Συγκρούονται με τη λογική επικίνδυνοι ακτιβισμοί εν μέσω πανδημίας

21/11/2020 - 09:59

Όταν όχι μόνο τα κρούσματα, αλλά οι ασθενείς ακόμη και τα θύματα από τον κορονοϊό, παύουν να είναι κάποιοι άγνωστοι συνάνθρωποί μας, αλλά πολύ κοντινά μας πρόσωπα, άνθρωποι γνωστοί μας, ακόμη της παρέας μας και της οικογένειάς μας, τότε καταλαβαίνουμε ότι ο κίνδυνος από την πανδημία χτυπά ευθέως και τη δική μας πόρτα και κανένας εφησυχασμός ή επιπολαιότητα στην προσέγγιση μας δεν δικαιολογείται. Το ενδεχόμενο να νοσήσουμε και εμείς οι ίδιοι ή πολύ κοντινά μας πρόσωπα, είναι πολύ πιθανό, γιατί ο «εχθρός» είναι αόρατος και πολύ ύπουλος και ψάχνει την παραμικρή …ρωγμή που θα βρει για να μας απειλήσει, αν δεν έχουμε μονίμως και σταθερά τη φροντίδα να προστατευθούμε, παίρνοντας σχολαστικά όλα τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες, χωρίς καμιά παρέκκλιση. Η ολιγωρία μας σε μέτρα προστασίας που επιβάλλουν οι συνθήκες που επιβάλλει η συγκυρία μπορεί να αποβεί μοιραία και να βάλει σε περιπέτειες εμάς τους ίδιους και τα οικεία μας πρόσωπα και αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Δεν χωρούν στην παρούσα φάση «παλληκαρισμοί» και «επαναστατικές» αντιδράσεις για τα υποχρεωτικά μέτρα που επιβάλλονται από την Πολιτεία, ενδεχομένως και σε βάρος των προσωπικών ελευθεριών, γιατί το μείζον για την περίσταση είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και η προστασία των πολιτών από ανεύθυνες συμπεριφορές που εγκυμονούν κινδύνους. Κανείς δεν δικαιούται να «παίζει» με τη δημόσια υγεία, όταν είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος από την πανδημία και όταν εκατοντάδες θανάτους μετράμε ήδη στη χώρα μας και πολλές χιλιάδες σε όλο το κόσμο και όταν το σύστημα υγείας κινδυνεύει με κατάρρευση, μη δυνάμενο να ανταποκριθεί στην μεγάλη ζήτηση από τον υπερπληθυσμό νοσηλευομένων που καλείται να θεραπεύσει. Και όταν αυτή η εικόνα δεν περιορίζεται μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλες τις χώρες του πλανήτη, με πολύ ισχυρότερες οικονομίες και μέσα, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και επιβάλλεται όλοι να …σοβαρευτούμε!

Με αυτά τα δεδομένα και την αποτρόπαια αυτή εικόνα με την πανδημία στη χώρα μας σε έξαρση, να μετρά κάθε μέρα δεκάδες θανάτους, είναι ακατανόητο ότι τις τελευταίες μέρες μονοπώλησε το θέμα του γιορτασμού του Πολυτεχνείου, με κάποιες δυνάμεις να εγείρουν θέμα περιορισμού των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, γιατί η κυβέρνηση απαγόρευσε την πορεία και τις εκδηλώσεις για την επέτειο, εμφανιζόμενες για «αντιπολιτευτικούς» λόγους σαν να μη καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας απαγόρευσης. Θεώρησαν δηλαδή σοβαρότερο ζήτημα στην παρούσα συγκυρία τις εκδηλώσεις τιμής των ηρώων της ιστορικής αυτής εξέγερσης, ενώ το μείζον ήταν ο σεβασμός στους σύγχρονους ήρωες, τους υγειονομικούς, που καθημερινά δίνουν τη μάχη στις δομές υγείας για να σώσουν τους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν από τον ιό και οι οποίοι με κάθε ευκαιρία έκαναν συνεχώς έκκληση στην προσωπική ευθύνη του καθένα και όλων μας για να μη ξεφύγει η κατάσταση από ανεύθυνες συμπεριφορές που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την αντοχή του συστήματος υγείας. Δυστυχώς όμως οι εκκλήσεις αυτές των ανθρώπων της πρώτης γραμμής κατά του ιού δεν εισακούστηκαν, στο βαθμό που έπρεπε, από δυνάμεις που θεώρησαν ότι με την «αντίσταση» κατά της απαγόρευσης, τιμούσαν την ιστορική επέτειο του Πολυτεχνείου, όταν το μεγάλο ζητούμενο σε αυτήν την περίοδο είναι πως θα περιορίσουμε τη διασπορά και πως θα αποφύγουμε περισσότερους θανάτους από την επικίνδυνη αυτή απειλή.

Και όμως τα πράγματα είναι πολύ απλά, όταν επικρατεί η κοινή λογική και όχι προσεγγίσεις που εκπέμπουν εμμονή σε «επαναστατική γυμναστική» μιας άλλης εποχής προς τέρψη ενός ακροατηρίου που έχει εθιστεί να αντιδρά γενικώς, αδιαφορώντας απ’ ό,τι φαίνεται για τις συνέπειες των πράξεων του. Γιατί τι πιο απλό και λογικό είναι σε αυτή τη συγκυρία με την απειλή της πανδημίας να κρέμεται σαν «δαμόκλεια σπάθη» πάνω από την κοινωνία, να μπορεί να υπάρχει συναίνεση και συνεννόηση για τα αυτονόητα, που για άλλη μια φορά φαίνεται να εκλείπουν. Είναι δυνατόν μια τέτοια επέτειο, με τη φόρτιση και τη βαρύτητα που έχει στη διαμόρφωση της σύγχρονης περιόδου του ελληνικής πολιτείας, να αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης, με επεισοδιακές καταστάσεις που θέλουν να παραβλέπουν ότι δεν ζούμε σε ομαλές συνθήκες, αλλά σε πολεμικό κλίμα με έναν επικίνδυνο εχθρό, που «εκμεταλλεύεται» την όποια ανευθυνότητά μας για να γίνει πιο απειλητικός και πιο θανατηφόρος. Δεν γνωρίζουμε αν κάποιοι αρέσκονται, από εμμονή ή από ιδεοληψία να διαφοροποιούνται με θόρυβο, από την πλειοψηφία της κοινωνίας, εμφανιζόμενοι ως «πνεύματα αντιλογίας», έτσι για να κάνουν αίσθηση, θεωρώντας ότι έτσι θα εγγράψουν και νέα «επαναστατικά ένσημα» στη διαδρομή τους. Ενδεχομένως να θεωρούν ότι αυτοί και μόνοι αυτοί έχουν την αποκλειστικότητα και το καθήκον να αντιδρούν στην όποια κυβερνητική απόφαση, γιατί θέλουν να αντιπολιτευτούν στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Μόνο που αυτά, καθυστερημένα ή όχι -και αυτό είναι αντικείμενο κριτικής και αντιλόγου- επιβλήθηκαν κατόπιν πρότασης των ειδικών επιστημόνων που παρακολουθούν τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία και οι οποίοι λειτουργούν για λογαριασμό της κοινωνίας και όχι της όποιας κυβέρνησης.

Αν αυτή την κρίσιμη διάσταση, που αποτελεί άλλωστε κοινό τρόπο διαχείρισης της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, δεν την αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο όλοι και κυρίως δεν την σέβονται, αυτό πραγματικά αποτελεί ένα πρόβλημα, τις παρενέργειες του οποίου παρακολουθούμε κατά καιρούς και με διάφορες εκφάνσεις. Οι τελευταίες είχαν να κάνουν με τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, άλλες με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών Σ. Τσιόρδα και άλλων μελών της και άλλες με αμφισβήτηση κάθε απόφασης χωρίς ωστόσο να διατυπώνεται και εναλλακτική πρόταση. Έτσι όμως, αν στόχος όλων είναι η αντιμετώπιση της απειλής με τον καλύτερο τρόπο και τις λιγότερες απώλειες, δεν μπορεί να επιτευχθεί και αυτό το αντιλαμβάνεται η κοινωνία που παρακολουθεί αποσβολωμένη αυτήν την άκαιρη αντιπαράθεση. Γιατί τα όποια λάθη και οι όποιες παραλείψεις της κυβέρνησης, δεν αντιμετωπίζονται με αντιπολιτευτικές κορώνες για αντιπολίτευση και μόνο, που δεν στοχεύουν να συνετίσουν την κυβέρνηση για να κάνει τις όποιες διορθωτικές κινήσεις και δεν πείθουν και την κοινωνία για το δίκιο τους.

Και αυτό είναι μια αλήθεια που οφείλουν να την μετρήσουν όλοι, γιατί τουλάχιστον στη χώρα μας η κρίση που προκαλεί η πανδημία σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ήρθε μετά από μια δεκαετή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που έφερε τεράστιες ανατροπές, με όσα επακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας όλους μας σοφότερους και πιο δύσπιστους, για όσα λέγονται και πράττονται. Η οικονομική κρίση έφερε τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό, άλλους εξαφανίζοντας τους και άλλους αναδεικνύοντας τους από το πουθενά σε κυρίαρχες δυνάμεις. Η περίοδος αυτή, όπου ο λαϊκισμός και η εύκολη συνθηματολογία κυριάρχησαν για μεγάλο διάστημα, ήταν πολύ διδακτική για την κοινωνία για να βγάλει τα συμπεράσματα της για το τι «καπνό» φουμάρει ο καθένας! Τώρα λοιπόν που ζούμε πάλι μια άλλης μορφής και άλλης αιτίας κρίση, με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς επίσης, λαϊκισμοί «παλιάς κοπής» δεν μπορεί να έχουν καμιά τύχη. Όποιος λοιπόν «επενδύει» στην αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας για να έχει τα όποια πολιτικά οφέλη, παραβλέποντας το γεγονός ότι αυτό σημαίνει εκατοντάδες θύματα, μάλλον δεν έχει καταλάβει τίποτα από την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας. Όσο για τη κυβέρνηση οφείλει να επιτύχει, να κερδηθεί η μάχη κατά της πανδημίας, όχι για να την «πιστωθεί» πολιτικά, όπως ενδεχομένως κάποιοι μικροπολιτικά προσεγγίζουν, αλλά γιατί αυτό είναι το καθήκον της έναντι της κοινωνίας, αφού στα χέρια της έλαχε αυτό το αναπάντεχο κακό. Και το κοινό συμπέρασμα που προκύπτει από αυτήν την περιπέτεια που βρίσκεται δυστυχώς ακόμη σε εξέλιξη είναι ότι η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, για την οποία θα πρέπει να υπάρξουν κοινές δεσμεύσεις από συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους, που θα κληθούν να κάνουν πράξη, με στέρεες βάσεις και μόνιμη φροντίδα. Να πεδίον δόξης λαμπρόν για συναίνεση, με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας που δοκιμάζεται αυτές τις μέρες απ’ ακρη σ’ άκρη της χώρας, αλλά του κόσμου ολόκληρου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey