FOLLOW US

Κοινωνία

  • Εντοπίστηκαν τα πλαστικά στη θάλασσα με τη χρήση drones και δορυφορικών εικόνων
Το πείραμα πέτυχε!
Η Ομάδα του Πειράματος που στέφθηκε με επιτυχία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου το πρωτοπόρο πείραμα εντοπισμού και την ποσοτικοποίησης πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας την Πέμπτη 7 Ιουνίου στην πλαζ «Τσαμάκια». Στόχος του πειράματος ήταν ο εντοπισμός από απόσταση,  μεγάλων επιφανειών πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας, που θα επιτρέψει  την στοχευμένη  και αποτελεσματικότερη παρέμβαση στην απομάκρυνση τους.

Τρείς πλωτοί τεχνητοί στόχοι, 10 x 10 m  ο καθένας, περιείχαν 3600 πλαστικά μπουκάλια νερού 1.5 lt, 185 πλαστικές σακούλες μιας χρήσεως και 200 m2 δίχτυα ψαρέματος και τοποθετήθηκαν στη παράκτια περιοχή της πλάζ. Τέσσερις δορυφόροι (Sentinel-1, Sentinel-2, TeraSAR-X και WorldView-3) συνέλεξαν δεδομένα πάνω από την περιοχή του πειράματος αποτυπώνοντας τα πλαστικά με πολλούς διαφορικούς τρόπους (σε πολλαπλά μήκη κύματος και διαφορετικές χωρικές αναλύσεις).

το πείραμα σε εξέλιξη στην πλαζ Τσαμάκια

Ταυτόχρονα, τέσσερα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών - (ΣμηΕΑ ή drones) της Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης χρησιμοποιήθηκαν για να χαρτογραφήσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια την θέση και την πυκνότητα των πλαστικών σε συγκεκριμένες φασματικές περιοχές (ορατού, υπέρυθρου και θερμικού). Επιπρόσθετα, αεροφωτογραφίες συλλέχθηκαν από ελαφρύ αεροσκάφος σε μέσο ύψος.

Οι στόχοι ήταν ορατοί σε όλα τα δορυφορικά δεδομένα και θα αποτελέσουν το πρωτογενές υλικό για την δημιουργία αλγορίθμων εντοπισμού από απόσταση των πλαστικών στη θάλασσα. Για την εκπόνηση του πειράματος συμμετείχαν πάνω από 30 φοιτητές του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την εθελοντικής τους προσφορά. Πειράματα σαν αυτό συνδέουν τις παρεχόμενες γνώσεις που δίνονται στους φοιτητές μας με τις διεθνείς ερευνητικές εξελίξεις στην επιστήμη σε αντικείμενα με άμεση σύνδεση με την κοινωνία.

Πλωτοί «στόχοι» τα πλαστικά μπουκάλια

Ευχαριστίες

Η ομάδα ευχαριστεί θερμά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου για την αρωγή του στο πείραμα, την ΥΠΑ/Δ4 και τις υπηρεσίες ΕΚ του αερολιμένα Μυτιλήνης για την έγκριση των πτήσεων ΣμηΕΑ στην γειτνίαση αεροδρομίου, το Δήμο Λέσβου, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μυτιλήνης, την Αερολέσχη Μυτιλήνης, τα εργαστήρια «Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής», «Χωρικής ανάλυσης, ΣΓΠ και τηλεπισκόπησης» του Τμήματος Γεωγραφίας και «Εικόνας Ήχου και Πολιτιστικής Αναπαράστασης» του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, τους Χρήστο και Περικλή Καραδημητρίου, Μιχάλη Καραντώνη και Γιάννη Μολυβιάτη, για την παραχώρηση των διχτυών, τις ταβέρνες Αντώνης, Απάγκιο, Βαρελάκια, Παράταιρον, Παραμύθι, Καρτνάσιανς, ο Τζίμης ο Χοντρός, Ζορμπάς, Ρεμπέτης και Κάτι ψήνεται για την συλλογή των πλαστικών μπουκαλιών!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 15:33
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top