FOLLOW US

Γενικές Πολιτική

  • Κανένα μέτρο στήριξης δεν έχει ανακοινωθεί ως τώρα, μόνο... διαπιστώσεις

Η προσφυγική κρίση και οι επιπτώσεις στον τουρισμό των νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα είναι το θέμα σύσκεψης που θα γίνει την προσεχή Παρασκευή 4 Μαρτίου, στις 4 το απόγευμα, στο Υπουργείο Τουρισμού, όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου.

Η προσφυγική κρίση και οι επιπτώσεις στον τουρισμό των νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα είναι το θέμα σύσκεψης που θα γίνει την προσεχή Παρασκευή 4 Μαρτίου, στις 4 το απόγευμα, στο Υπουργείο Τουρισμού, όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Ενώσεις Ξενοδόχων Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω, οι δήμαρχοι των προαναφερόμενων νησιών και οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Στόχος είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση των νησιών από την προσφυγική κρίση. Η συνάντηση αυτή δείχνει να είναι το επιστέγασμα σειράς επαφών και συσκέψεων που γίνονται αυτήν την περίοδο μεταξύ επαγγελματικών φορέων, αυτοδιοικητικών παραγόντων και κυβερνητικών στελεχών.

Μόνο που μέχρι τώρα οι συσκέψεις έχουν ως μόνιμη κατάληξη τη διαπίστωση των προβλημάτων και ορισμένα αιτήματα από τους φορείς προς την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που πλήττονται, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη διατυπωθεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ή μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, των εργαζομένων σε αυτές και των οικονομιών των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ζητείται συντονιστής
Ο κ. Αντωνίου, μιλώντας στο «Ε», ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την υπουργό μεταξύ άλλων θα τεθεί το θέμα της πρόσληψης μάνατζερ για κάθε τουριστικό προορισμό, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος να συντονίζει τις δράσεις των επιμέρους φορέων ώστε να οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα, δηλαδή στην αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος και στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών. Η πρόσληψη μάνατζερ με τέτοιες αρμοδιότητες είναι ζήτημα που το θέτει η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου εδώ και αρκετά χρόνια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα, την Παρασκευή, είναι προγραμματισμένο να γίνει σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, με θέμα τη δημιουργία υποδομών υποδοχής κρουαζιερόπλοιων. Στη σύσκεψη αυτή έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό ότι είναι προσκεκλημένη και η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου. Μετά το προγραμματισμό της σύσκεψης στην Αθήνα είναι άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη στη Μυτιλήνη ή αν θα αναβληθεί για άλλη ημερομηνία ώστε να καταστεί εφικτή η συμμετοχή της κ. Κουντουρά.

Συνάντηση Πάλλη με Κουντουρά
Εντωμεταξύ, με την κ. Κουντουρά συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής Γιώργος Πάλλης, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Λέσβου Κώστας Κατσαρός.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Πάλλης εξέθεσε στην υπουργό το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις επιπτώσεις που έχουν ο προσφυγικές ροές στον τουρισμό του νησιού, παρουσίασε μια σειρά από σκέψεις και προτάσεις, ούτως ώστε όχι μόνο να «σωθεί» η φετινή τουριστική σεζόν, αλλά και να αποτελέσει η προσφυγική κρίση μια ευκαιρία για τον επανασχεδιασμό πάνω σε νέες βάσεις της τουριστικής ανάπτυξης της Λέσβου.

Ζήτησε, ακόμη, από την υπουργό το Υπουργείο να εντάξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τόσο τη Λέσβο όσο και τα άλλα νησιά, που ο τουρισμός τους επηρεάζεται από τις τουριστικές ροές, στις δραστηριότητες τουριστικής προβολής του Υπουργείου και του ΕΟΤ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, μια σειρά από θέματα που αφορούν το σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της Λέσβου, ενώ και από τις δύο πλευρές συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία όσο το δυνατό καλύτερη και πιο στενή συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφερειακής και πρωτοβάθμιας) και του Υπουργείου Τουρισμού σε θέματα που αφορούν την τουριστική προβολή του νησιού.

Και παρέμβαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζει την κάμψη των αφίξεων τουριστών και προσπαθεί να δείξει ότι η λύση δε βρίσκεται σε αντιπροσφυγικές κραυγές, αλλά στην αξιοποίηση άλλων πλεονεκτημάτων όπως «της ανοιχτής αγκαλιάς φιλοξενίας των κατοίκων και της αλληλεγγύης του και αφετέρου, με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Τουρισμού Περιφέρειας και Δήμου, με τη συμβολή των φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, άμεσα να προσεγγίσουμε δράσεις που θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στις παραπάνω απώλειες, π.χ. προσέλκυση συνεδρίων και μαθητικών εκδρομών, διοργάνωση διεθνών φεστιβάλ αλληλεγγύης και μια σειρά άλλων δράσεων που μπορεί να προταθούν και να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στις απώλειες του τουρισμού των τσάρτερ».
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και θεωρεί αναγκαία τη λήψη ειδικών μέτρων τόνωσης της τοπικής οικονομίας.

 

Συνάντηση Καλογήρου με φορείς της Λέσβου

Το Σάββατο η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε εκτάκτως με το συντονιστικό όργανο των 16 επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε η απόλυτη ταύτιση απόψεων της Περιφέρειας και των Φορέων σχετικά με την προσφυγική κρίση και τις επιπτώσεις της.

Συναποφασίστηκε η άμεση διεκδίκηση μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Επίσης, ζητήθηκε η άμεση και απρόσκοπτη καταγραφή, ταυτοποίηση και αναχώρηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, ενώ αποφασίσθηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Η περιφερειάρχης ήδη απέστειλε σχετική επιστολή.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Παναγιώτης Τατάκης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top