FOLLOW US

Γενικές Πολιτική

  • Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί και πάλι το αιολικό πάρκο του Δήμου Λέσβου στην περιοχή της Κουτσουμπάρας
Αποκαθίσταται η σπασμένη ανεμογεννήτρια

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί σύντομα η μία από τις δύο ανεμογεννήτριες που έχουν απομείνει στο αιολικό πάρκο του Δήμου Λέσβου, στην περιοχή της Κουτσουμπάρας.

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί σύντομα η μία από τις δύο ανεμογεννήτριες που έχουν απομείνει στο αιολικό πάρκο του Δήμου Λέσβου, στην περιοχή της Κουτσουμπάρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Λέσβου (ΑΔΕΛ), Αριστείδη Ταξείδη, έχει ήδη ανακατασκευαστεί το φτερό της που είχε σπάσει κι έτσι, μετά από επτά περίπου χρόνια, η ανεμογεννήτρια θα αρχίσει και πάλι να δουλεύει, προσφέροντας στο Δήμο Λέσβου έσοδα από τη λειτουργία της.

Ήταν το 1994 όταν δημιουργήθηκε το αιολικό πάρκο του πρώην Δήμου Μυτιλήνης, με την τοποθέτηση δύο βελγικών ανεμογεννητριών τύπου Weatmaster, ισχύος 300 KW η καθεμία. Οι δύο πρώτες αυτές ανεμογεννήτριες τέθηκαν σε λειτουργία το 1996, με πρωτοβουλία της Αμιγούς Αιολικής Εταιρείας του πρώην Δήμου Μυτιλήνης. Το 1996 ξεκίνησε η εγκατάσταση και μιας τρίτης ανεμογεννήτριας, τύπου Micon, που με ισχύ 225 KW τέθηκε σε λειτουργία το 1998, όντας υπερσύγχρονη. Η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια τοποθετήθηκε με επιχορήγηση ύψους 180 εκατ. δραχμών από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και άλλων 40 εκατ. δραχμών που έδωσε το Υπουργείο Αιγαίου, ενώ οι δύο πρώτες ανεμογεννήτριες κόστισαν η κάθε μία 300 εκατ. δραχμές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΛ, Αριστείδη Ταξείδη, η λειτουργία των τριών ανεμογεννητριών απέφερε στον τότε Δήμο Μυτιλήνης έσοδα ύψους 160 με 180 χιλ. ευρώ ετησίως, ωστόσο οι ίδιες εγκαταλείφθηκαν από τις τότε δημοτικές αρχές, με τα ανταλλακτικά και τα αναλώσιμα που προορίζονταν για τη συντήρησή τους, να βρίσκονται στα ράφια αποθηκών.

Οι ανεμογεννήτριες λειτούργησαν κανονικά μέχρι και το 2006, ενώ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ταξείδη, επί δημαρχίας Άρη Χατζηκομνηνού και προεδρίας της Αμιγούς Εταιρείας, Περικλή Τσερδάνη, από έλλειψη συντήρησης και επιμέλειας σε μια περίοδο ισχυρών ανέμων που ξεπέρασαν τα 10 Μποφώρ, δε λειτούργησε το σύστημα πέδησης της μίας από τις πρώτες που είχαν τοποθετηθεί ώστε να σταματήσει από μόνη της, κι έτσι δούλεψε «αχαλίνωτα», με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά από την υψηλή θερμοκρασία που ανέπτυξε λόγω της γρήγορης κίνησης, να σπάσει στη μέση ο πυλώνας των 4,5 μέτρων που τη στήριζε και να πέσει. Η δεύτερη από τις αρχικές ανεμογεννήτριες σώθηκε χάρη στο ότι έσπασε το ένα της φτερό κι έτσι δεν ανέπτυξε τόσο μεγάλη ταχύτητα.


Η μόνη ανεμογεννήτρια που παρέμεινε ανέπαφη από τον καταστροφικό αέρα που τσάκισε τις δύο βελγικές

Είναι θέμα χρόνου
Για τα χρόνια που ακολούθησαν, η εικόνα αυτή των ανεμογεννητριών στο αιολικό πάρκο παρέμενε η ίδια, με την πρώτη να μένει πεσμένη στο έδαφος και τη δεύτερη με το φτερό της σπασμένο.

Από τον Ιούλιο του 2011 που τη λειτουργία του αιολικού πάρκου ανέλαβε η ΑΔΕΛ, πέρασαν μήνες μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί η τρίτη ανεμογεννήτρια, που δεν είχε πάθει ζημιά, η οποία άρχισε να δουλεύει και πάλι το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Μέσα στην άνοιξη του 2012, σύμφωνα με τον κ. Ταξείδη, η ΑΔΕΛ ανέλαβε την κατασκευή του φτερού της δεύτερης ανεμογεννήτριας, ενώ αυτή που είχε καταστραφεί ολοσχερώς, πουλήθηκε τη χρονιά 2009 - 2010 ως πέντε τόνοι χαλκού και 45 τόνοι χάλυβα, για το ποσό των 2.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ υποστηρίζει πως αυτήν τη στιγμή είναι έτοιμες να λειτουργήσουν και οι δύο ανεμογεννήτριες που έχουν παραμείνει στο αιολικό πάρκο, αφού αντικατασταθεί το σπασμένο φτερό της μίας από αυτές. Πέρα από αυτό, ο κ. Ταξείδης προσθέτει:

«Έχουμε πρόταση από αξιόπιστη εταιρεία να μας αντικαταστήσει την πεσμένη ανεμογεννήτρια και να προχωρήσουμε στη συμπλήρωση του αιολικού πάρκου με την εγκατάσταση και άλλων ανεμογεννητριών, αφού έχουμε πλέον άδεια για να επεκταθούμε στη συνολική ισχύ των 2,5 MW. Όλα αυτά θα γίνουν συντομότατα, γιατί έχει ανοίξει ήδη σχετικό πρόγραμμα αναπτυξιακού νόμου και από τη στιγμή που οι τράπεζες αρχίζουν να δίνουν χρήματα, είμαστε σε καλό δρόμο…»

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top