FOLLOW US

Γενικές Πολιτική

  • Τη Δευτέρα στη Λήμνο, με Αυστραλούς βουλευτές και την ομογένεια
Εορτασμός ANZAC Day στο Μούδρο

Μια νέα διάσταση στον εορτασμό τής ANZAC Day, τη Δευτέρα 23 Απριλίου στη Λήμνο, επιχειρείται να δοθεί από την πλευρά της αυστραλιανής κυβέρνησης με τη συνεργασία των συλλόγων Λημνιών της Αυστραλίας.

Μια νέα διάσταση στον εορτασμό τής ANZAC Day, τη Δευτέρα 23 Απριλίου στη Λήμνο, επιχειρείται να δοθεί από την πλευρά της αυστραλιανής κυβέρνησης με τη συνεργασία των συλλόγων Λημνιών της Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Φιλίας Ελλάδας - Βικτώριας διοργανώνει εκδρομή-προσκύνημα στη Λήμνο με την ευκαιρία της ημέρας ANZAC. Οι βουλευτές από τη Βικτώρια, εκτός από τη Λήμνο, θα επισκεφθούν και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου θα γίνουν επιμνημόσυνες δεήσεις για τους 1.000 και πλέον Αυστραλούς που έπεσαν μαχόμενοι στην Ελλάδα κατά τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχουν ταφεί σε έξι συμμαχικά νεκροταφεία. Ο μεγαλύτερος όμως εορτασμός προβλέπεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Μούδρου.

Συντονιστές αυτής της προσπάθειας είναι ο ομογενής βουλευτής Λη Ταρλάμης, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας, Μάρτιν Φόλεϊ, και σε στενή συνεργασία με τον εργατικό βουλευτή και πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού, Τζων Πανταζόπουλο.

Στη Λήμνο για τον εορτασμό θα μεταβούν ο βουλευτής και πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Βετεράνων, Άλαν Γκρίφφιν, ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής για τις Επιμνημόσυνες Εκδηλώσεις σε Λήμνο - Καλλίπολη, Λη Ταρλάμης, ο βουλευτής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού και πρώην υπουργός Τουρισμού και Πολυπολιτισμικών Θεμάτων, Τζων Πανταζόπουλος, ο ιστορικός σε στρατιωτικά θέματα και πρώην ανώτατος σύμβουλος σε θέματα βετεράνων, Τζιμ Κλάβεν, και ο ταξιδιωτικός πράκτορας Νίκος Φουρναράκης. Από την Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα θα συμμετέχουν η πρέσβης Τζένη Μπλούμφιλντ και ο αμυντικός ακόλουθος, πλοίαρχος Τζων Μάτζι.

100 χρόνια απ’ την απόβαση
Σκοπός του ταξιδιού είναι να υπάρξει συνεργασία με Λημνιούς της Αυστραλίας, καθώς οι Αυστραλοί πολιτικοί επιθυμούν να εντάξουν τη Λήμνο μέσα στο πρόγραμμα για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απόβαση των Αυστραλών στην Καλλίπολη το 1915. Στην εκδήλωση αυτή αναμένονται δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί να μεταβούν στην Καλλίπολη.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής δήλωσε στο «Ε»: «Δίνουμε μεγάλη σημασία στον εορτασμό, και για εθνικούς λόγους, αλλά και για την ενίσχυση του τουρισμού. Φέτος θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους βουλευτές του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου, η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, ενώ θα συμμετέχει και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας εκπροσωπώντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.»

Αλλά και η ελληνικής καταγωγής πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα, Τζένη Μπλούμφιλντ, σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε δηλώσει για τον εορτασμό: «Θα ήθελα φέτος να καλέσω τα μέλη της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας, και όλους τους Αυστραλούς, να γιορτάσουν μαζί μας την επέτειο της ANZAC Day σε τελετή στις 23 Απριλίου στη Λήμνο. Η Λήμνος υπήρξε η αφετηρία της εκστρατείας της Καλλίπολης, καθώς και η τοποθεσία του Αυστραλιανού Γενικού Νοσοκομείου που περιέθαλψε τους Αυστραλούς στρατιώτες. Στην καθοριστική αυτή μάχη για το έθνος μας, ο ρόλος του νησιού ήταν πολύ σημαντικός. Η μεγάλη, ζωντανή και δραστήρια ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας είναι ένας σημαντικός εταίρος μας στην επίτευξη αυτών των στόχων.»

Η Λήμνος της Αυστραλίας
Κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου η Αυστραλία τιμά με εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο την ANZAC Day, με επίκεντρο την Καλλίπολη. Στη Λήμνο, που αποτέλεσε πέρασμα για την απόβαση της Καλλίπολης και πολλοί Αυστραλοί βρήκαν καταφύγιο μετά την καταστροφή, υπάρχουν δύο συμμαχικά νεκροταφεία, ένα μνημείο και δύο λεωφόροι για να θυμίζουν το πέρασμα των Αυστραλονεοζηλανδών από την ελληνική γη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου, δεν είναι τυχαίο ότι στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στη Βικτώρια υπάρχει μια μικρή κωμόπολη που λέγεται Λήμνος και όπου ζουν αρκετοί ομογενείς που κατάγονται από το ομώνυμο νησί του βόρειου Αιγαίου. Ακόμη, ένα νοσοκομείο στη δυτική Αυστραλία φέρει το ίδιο όνομα.

Ωστόσο το «Λήμνος» δε δόθηκε στη μικρή πόλη λόγω των χιλιάδων Λημνιών που ζουν στη χώρα των καγκουρό. Ονομάστηκε έτσι από Αυστραλούς στρατιώτες που πέρασαν από το νησί του Ηφαίστου κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Λήμνος τότε υπήρξε το ορμητήριο των Αυστραλών προς την Καλλίπολη. Με τα χρόνια η συμβολή της αυτή υποβαθμίστηκε και τώρα με πρωτοβουλία ομογενών και Αυστραλών πολιτικών γίνεται μια προσπάθεια για να αναδειχτεί και πάλι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για τους Αυστραλούς η σφαγή των στρατιωτών τους στην Καλλίπολη θεωρείται η πιο σημαντική στιγμή για το έθνος τους, γιατί «για πρώτη φορά σηματοδότησε τη δημιουργία αυστραλιανής συνείδησης».

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top