FOLLOW US

Γενικές Πολιτική

  • Η κυβέρνηση στέλνει 495 πεντάμηνα για ενίσχυση του Δήμου Λέσβου για το προσφυγικό και προκαλεί… δέος αυτή η πρόβλεψη για τη Μόρια
400 «πεντάμηνα» μόνο για το hot spot!

Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το ότι από τα 495 άτομα τα 409 -η μερίδα του λέοντος δηλαδή- προορίζονται να εργαστούν αποκλειστικά στο hot spot της Μόριας και τα υπόλοιπα 86 στο Δήμο Λέσβου. Αυτό οδηγεί σε δύο συμπεράσματα:

Τα διαδοχικά αιτήματα του Δήμου Λέσβου για την ενίσχυσή του με έκτακτο προσωπικό, ως πρόσθετη στήριξη των δραστηριοτήτων του που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, φαίνεται πως επιτέλους εισακούονται, με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής -μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών- να κατανέμει στο Δήμο Λέσβου 495 πεντάμηνα για να εργαστούν άμεσα! Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το ότι από τα 495 άτομα τα 409 -η μερίδα του λέοντος δηλαδή- προορίζονται να εργαστούν αποκλειστικά στο hot spot της Μόριας και τα υπόλοιπα 86 στο Δήμο Λέσβου. Αυτό οδηγεί σε δύο συμπεράσματα: πρώτον πως η ενίσχυση δεν αφορά στην πραγματικότητα απόλυτα το Δήμο, που έχει ζητήσει μία γενναία στήριξη με προσωπικό έστω και εποχικό, και δεύτερον ότι οι εκτιμήσεις για τις ροές που… έρχονται μέσα στους επόμενους μήνες είναι… τρομακτικές, που να απαιτούν 400 και πλέον άτομα για να υποστηρίξουν τη λειτουργία του hot spot της Μόριας!
Είναι γνωστό πως ο Δήμος Λέσβου, με διαδοχικά αιτήματα του δημάρχου Σπύρου Γαληνού προς την κυβέρνηση, ειδικά μετά τις κατ’ ιδίαν επαφές του με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη στα τέλη του 2015, ζητούσε άμεση στήριξη από την κυβέρνηση (και) με τη μορφή έκτακτου προσωπικού.


Μάλιστα, επισήμως ο Δήμος είχε ζητήσει μόνιμο προσωπικό λόγω της έκτακτης κατάστασης της Λέσβου από το προσφυγικό, αλλά είχε λάβει διαβεβαιώσεις για τουλάχιστον μία γενναία ενίσχυση με εποχικό. Αυτές οι διαβεβαιώσεις λοιπόν ήρθαν επισήμως την Πέμπτη στα γραφεία του Δήμου Λέσβου με μία ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών-Μεταναστευτικής Πολιτικής για ενίσχυση με 495 πεντάμηνα για τις ανάγκες του προσφυγικού.

Η ενίσχυση δείχνει τις... ροές
Ωστόσο, η ειδική ανάλυση του Υπουργείου Εργασίας για τις ειδικότητες αυτών των πενταμήνων, που θα προκηρυχθούν σε λιγότερο από έναν μήνα, προκαλεί… αίσθηση. Και αυτό γιατί -σύμφωνα με πληροφορίες- 409 άτομα από τα 495 προβλέπεται να εργαστούν αποκλειστικά για την υποστήριξη της λειτουργίας του hot spot της Μόριας (!) και μόλις 86 στο Δήμο της Λέσβου, μεταξύ αυτών 12 οδηγοί, έξι διοικητικοί και οι υπόλοιποι για καθαριότητα.
Οι 400 και πλέον εργαζόμενοι για πέντε μήνες μόνο για τη Μόρια ασφαλώς και προκαλούν… δέος, γιατί ενδεχομένως η πρόβλεψη αυτή καταδεικνύει την εκτίμηση της κυβέρνησης για τη δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών τους επόμενους μήνες! Ωστόσο, με τη σημερινή ανάλυση των δεδομένων, ο αριθμός αυτός θεωρείται αρκετά μεγάλος κι έτσι η δημοτική αρχή προσανατολίζεται αφενός στο να ζητήσει διευκρινίσεις για την κατανομή αφετέρου να ζητήσει περισσότερους εργαζομένους αποκλειστικά για τις ανάγκες του Δήμου Λέσβου στην καθαριότητα.
Εξάλλου είναι γνωστό πως από την υπόθεση της ΔΕΔΑΠΑΛ, που ανακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες, εξήχθη το συμπέρασμα πως ο Δήμος θα έπρεπε να διεκδικήσει προσωπικό για τις υπηρεσίες καθαριότητας, να «ξελαφρώσει» δηλαδή τη ΔΕΔΑΠΑΛ που έχει αυτήν τη στιγμή 127 εξάμηνες συμβάσεις καθαριότητες.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα
Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι 495 που δύνανται να προσληφθούν για πεντάμηνη εργασία στη Λέσβο για τις ανάγκες του προσφυγικού αποτελούν την πρώτη ουσιαστική ανταπόκριση της κυβέρνησης στα διαδοχικά σχετικά αιτήματα του Δήμου Λέσβου.
Επίσης -παρά το ότι η κατανομή τους προκαλεί ερωτηματικά- θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη αυτών των θέσεων γίνεται στο πλαίσιο και της ενίσχυσης της Ευρώπης προς την ελληνική κυβέρνηση, αφού οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν θα πληρώνονται μέσω ενός εκ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχουν προβλεφθεί ακριβώς για τις ανάγκες του προσφυγικού στην Ελλάδα.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top