FOLLOW US

Κοινωνία

  • Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Μάιο, με θέμα την προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς, αλλά και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη
Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου

Το 1ο Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου θα διοργανωθεί στις 17 και 18 Μαΐου 2018 στην Αθήνα, με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των Γεωπάρκων στην αειφόρο τοπική ανάπτυξη και την προώθηση του γεωτουρισμού αλλά και τις δυνατότητες δημιουργίας γεωπάρκων. Στο συνέδριο αυτό , όπως και σε όλες τις δράσεις που σχετίζονται με τον γεωτουρισμό και την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς του τόπου μας, η Λέσβος έχει να επιδείξει πολλά αφού οι δράσεις του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους αποτελούν πρωτοποριακές και παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα γεωπάρκα ανά τον κόσμο.Ετσι κι αλλιώς η παρουσία του δικού μας Νίκου Ζούρου , ως προέδρου του Παγκόσμιου δικτύου Γεωπάρκων είναι καθοριστική και στο εν λόγω συνέδριο που θα αναδείξει τον γεωλογικό πλούτο Ελλάδας και Κύπρου και την αξιοποίηση του στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης .

Σημαντικές παρουσίες
Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Υπουργοί, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς, Εθνικές Επιτροπές Γεωπάρκων και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, Πανεπιστήμια, Μουσεία, ερευνητικοί φορείς και εκπαιδευτικοί. Διοργανωτές του είναι η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, με τη στήριξη των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου, Περιφερειών και Δήμων περιοχών που διαθέτουν ή επιθυμούν να δημιουργήσουν Γεωπάρκα, του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων, Φορέων Διαχείρισης Γεωπάρκων της Κύπρου και της Ελλάδας καθώς και Πανεπιστημίων, Μουσείων και Επιστημονικών φορέων.
Το Συνέδριο στοχεύει ειδικότερα: α) στην ενημέρωση για το Πρόγραμμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και την προώθηση της δημιουργίας γεωπάρκων σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, β) στην ανάδειξη και προβολή του έργου και τα οφέλη τους προς τις τοπικές κοινωνίες, γ) στην παρουσίαση της συνεισφοράς των Γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και δ) στη μεταφορά ορθών πρακτικών και δράσεων σε θέματα προστασίας και διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς, καθώς και στη συμβολή τους στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Σε ποιους απευθύνεται
Το συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη των εμπλεκόμενων Υπουργείων, στους αιρετούς και σε στελέχη των Περιφερειών και των Δήμων, σε στελέχη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αναπτυξιακών εταιρειών, σε μελετητές, σε ερευνητές και επιστήμονες που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές προστασίας και διαχείρισης, σε εκπαιδευτικούς, επιχειρηματίες, φοιτητές και απλούς πολίτες.
Μέσα από διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια θα παρουσιαστούν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, οι προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να πληρούν νέες υπό ένταξη περιοχές, τα χαρακτηριστικά και οι δράσεις των υφιστάμενων Ελληνικών γεωπάρκων, ορθές πρακτικές και βέλτιστες προσεγγίσεις από το δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, αλλά και τη λοιπή διεθνή εμπειρία πάνω σε θέματα εκπαίδευσης, προστασίας και διατήρησης της κληρονομιάς, δημιουργίας και προώθησης δράσεων υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού καθώς και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.hellenicgeoparks.gr.

Τα Γεωπάρκα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα πέντε περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, στα πλαίσια του τρίτου προγράμματος αναγνώρισης περιοχών του Οργανισμού, το Διεθνές Πρόγραμμα Γεωεπιστημών και Γεωπάρκων (IGGP). Αυτές οι περιοχές είναι το Γεωπάρκο της Λέσβου, τα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου στην Ήπειρο. Αντίστοιχα, η Κύπρος φιλοξενεί μια περιοχή, το Γεωπάρκο του Τροόδους.
Έχουν δημιουργηθεί από τοπικές πρωτοβουλίες, με στόχο να διατηρηθεί και να προστατευθεί το σύνολο των χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτισμικού τους περιβάλλοντος, με έμφαση στα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία του αβιοτικού και γεωλογικού πλούτου, και να αξιοποιηθεί ως εργαλείο εκπαίδευσης και κατανόησης του περιβάλλοντος, και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Επιπρόσθετα, αναπτύσσουν μια σειρά από δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για την ερμηνεία, ανάδειξη και διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, την ολιστική διαχείριση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων, την προσέλκυση, ενημέρωση και φιλοξενία επισκεπτών, την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και της τοπικής παραγωγής.

Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 11:19
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top