Κώστας Καλαμποκίδης: «Ξεκινά από μία συναίσθηση του καθήκοντος που έχουμε όλοι μας και της αγάπης για την Βρίσα»

ΒΡΙΣΗΙΣ 2022: Μελέτη από την ακαδημαϊκή κοινότητα για την ανάπλαση της πληγείσας περιοχής

21/12/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 21/12/2022 - 18:31

Το καλοκαίρι του 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση μελέτης επιπτώσεων και σύνταξης εμπειρογνωμοσύνης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή Βρίσας - Βατερών - Σταυρού μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2022. Στόχος είναι όταν θα ολοκληρωθεί η έκθεση να αξιοποιηθεί κατάλληλα από τους αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση έργων.

Η μελέτη με τίτλο ΒΡΙΣΗΙΣ 2022 γίνεται σε εθελοντική βάση από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά από παρότρυνση του Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιστημονικά υπεύθυνου για την μελέτη, Κώστα Καλαμποκίδη, ο οποίος συνδέεται με την περιοχή, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι κάτοικος της περιοχής. «Ξεκινά από μία συναίσθηση του καθήκοντος που έχουμε όλοι μας και της αγάπης για την Βρίσα και βεβαίως γίνεται εθελοντικά στον επιπλέον επιστημονικό χρόνο που διαθέτουμε όλοι μας» είπε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του στο «Ε» ο κ. Καλαμποκίδης και πρόσθεσε «Θέλουμε όχι απλά μία αποκατάσταση της περιοχής μετά την πυρκαγιά, αλλά συνολική ανάπτυξη (…)Χρειάζεται μια ευρύτερη προσέγγιση κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή».

Ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστας Καλαμποκίδης - Πηγή Φωτογραφίας ΕΡΤ

Εξηγεί στο «Ε» ότι σκοπός της μελέτης είναι η εκτέλεση του ερευνητικού έργου το οποίο αφορά την υποστήριξη για τη συνολική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πληγεισών περιοχών Βρίσας - Βατερών - Σταυρού Λέσβου, μετά την πυρκαγιά της 23/07/2022. Σε πρώτη φάση, θα εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα και θα γίνει η αποτίμηση των καταστροφών που ανέκυψαν στις πληγείσες περιοχές. Σε δεύτερη φάση, θα συνταχθούν οι προτάσεις για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πληγεισών περιοχών της νήσου Λέσβου από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Μέσω αυτών θα επιδιωχθούν γενικά οι εξής στρατηγικοί στόχοι:

1) Προώθηση μίας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης

2) Προτάσεις για τη δημιουργία υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, και

3) Εφαρμογή ορθολογικών περιβαλλοντικών πολιτικών

Παράλληλα τονίζεται ότι είναι υψίστης σημασίας η καταγραφή και παρακολούθηση της υφιστάμενης κατάστασης, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να σχεδιάσουν μία σειρά από ενέργειες για την υλοποίηση των απαραίτητων βραχυπρόθεσμων και μεσο-μακροπρόθεσμων μέτρων αποκατάστασης, και συνολικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της πληγείσας περιοχής.

Είναι επίσης, όπως αναφέρθηκε, αναγκαία και κρίσιμη η κοινωνικοοικονομική στήριξη και ανάταξη αυτής της εθνικά και πολλαπλά ευαίσθητης νησιωτικής περιοχής της ελληνικής περιφέρειας για την επιβίωση, τη συγκράτηση και τη μελλοντική προσέλκυση και επανένταξη μονίμων κατοίκων στον τόπο αυτό.

Η πρώτη παρουσίαση

Την Τετάρτη 14 Δεκέμβριου 2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση της δράσης των Τμημάτων Γεωγραφίας, Κοινωνιολογίας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, και Ωκεανογραφίας & Θαλασσίων Βιοεπιστημών «ΒΡΙΣΗΙΣ 2022» που διεξάγεται σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το ΓΠΑ, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, την ΕΡΤ καθώς και με τους τοπικούς φορείς της Λέσβου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης χαιρέτησε την Επιστημονική ομάδα και ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία, εξήρε ιδιαίτερα το πνεύμα της εθελοντικής προσφοράς στην υλοποίηση της μελέτης. «Την πληγείσα περιοχή επισκεφθήκαμε και με τον κ. Μπένο Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Β. Έυβοιας τ. Υπουργό, μετά από πρόσκληση, προκειμένου να έχουμε την άποψή του και την εμπειρία του. Η μελέτη, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθεια μιας συνολικής ανάταξης της πληγείσας περιοχής με ρόλο σημαντικό, ενταγμένο σε ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για ολόκληρη τη Νήσο Λέσβο. Θέλω να σας ανακοινώσω ότι ήδη η Περιφέρεια έκανε την πρώτη ανάθεση ύψους 350.000 ευρώ για την αποκατάσταση της περιοχής».

Το ερευνητικό αντικείμενο

Το ερευνητικό αντικείμενο του έργου, το οποίο αφορά την ολοκληρωμένη μελέτη για την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής Βρίσας-Βατερών-Σταυρού Λέσβου από την καταστροφική πυρκαγιά με την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, θα υλοποιηθεί μέσω μίας σειράς ερευνητικών εργασιών και οκτώ δράσεων οι οποίες ενδεικτικά έχουν ως εξής:

ΔΡΑΣΕΙΣ:

Ι. Οικολογία και Διαχείριση Πυρκαγιών

ΙΙ. Υδατική Οικονομία, Διάβρωση και Πλημμύρες

ΙΙΙ. Αγροτικά Θέματα

ΙV. Χωρική Ανάλυση

V. Χωροταξικός Αναπτυξιακός Σχεδιασμός

VI. Ανάδειξη Φυσικής-Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Βιώσιμη Τοπική Ανάπτυξη

VII. Διαδικτυακή Χαρτογραφία

VIII. Θέματα Επικοινωνίας και Προβολής

Για τις ανάγκες της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν επίγειες, εναέριες, δορυφορικές, χωρικές και πληροφορικές τεχνικές για τον καθορισμό και την ανάλυση της συμπεριφοράς της πυρκαγιάς, της σφοδρότητας καύσης, της θνησιμότητας και της αποκατάστασης από τη φωτιά στα δασικά, περιαστικά (περιοχές μίξης δάσους-οικισμού) και αγροτικά οικοσυστήματα της πληγείσας περιοχής. Επίσης, θα αναλυθούν χωρικά και θεματικά μία πληθώρα από κρίσιμα ζητήματα όπως αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, ελαιοκομία), διαχείρισης υδατικών πόρων, μεταπυρικής εδαφικής διάβρωσης, υποδομών, πολεοδομικού σχεδιασμού και τοπικής ανάπτυξης.





Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey