Είναι πλέον γεγονός από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Άγρας

Το πρώτο βιολειτουργικό αντιοξειδωτικό Κρουασάν

15/04/2019 - 14:02 Ενημερώθηκε 16/04/2019 - 13:00

Το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Άγρας δημιούργησε ένα ερευνητικό καινοτόμο πρόγραμμα για τους μαθητές, την τοπική κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

«Δημιουργήσαμε από το 2018 ένα ανοιχτό σχολείο προς την κοινωνία σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας .Συγκεκριμένα σε συνεχεία της περσινής μας επιτυχούς  δράσης  με τίτλο  η “Άγρα επιμορφώνεται αντιοξειδωτικά” και την  διάκριση της, με την συμπερίληψη του σχολείου μας στο “Δίκτυο σχολείων πρεσβευτών για τους 17 παγκόσμιους στόχους” ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση στον στόχο 3 “καλή υγεία και ευημερία”, φέτος συνεχίζουμε την προσπάθεια με την δημιουργία βιολογικών–αντιοξειδωτικών τροφίμων (κρουασάν).»

Ξεκίνησαν  με την αγορά του μηχανήματος μέτρησης αντιοξειδωτικού ελληνικής κατασκευής (παγκόσμια πατέντα) το 2018, που έδωσε την δυνατότητα στους καθηγητές και μαθητές να μπορούν αναλόγως τις μετρήσεις, να ανιχνεύσουν την ποιότητα του οργανισμού σε σχέση με τα αντιοξειδωτικά καθώς και της τροφής τους .Επίσης οι μαθητές εξοικειώνονται με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης μελετώντας την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παραγωγής βιολειτουργικών τροφίμων.

Οι μαθητές πραγματοποιούν μέρος των δραστηριοτήτων στις εγκαταστάσεις αγροτικού συνεταιρισμού γυναικών Άγρας και το υπόλοιπο αυτών στο εργαστήριο φυσικών επιστήμων του σχολείου.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη των καθηγητών ενώ στις διαδικασίες παράγωγης το ρολό του επιβλέποντα, εκτός των καθηγητών τον αναλαμβάνουν κατά κύριο λόγο τα μέλη του εν λόγω συνεταιρισμού σε συνδυασμό με την εμβόλιμη συμμετοχή τοπικών παραγωγών βιολογικών τροφίμων-μαρμελάδων.

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τα βιολειτουργικά τρόφιμα αποτελούν το μέλλον στο κομμάτι της διατροφής εκτός του ότι είναι  ενεργειακά και υγιεινά τρόφιμα,  μπορούν να δράσουν προληπτικά για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις θεραπευτικά.

Σε  πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα απ΄ όλη την Ευρώπη, έδειξε ότι στα βιολογικά τρόφιμα  μπορεί να παρατηρηθούν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, σε σχέση με τα συμβατικά αντίστοιχα προϊόντα, ενώ σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση του Organic Center, τα επίπεδα αντιοξειδωτικών είναι περίπου 30% υψηλότερα στα βιολογικά τρόφιμα σε σχέση με τα χημικά αναπτυσσόμενα προϊόντα, κάτω από ίδιες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η υγεία των παραγωγών, διατηρείται η γονιμότητα του εδάφους, μειώνεται η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, και προστατεύεται η υγεία των καταναλωτών.

Έτσι δίνετε βιωματικά το έναυσμα  στα παιδιά ώστε να αποκτήσουν μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής, καθώς μαθαίνουν να καταναλώνουν με μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση, εφόσον τα βιολογικά προϊόντα δεν επιβαρύνουν το οικοσύστημα και συμβάλλουν στην αειφορία του πλανήτη.

 

Τι ακριβώς είναι τα βιολειτουργικά τρόφιμα;

Τα βιολειτουργικά ή φαρμακευτικά τρόφιμα είναι προϊόντα που βοηθούν τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού ή μειώνουν την πιθανότητα χρόνιων παθήσεων. Εμφανισιακά είναι όμοια με τα κανονικά τρόφιμα. Μπορείτε να τα καταναλώνετε είτε συμπληρωματικά ή ως κύριο γεύμα. Πέραν της κατεξοχήν διατροφικής τους αξίας, περιέχουν και επιπλέον συστατικά (που συνήθως προέρχονται από φυσικές πηγές), τα οποία δρουν ευεργετικά σε συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού. Έτσι σύμφωνα με αυτό το επιστημονικό δεδομένο χρησιμοποιήσαμε για την παρασκευή κρουασάν αλεύρι πρωτεΐνη γάλα  ροδί και αρώνια τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά είναι τεχνητές ή φυσικές ουσίες που έχουν την ικανότητα να καταστέλλουν την καταστροφική οξείδωση των κυττάρων γεγονός που έχει αποδειχτεί σε διάφορα εργαστηριακά πειράματα (σε κύτταρα ανθρώπινα ή ζωικά) . Δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά και φρούτα, τα οποία είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, αποτελούν υγιεινή επιλογή διατροφής. Παραδείγματα αντιοξειδωτικών αποτελούν οι βιταμίνες C και E, σελήνιο, και τα καροτενοειδή, όπως η β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

 

ΣΤΟΧΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Σχολείο ανοιχτό  στην  κοινωνία,  στην έρευνα, στην καινοτομία, στην παραγωγή και στην οικονομία.

Επομένως η δράση αυτή του σχολείου έχει  πολύπλευρη στόχευση, αφενός  η δημιουργία μιας νέας  σειράς βιολειτουργικών τροφίμων ξεκινώντας με  το κρουασάν  που προσφέρει πολλές μονάδες αντιοξειδωτικών στον οργανισμό με όλες τις θετικές επιδράσεις που αυτό επιφέρει και αφετέρου με το εν λόγω προϊόν προκάλεσαν το έναυσμα για παραγωγή τοπικών βιολειτουργικών τροφίμων με ισχυρισμούς υγείας, τα οποία επιθυμούνε να καθιερώσουν.

 

ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Μαθητές, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων,  τοπική  κοινωνία, μονάδες βιομηχανίας, βιοτεχνίας βιολογικών προϊόντων , επιχειρήσεις αρτοποιίας  ζαχαροπλαστικής,  ξενοδοχειακές  μονάδες  καθώς και σε αγροτικούς  συνεταιρισμούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey