμπεριφορά του.

 

Τι λέει ο ιδιώτης

Στον αντίποδα όμως η πλευρά του ιδιώτη, που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτές τις ημέρες του Δήμου, εμφανίζει πτυχές της όλης υπόθεσης, που προϊδεάζουν ακόμα και για δικαστικές διαμάχες, καθώς οι πληροφορίες του «Ε» λένε πως ο ιδιώτης έχει ζητήσει από το καλοκαίρι με δύο εξώδικα να πληροφορηθεί διεξοδικά για τις λεπτομέρειες της σύμβασης του έτερου ιδιώτη και φυσικά του διαγωνισμού που έγινε, ενώ έχει ζητήσει και διαπραγμάτευση για τροποποίηση του δικού του συμβολαίου, με δεδομένο ότι άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα στην πλαζ με την είσοδο νέου ιδιώτη, χωρίς να έχει πάρει κάποια απάντηση ως σήμερα.

Το «Ε» επικοινώνησε και με τον ίδιο τον επιχειρηματία για να πάρει την άποψή του, με τον ίδιο όμως να αρκείται να επιβεβαιώσει τις παραπάνω πληροφορίες και να υπόσχεται πως θα μιλήσει δημόσια «όταν θα έρθει η στιγμή».

 

Να κλείσει τα μέτωπα τώρα

 

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που μπορεί να συμπεράνει κανείς, γιατί το «Ε» δεν έχει λόγο να πάρει θέση στη διένεξη αυτή, είναι πως η δημοτική αρχή παρέβλεψε πολλές παράπλευρες πτυχές της απόφασής της να «ανοίξει» τον ανταγωνισμό στην πλαζ αλλά και λεπτομέρειες διαχείρισης των αντικρουόμενων συμφερόντων των επιχειρηματιών, αφήνοντάς την εκτεθειμένη κυρίως στους δημότες-λουόμενους.

Εξάλλου και οι δύο επιχειρηματίες εμφανίζονται να συμφωνούν τουλάχιστον σε ένα: πως δεν έχει οριοθετηθεί ξεκάθαρα το τι είναι προς εκμετάλλευση και σε ποιον, τι είναι καθαρά δημοτικό και ποιες είναι οι πραγματικές υποχρεώσεις τους για τη φύλαξη και τη καθαριότητα της πλαζ.

Ωστόσο για τούτο ως ελαφρυντικό έχει η ΑΔΕΛ το γεγονός πως δεν είχε πρότερη εμπειρία για μια τέτοια διαχείριση και ευχή όλων είναι πια όλα τα προβλήματα να ξεπεραστούν τώρα που η σεζόν έκλεισε. Ευχή ακόμη είναι να δούμε το επόμενο καλοκαίρι να δημιουργούνται οι υποδομές (σ.σ. η αλήθεια είναι πως παρουσιάστηκε επενδυτής για να αναπτύξει «Water Park» στην πλαζ, μπαρ και άλλα σχετικά) και προβλέπονται να γίνουν σε βάθος 18 μηνών… Γιατί όπως και να ’χει η πλαζ στα Τσαμάκια έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους Μυτιληνιούς και θέλει μεγάλη προσοχή εκ μέρους του Δήμου για τα δεδομένα που δημιουργεί για τους δημότες του, που απολαμβάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια εκεί.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top