Την Πέμπτη αναμένεται να αναχωρήσουν άλλοι 700

Βήμα αποσυμφόρησης με μεταφορά 1.000 προσφύγων

29/09/2020 - 17:06

Με τη μεταφορά περίπου 1.000 ατόμων ξεκίνησε χθες η νέα φάση της διαδικασίας αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, που διαθέτουν άρση γεωγραφικού περιορισμού. Η μεταφορά έγινε με το πλοίο «Νήσος Χίος» και ξεκίνησε από τη Λέσβο, όπου επιβιβάστηκαν χθες το απόγευμα 700 άτομα από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Πρόκειται για μέλη οικογενειών και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Στη συνέχεια το «Νήσος Χίος» επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες, να περάσει από Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, από όπου θα παραλάμβανε ακόμα 300 πρόσφυγες και αιτούντες διεθνή προστασία με άρση γεωγραφικού περιορισμού. Οι μετακινούμενοι θα διαμείνουν σε δομές στην ενδοχώρα, που λειτουργούν μέσω του προγράμματος HΕLIOS, σε συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η χθεσινή μετακίνηση των 700 από τον Καρά Τεπέ είναι το πρώτο βήμα, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη 1η Οκτωβρίου αναμένεται να αναχωρήσουν από το λιμάνι της Μυτιλήνης ακόμα 700 άτομα. Μάλιστα, στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι να μετακινηθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας από τη Λέσβο συνολικά 2.500 άτομα. Χθες το βράδυ, μετά την αναχώρηση των 700, διέμεναν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ 8.550 πρόσφυγες και μετανάστες. Καθώς οι νέες αφίξεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί στα νησιά, το αρμόδιο υπουργείο σημειώνει πως κινείται με βάση το σχέδιο για δραστική μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών που βρίσκονται στο ΒΑ Αιγαίο.

Στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης των δομών φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα έρχεται να συμβάλει το νέο πρόγραμμα «Project North» της Υπηρεσίας Ασύλου, το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (European Asylum Support Office-EASO). Με το «Project North» προωθείται ο επαναπρογραμματισμός και κατ’ επέκταση η επίσπευση εκκρεμών συνεντεύξεων των αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας. Με βάση αυτό, οι εκκρεμείς συνεντεύξεις των αιτούντων άσυλο θα ολοκληρωθούν σε συντομότερο χρονικό διάστημα, από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί. Θα πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο εσωτερικό των δομών φιλοξενίας. Σκοπός του προγράμματος είναι η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων εντός του 2021 στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και η ουσιαστική αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας.

Για την παραπέρα συνεργασία της Ελλάδας με τη Γερμανία στο προσφυγικό πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργο Κουμουτσάκου, με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Ernst Reichel. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η μετεγκατάσταση των 1.553 αιτούντων άσυλο, που θα υποδεχθεί η Γερμανία κατ’ εφαρμογή της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Οι κ. Κουμουτσάκος και Reichel συζήτησαν εκτενώς για την έως τώρα εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς και οργανωτικά ζητήματα για την επιτάχυνσή της. Συζητήθηκαν, επίσης, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου ο κ. Κουμουτσάκος παρουσίασε τις βασικές ελληνικές θέσεις. Συμφωνήθηκε, ακόμη, η τακτική ανταλλαγή απόψεων των δύο πλευρών σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας, καθώς και της διαπραγμάτευσης για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey