Επίσκεψη του Προϊστάμενου του Υποκαταστήματος Αττικής και Νήσων Αιγαίου του ΕΛΓΑ στις πυρόπληκτες περιοχές

Aπό την επίσκεψη Μπόλου στην Βρίσα Aπό την επίσκεψη Μπόλου στην Βρίσα Φωτογραφία Ι Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Την άνοιξη του 2023 θα εξεταστεί η πραγματική ζημιά που έχει υποστεί ο ελαιώνας της Βρίσας

21/10/2022 - 10:00

Η πραγματική εκτίμηση για την ζημιά που έχει υποστεί ο ελαιώνας της Βρίσας θα φανεί την άνοιξη του 2023, με την ανθοφορία ή όχι των δέντρων, όπως είπε στο «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο Αιγαίο Πανάγος Κουφέλος μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Βρίσα, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, με τον Προϊστάμενο Υποκαταστήματος Αττικής και Νήσων Αιγαίου του ΕΛΓΑ Δημήτριο Μπόλο κατά την οποία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βρίσας Απόστολος Αποστολής.

«Την άνοιξη θα γίνει ο έλεγχος της ζημιάς και στόχος μας είναι να μην αδικηθεί κανένας παραγωγός» αναφέρει σε δήλωσή του στο «Ε» ο κ. Κουφέλος.

Η επίσκεψη Μπόλου σηματοδοτεί την δεύτερη αυτοψία του ΕΛΓΑ που γίνεται με στόχο να μην υπάρξει, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, καμία καθυστέρηση τόσο στην καταβολή των αποζημιώσεων όσο και των τυχόν ενισχύσεων.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε οριοθέτηση της περιοχής η οποία έχει υποστεί ζημιά από την φωτιά. «Ο ΕΛΓΑ ήρθε στην περιοχή προκειμένου να γίνει η οριοθέτηση της περιοχής που επλήγη που ήταν βασικό ζητούμενο και να οριστικοποιηθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί. Για την εκτίμηση των δέντρων θα έρθουν την άνοιξη» είπε ο κ. Κουφέλος στο «Ε» εξηγώντας ότι ο ΕΛΓΑ μετά τον έλεγχο που θα πραγματοποιήσει την άνοιξη θα εισηγηθεί αρμοδίως στην Κρατική Αρωγή και στον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, το ύψος των ζημιών προκειμένου να αποδοθούν τα ποσά των αποζημιώσεων στους πληγέντες. Ακόμη πρόσθεσε οι ζημιές που προκλήθηκαν σε πάγια όπως ελαιόδυχτα, σκαπτικά εργαλεία κλπ θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να δοθούν νωρίτερα από την άνοιξη και η διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί η οριστικοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθεί τέλη Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη ποσό ως προκαταβολή αποζημίωσης για τα δέντρα μέχρις ότου να οριστικοποιηθεί η πλήρης εικόνα της ζημίας την άνοιξη του 2023.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί οι οποίοι υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή στις καλλιέργειες τους, σημαντική μείωση στο εισόδημα τους καθώς και ποιοτική υποβάθμιση και καταστροφή σε μεγάλο βαθμό του προϊόντος από τη στιγμή που αρκετά μεγάλος αριθμός δέντρων, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα δήλωσε: «Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και εργαζόμαστε συστηματικά για τη στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών, την ενίσχυση του εισοδήματος τους και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος αποτιμώντας το χαμένο φυτικό κεφάλαιο. Ευελπιστούμε ότι η στενή συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη διοίκηση του Οργανισμού θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την οριοθέτηση των πυρόπληκτων περιοχών και την οριστικοποίηση των δικαιούχων παραγωγών».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey