Για να μην λέει κανείς σε λίγο καιρό ότι δεν είχε καταλάβει για ποιο θέμα ψήφιζε

Το αληθινό δίλημμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης

03/02/2021 - 15:50 Ενημερώθηκε 03/02/2021 - 19:46

Κρίσιμη κατά γενική ομολογία η σημερινή συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο  Μυτιλήνης. Τυπικά, το μοναδικό θέμα  της συνεδρίασης έχει τον τίτλο  «Συζήτηση – ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό – προσφυγικό στη Λέσβο». Είναι προφανές όμως ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει – αιρετός που θα ψηφίσει ή απλός πολίτης της Λέσβου που αναμένει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας – ότι το πραγματικό θέμα είναι «ναι ή όχι στη δημιουργία νέου ΚΥΤ σε απομακρυσμένη περιοχή σε απόσταση  από τον αστικό ιστό».

Επιχειρήματα έχουν ακουστεί πολλά από διάφορες πλευρές , θα ακουστούν και σήμερα, όμως πέρα από τα λόγια και τις επιμέρους προθέσεις, στο τέλος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το πιθανότερο είναι να υπάρξει μια ψηφοφορία που θα απαντά ακριβώς σε αυτό το ερώτημα: Είστε υπέρ ή κατά του νέου ΚΥΤ;

Να κάνουμε μια πρόβλεψη. Οι περισσότεροι από όσους θα ψηφίσουν όχι, ξεκινώντας από διαφορετικές έως και διαμετρικά αντίθετες πολιτικές αφετηρίες ενδεχομένως και σκοπιμότητες θα διατυπώσουν το «όχι» τους πίσω από το «πιασσάρικο» κατά την άποψή τους σύνθημα «καμιά  δομή στο νησί»!

Για να μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας, για κάποιον που θεωρεί εφαρμόσιμη μια πολιτική που θα υπηρετεί αυτό το σύνθημα δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε είναι αφελής, οπότε κακώς κατέχει δημόσιο αξίωμα είτε είναι επικίνδυνος, γιατί συνειδητά κοροϊδεύει τους πολίτες για να υπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, προσωπικές φιλοδοξίες ή και οικονομικά συμφέροντα.

Και εξηγούμαστε. Δεν μιλάμε για ένα νησί στο οποίο δεν υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες και κάποιοι επιθυμούν να δημιουργηθεί μια δομή φιλοξενίας για να ….τους φέρουν! Μιλάμε για ένα νησί που έφτασε να έχει μέχρι και 25.000 μετανάστες, αυτή τη στιγμή έχει ακόμα κοντά 10.000 που φιλοξενούνται είτε μέσα στην πόλη σε σπίτια είτε στο «προσωρινό» κέντρο στο Καρά Τεπέ που δημιουργήθηκε με επείγουσες διαδικασίες μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας.

Το αίτημα για συνεχή αποσυμφόρηση υλοποιείται με ομολογουμένως αργούς ρυθμούς,  αλλά υλοποιείται. Όμως, παρά την έντονη φύλαξη των συνόρων, αφίξεις έστω και σε μικρούς αριθμούς συνεχίζουν να υπάρχουν και κανείς δεν αποκλείει αυτές να πολλαπλασιαστούν στο μέλλον, οπότε ακόμα κι αν αύριο με ένα μαγικό κουμπί άδειαζε το νησί από πρόσφυγες και μετανάστες, πάντα θα υπήρχε το θέμα των νέων αφίξεων. Επομένως, δομή φιλοξενίας θα εξακολουθήσει να υπάρχει στη Λέσβο. Και το πραγματικό ερώτημα του σημερινού Συμβουλίου είναι αν αυτή θα βρίσκεται στη «μέση του πουθενά» στο νησί (αλλά πιθανόν να  ενοχλεί κατά την μνημειώδους υποκρισίας ανακοίνωση μιας πτέρυγας των πολέμιων της νέας δομής κάποιους …κατόχους γειτονικών βοσκοτόπων ή μαντριών) ή θα παραμείνει κυριολεκτικά μέσα στην πρωτεύουσα του νησιού, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια εικόνα του νησιού, την ασφάλεια των κατοίκων του αλλά και τις συνθήκες φιλοξενίας των ίδιων των μεταναστών.

Οσοι λοιπόν σήμερα ψηφίσουν το «καμιά δομή» ας μην ισχυριστούν αύριο μεθαύριο ότι δεν γνώριζαν ότι ψηφίζουν «διατήρηση της δομής μέσα ή δίπλα στην πόλη»!

Βέβαια υπάρχουν και οι πιο πονηροί. Αυτοί που θα αποφύγουν το μαξιμαλισμό του «καμιά δομή» και θα καταθέσουν τη «μετριοπαθή» πρόταση, «ας μείνει μια μικρή δομή, για βραχυχρόνια φιλοξενία και άμεση διεκπεραίωση των νεοεισερχόμενων στην ηπειρωτική Ελλάδα». Οι συγκεκριμένοι καμώνονται ότι αγνοούν ότι το πόσες θα είναι αυτές οι αφίξεις στο μέλλον και πόσο εύκολα διαχειρίσιμες, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που περιλαμβάνουν από την αποτελεσματικότητα στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μέχρι τις διαθέσεις ενός τζαναμπέτη γείτονα που συνηθίζει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Παρένθεση: Ως προς το θέμα της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων, πολλοί από όσους θα ψηφίσουν σήμερα τη δήθεν ρεαλιστική λύση της μικρής δομής είναι φανατικοί πολέμιοι της, δείγμα της απύθμενης υποκρισίας τους, αλλά αυτή η κουβέντα δεν είναι της παρούσης.

Για να μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Το δίλημμα είναι δομή μέσα ή δίπλα στην πόλη ή δομή μακριά από τον αστικό ιστό. Όλα τα άλλα είναι για εύπεπτη κατανάλωση. Να τεθούν όροι; Ασφαλώς! Να απαιτηθούν δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστεί η πολιτική φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων; Επίσης! Να ζητηθούν ουσιαστικά αντισταθμιστικά για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη το νησί τα τελευταία χρόνια; Εκ των ων ουκ άνευ! Μια τέτοια συζήτηση θα είχε νόημα αν όσοι θα συζητήσουν θέλουν να μπουν στην ουσία του ζητήματος με ρεαλισμό και όχι να υπηρετήσουν, ιδεοληψίες, προσωπικές φιλοδοξίες και πολλαπλές σκοπιμότητες. Τι περιμένουμε να γίνει; Δυστυχώς, οι ως τώρα δημόσιες τοποθετήσεις διαφόρων παραγόντων ελάχιστη αισιοδοξία επιτρέπουν.

Αντί υστερόγραφου: Η σημερινή διαδικασία θυμίζει – με πολλές διαφορές αλλά και αναλογίες- τις μάχες «χαρακωμάτων»  που δόθηκαν πριν από 20 περίπου χρόνια γύρω από το σύνθημα "όχι εργοστάσιο ΔΕΗ στην Καράβα». Και τότε, οι υποστηρικτές του όχι λειτουργούσαν λες και δεν υπήρχε στη Λέσβο ΔΕΗ και θα ερχόταν για πρώτη φορά με νέο εργοστάσιο να καταστρέψει μεταξύ άλλων «τις αστιβιές ιδιαιτέρου φυσικού κάλους» και να ενοχλήσει παραθεριστικούς οικισμούς σε απόσταση κάποιων χιλιομέτρων (ναι, και τέτοια επιχειρήματα ακούγονταν τότε). Αποτέλεσμα; Αντί να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να κατασκευάσει ένα σύγχρονο εργοστάσιο με αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές εκτός αστικού ιστού, ξεμείναμε με το ρυπογόνο παλαιό, με τεχνολογία της δεκαετίας του 60,  με ανεπαρκή ισχύ που προκαλεί συνεχείς  διακοπές ρεύματος και εξακολουθεί να ρυπαίνει την πόλη και να απειλεί την υγεία των κατοίκων και μάλιστα πιο έντονα στην περιοχή του Συνοικισμού και της Επάνω Σκάλας. Οπου ως γνωστόν – για όσους προέτασσαν και ιδεολογικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την άρνηση για νέο εργοστάσιο – κατοικεί η …πλουτοκρατία της πόλης και οι μεγαλοεισοδηματίες!

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey