Οι Πρόσκοποι της Λέσβου όπως κάθε χρόνο, την Κυριακή 23 Ιουνίου

Τιμούν τους Προσκόπους που έπεσαν στο Αϊδίνι

18/06/2019 - 14:50

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου τιμούν φέτος, όπως κάνουν κάθε χρόνο εδώ και πολλά χρόνια, την ιστορική επέτειο των 100 χρόνων από μια άγνωστη σημαντική σελίδα της Ελληνικής ιστορίας με ιδιαίτερη την συμμετοχή των νέων σε αυτήν.

Πρόκειται για την τιμητική εκδήλωση για τους Προσκόπους που έπεσαν στο Αϊδίνι της Μικρασίας το 1919 υπηρετώντας το συνάνθρωπο τους. Αλλά και για όλους τους Προσκόπους που έπεσαν στη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 23 Ιουνίου στις 11,30 το πρωί στο χώρο της Εστίας των Προσκόπων στο Μακρύ Γιαλό (Εστία 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης). Ας σημειωθεί ότι στον αύλειο χώρο της Εστίας των Προσκόπων στο Μακρύ Γιαλό υπάρχει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, το μνημείο - σημείο αναφοράς στην προσφορά της Προσκοπικής Κίνησης δια των Ομάδων που δημιουργήθηκαν στους πληθυσμούς της Μικράς Ασίας την περίοδο 1919 – 1922 και ύστερα στην περίθαλψη των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

 

Τι έγινε στο Αϊδίνι

Tον Iούνιο του 1919 στο Aϊδίνι λειτουργούσαν τρεις Προσκοπικές Oμάδες. Ο ελληνικός στρατός μόλις είχε απελευθερώσει την πόλη και είχε εγκαταστήσει μικρή στρατιωτική φρουρά. Στις 15 Iουνίου 1919 πολυάριθμες ομάδες Tούρκων ανταρτών επιτέθηκαν εναντίον της φρουράς. Oι Πρόσκοποι, τιμώντας τη υπόσχεση τους «να εκτελούν το καθήκον τους στον Θεό και την Πατρίδα και να βοηθούν κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση», παρέμειναν στο πλευρό των λίγων στρατιωτών και του φοβισμένου πληθυσμού και προσέφεραν κάθε λογής υπηρεσίες.

Μετά την έξοδο της μικρής ελληνικής φρουράς από την πόλη, πραγματοποιήθηκαν απίστευτες αγριότητες. Όσοι Πρόσκοποι δεν σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν έξω από την πόλη, όπου και στις 17 Ιουνίου εκτελέστηκαν.

Oι Πρόσκοποι της Λέσβου, πολλοί από τους οποίους παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα των προσκόπων της Μικρασιατικής γης, που στο διάστημα 1919 – 1922 συγκρότησαν 74 προσκοπικές ομάδες, τιμούν τα παιδιά της Μικρασίας, τα παιδιά του Αϊδινίου… Όλους όσους έπεσαν τηρώντας την προσκοπική τους υπόσχεση, να «βοηθούν κάθε άνθρωπο, σε κάθε περίσταση…»

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey