FOLLOW US

Γενικές Πολιτική

  • «Μνημονιακός στόχος» για το 2012 η απορρόφηση 30 εκατ. ευρώ απ’ το ΕΣΠΑ στο Νομό Λέσβου
Έρχονται απεντάξεις έργων

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το περιφερειακό κομμάτι τού ΕΣΠΑ, αφού παρά την ένταξη έργων πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, δεν υπάρχει η ανάλογη απορροφητικότητα. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη μη συμβασιοποίηση των έργων, δηλαδή στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο που θα αναδείξει η δημοπράτηση.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το περιφερειακό κομμάτι τού ΕΣΠΑ, αφού παρά την ένταξη έργων πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, δεν υπάρχει η ανάλογη απορροφητικότητα. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη μη συμβασιοποίηση των έργων, δηλαδή στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο που θα αναδείξει η δημοπράτηση. Αν δε γίνουν άμεσα οι συμβασιοποιήσεις που εκκρεμούν, και ανέρχονται σε όλη την Περιφέρεια στα 218 εκατ. ευρώ, τότε είναι προ των πυλών η απένταξη των έργων που δε θα προχωρήσουν. Σε επίπεδο Νομού Λέσβου, θα πρέπει έως το τέλος του χρόνου, όπως επιτάσσει ο μνημονιακός στόχος για το 2012, να έχουν απορροφηθεί κοντά 30 εκατ. ευρώ, χρήματα που πέρα απ’ την κάλυψη των στόχων μπορούν να τονώσουν σημαντικά την τοπική οικονομία.

Την ώρα που η Ευρώπη σχεδιάζει την επόμενη προγραμματική περίοδο, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας, υπάρχει ο φόβος να αποδειχθούν κενό γράμμα και τα όποια βήματα έχουν γίνει και αφορούν στο ΕΣΠΑ. Ειδικά για το περιφερειακό πρόγραμμα, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Πλακωτάρης, παρουσιάζοντας προσφάτως στο Περιφερειακό Συμβούλιο την πορεία υλοποίησής του, υπάρχουν πάρα πολλά ενταγμένα έργα που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εκτελούνται τα έργα και κατ’ επέκταση να μην υπάρχουν δαπάνες και να μην απορροφώνται πιστώσεις.

Χωρίς εγγυητικές
Όπως φαίνεται στον πίνακα, μέχρι τώρα έχουν βγει προσκλήσεις για την ένταξη έργων έως και 528 εκατ. ευρώ, έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 393 εκατ. ευρώ, απ’ τα οποία έχουν δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί έργα μόλις 175 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Πλακωτάρης, το πρόγραμμα πέρασε φάσεις ανισορροπίας λόγω της καθυστερημένης έναρξης, αλλά και των δυσλειτουργιών του «Καλλικράτη», ενώ υπήρξαν σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις κυρίως εξ αιτίας του θεσμικού πλαισίου για τις απαλλοτριώσεις, αλλά και για την υλοποίηση έργων λιμενικών υποδομών. Ομοίως προβλήματα έχουν δημιουργηθεί απ’ την οικονομική κρίση που δυσχεραίνει την πρόοδο των συμβασιοποιήσεων, κατά βάση επειδή οι εργοληπτικές εταιρείες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις προβλεπόμενες εγγυητικές επιστολές απ’ τις τράπεζες.

Προκειμένου να πιεστούν οι φορείς που υλοποιούν έργα, να πάρουν άμεσα αποφάσεις, η Διαχειριστική Αρχή ξεκαθαρίζει πως ό,τι δεν προχωρά, θα απεντάσσεται ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν εγκαίρως νέες εντάξεις.

Στόχοι 2012
Απ’ το περιφερειακό πρόγραμμα (σημ.: μεγάλα έργα σε επίπεδο Νομού Λέσβου έχουν ενταχθεί και σε τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, με πρόσφατο παράδειγμα τον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου με 44,5 εκατ. ευρώ) έχουν εντάξει και υλοποιούν έργα στο Νομό Λέσβου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι Δήμοι Λέσβου και Λήμνου, η «Εγνατία Α.Ε.», η ΔΕΠΑΝΟΜ, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο μνημονιακός στόχος απορρόφησης πόρων για το 2012 ανέρχεται για όλους τους φορείς του Βορείου Αιγαίου στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος, τα 30 εκατομμύρια, αφορούν σε έργα που υλοποιούνται στο Νομό Λέσβου. Έτσι, για παράδειγμα, όπως φαίνεται και στο γράφημα, ο Δήμος Λέσβου βάσει των εντάξεων σε έργα πρέπει να καλύψει το 10% της υποχρέωσης, δηλαδή να απορροφήσει μέσα στο 2012 περί τα τέσσερα εκατομμύρια, ο Δήμος Λήμνου το 8% της υποχρέωσης, δηλαδή 3,2 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 12,8 εκατ. ευρώ (τα περισσότερα αφορούν σε έργα του Νομού Λέσβου), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δύο εκατομμύρια ευρώ και η «Εγνατία Α.Ε.» ομοίως δύο εκατομμύρια ευρώ.

Αν οι φορείς δεν «τρέξουν», και να συμβασιοποιήσουν έργα, αλλά και να απορροφήσουν τα προβλεπόμενα ποσά έως το τέλος του χρόνου, τότε μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί, επιστρέφουν στην αφετηρία με μηδενική χρηματοδότηση. Παράλληλα, η τοπική χειμαζόμενη οικονομία απομακρύνεται απ’ την ευκαιρία της ανάκαμψης που φέρνουν εργασίες ύψους 30 εκατ. ευρώ, κι ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις δουλειάς.

Εκκρεμούν δημοπρατήσεις-συμβασιοποιήσεις
Σε αναμονή μεγάλα έργα

Η ανοιχτή «ψαλίδα» μεταξύ ενταγμένων και συμβασιοποιημένων έργων αυτήν τη στιγμή φτάνει τα 218 εκατ. ευρώ. Όμως στον ορίζοντα υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί, και μάλιστα σύντομα, αν όχι να κλείσει, τουλάχιστον να περιοριστεί σημαντικά.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ε» ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Καπάρας, «υπάρχουν εκκρεμότητες, που φαίνεται όμως ότι πολύ γρήγορα θα τακτοποιηθούν».

Ως τέτοιο παράδειγμα ανέφερε τα έργα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης που θα υλοποιήσει η ΔΕΠΑΝΟΜ και δημοπρατούνται μέσα στο Μάιο, με προϋπολογισμό περίπου 25 εκατ. ευρώ. Το Νοσοκομείο μαζί με έργα που δεν έχουν ακόμη συμβασιοποιηθεί, όπως οι παρακάμψεις Άγρας και Λαγκάδας, ή άλλα οδικά έργα της Λέσβου, ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να κλείσει και η εκκρεμότητα με τα τρία λιμενικά έργα του Νομού Λέσβου, τα λιμάνια Μυτιλήνης, Σιγρίου και Αγίου Ευστρατίου, που οδεύουν προς ένταξη στο πρόγραμμα.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top