Ενέργειες Μουτζούρη προς την αξιοποίηση ενός έργου που μένει ανενεργό εδώ και 15 χρόνια

Φωτογραφία Δημήτρης Βελούτσος Φωτογραφία Δημήτρης Βελούτσος Φωτογραφία Δημήτρης Βελούτσος

Ταμιευτήρας στη θέση «Λαγκάδες» Στύψης

09/10/2021 - 14:30

Ενέργειες προς αξιοποίηση του ταμιευτήρα υδάτων στην περιοχή «Λαγκάδες» στη Στύψη έχουν ξεκινήσει από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη να δηλώνει στο «Ε» ότι είναι ένα έργο που θα πρέπει να πάψει να είναι ανενεργό και να λειτουργήσει για τον λόγο για τον οποίο κατασκευάστηκε.

Ο ταμιευτήρας υδάτων στην περιοχή «Λαγκάδες» στη Στύψη έχει κατασκευασθεί εδώ και 15 χρόνια επί δημαρχίας του αείμνηστου Δημάρχου Πέτρας Στέλιο Παυλή. Ο συγκεκριμένος ταμιευτήρας, είναι χωρητικότητας 20 χιλιάδων κυβικών μέτρων. Βέβαια έχουν περάσει πολλά χρόνια και παραμένει αναξιοποίητος παρά τις μεγάλες ανάγκες για άρδευση του κάμπου της Στύψης και για την κτηνοτροφία της περιοχής.

Τα προβλήματα

Είναι γνωστά τα προβλήματα έλλειψης πόσιμου νερού στη Στύψη. Γι΄ αυτό ο παραπάνω ταμιευτήρας θα αποτελούσε λύση, καθώς δίνει την δυνατότητα αν χρησιμοποιηθεί, να εξοικονομηθεί νερό και για τις ανάγκες ύδρευσης, δεδομένου ότι πόσιμο νερό χρησιμοποιείται από πολλούς για πότισμα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η  Στύψη μαζί με Πέτρα, Πλωμάρι, Νέες Κυδωνίες, Λαφιώνα αποτελούν παραδείγματα χωριών που φέτος το καλοκαίρι το νερό μεταφερόταν με υδροφόρες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΛ, Γιώργου Φλώρου, σε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Ε». Μάλιστα το συγκεκριμένα θέμα για τον ταμιευτήρα της Στύψης έχει θίξει με ερωτήματά του, πέρυσι, κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Δημήτρης Βελούτσος.

Για την αξιοποίησή του ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, απαιτείται συντήρηση, καθαρισμός και δίκτυο μεταφοράς νερού, μήκους 2 χιλιομέτρων, σε σημείο που να είναι εύκολα προσβάσιμο στους κτηνοτρόφους της περιοχής καθώς και κατασκευή αντλιοστασίου.

Φωτογραφία Δημήτρης Βελούτσος
Φωτογραφία Δημήτρης Βελούτσος

Η δήλωση του Περιφερειάρχη

Ο Περιφερειάρχης σε δήλωσή του στο «Ε» τόνισε ότι είναι μια υποδομή που υπάρχει και πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί και πως οι ενέργειές τους συντελούν προς αυτήν την κατεύθυνση. «Έγινε έρευνα για την ποιότητα του νερού, το οποίο βρέθηκε ότι δεν είναι κατάλληλο για πόσιμο. Η επιθυμία του τοπικού συμβουλίου είναι να ανεβεί το νερό από τον ταμιευτήρα σε ένα σημείο ψηλότερο από τον οικισμό, ώστε να μπορεί να είναι αρδευτικό με βαρύτητα. Αυτό πάμε να το υλοποιήσουμε με μεθοδικότητα» δήλωσε στο «Ε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey