Τι μάθαμε για την Αγιάσο

10/01/2018 - 11:42

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ήρθε στην Αγιάσο το 1915,με αυτοκίνητο, το οποίο μάλιστα ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που ήρθε στην Αγιάσο! Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Παναγιώτη Ψυρούκη, πρώην δημάρχου Αγιάσου που «σκαλίζει» την ντόπια ιστορία και παραθέτει ενδιαφέρουσες πληροφορίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Έτσι από κείνον μάθαμε πρόσφατα ότι στο τέλος του 19ου αιώνα, η Αγιάσος είχε 1200 μουλάρια και 200 αγωγιάτες, ότι πριν από 110 χρόνια χαρακτήριζαν δραπέτες του τρελοκομείου, όσους δε φόραγαν καπέλο, ότι το 1900 έφτασαν στην Αγιάσο τα στενά παντελόνια, τα παλτά τα σακάκια και τα μποτίνια, αλλά και το κονιάκ, η μπύρα και το τσάι. Ότι την ίδια περίοδο, τρεις ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού, το βύθιζαν σε λεκάνη με νερό και έριχναν νομίσματα και φλουριά, ότι αν ο γαμπρός ακύρωνε τον αρραβώνα, έπρεπε να αποζημιώσει τη νύφη, ανάλογα με την προίκα της!

Ο ίδιος μας λέει ότι δεν κάνει έρευνα, αλλά ότι ανατρέχει στις διαθέσιμες ιστορικές πηγές. Όμως αυτό ακριβώς είναι το πρώτο που κάνει κανείς ότι όταν ερευνά την ιστορία.

Τι μαθαίνουμε!

Άλλα ενδιαφέροντα που μας μαθαίνει ηλεκτρονικώς για την Αγιάσο ο κ. Ψυρούκης: Πριν από 100 χρόνια επειδή το μετάξι δεν έβρισκε αγορές, ξερίζωσαν τις μουριές και φύτεψαν κερασιές. Οι γάμοι γίνονταν συνήθως στα σπίτια, με τα ασημένια στέφανα της εκκλησίας. Ότι στις 15 Αυγούστου 1927 άρχισε η ηλεκτροδότηση της Αγιάσου. «Μέχρι τότε είχανε φανούς, που άναβε ο φανοκόρος!».

Και βέβαια είναι και πολλά που θα πρέπει να μας κάνουν να αναλογιστούμε αν οι επόμενες δεκαετίες ήταν καλύτερες ή… χειρότερες, καθώς το 1929 μέσα στην αγορά της Αγιάσου, υπήρχαν έξι υπόστεγα που στέγαζαν κρεοπωλεία, ενώ σήμερα μόλις δύο. Ότι το 1931 η Κοινότητα Αγιάσου, με όλες τις τοπικές Αρχές, συγκρότησε Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της Αγιάσου! Την ίδια χρονιά στην Αγιάσο, λειτουργούσαν δύο κινηματογράφοι, ο ένας στο Κήπο της Παναγίας και ο άλλος στη Φαμάκα. Ακόμα παρουσίασε επιστολή του πατέρα στο γιο, φοιτητή από την οποία προκύπτει ότι οι αγωνίες που είχαν οι γονείς το 1930,για τα παιδιά τους, είναι οι ίδιες με τις σημερινές. Ακόμα οι τιμές του λαδιού το 1930, εξακολουθούν να είναι χαμηλές και σήμερα!

Ότι το 1932, 5,5 στρέμματα παραχωρήθηκαν στη θέση Μαυριώτης για την ανέγερση 30 σπιτιών στους πρόσφυγες. Κι ακόμα πιο παλιά: 1640-1650 μ.Χ. ένα κελί της Παναγίας Αγιάσου, στέγασε το Ειρηνοδικείο, Συμβολαιογραφείο και το γραφείο της Δημογεροντίας.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey