Ζαφειρίου: «Δεν θα συνηθίσουμε τον Θάνατο»

Συγκινητική συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου για το ναυάγιο της 7ης Φλεβάρη

08/02/2023 - 10:00 Ενημερώθηκε 08/02/2023 - 22:05

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της 7ης Φλεβάρη η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, με αφορμή το νέο ναυάγιο που έγινε το πρωί της ίδιας ημέρας ανοιχτά της Θερμής, όπου βρέθηκαν 3 νεκροί ενώ ακόμα αγνοούνται 11 ακόμα άνθρωποι.

Στη συγκέντρωση καλούσαν επίσης ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ο Φοιτητικός Σύλλογος Ωκεανογραφίας του Παν/μίου Αιγαίου και η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου.   

Η συγκινητική και μαχητική συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Σαπφούς, με την διαπολιτισμική χορωδία Cantalaloun να ντύνουν μουσικά την συγκέντρωση.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Παναγιώτης Κλαδίτης εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου, η Αμαλία Γκίκα εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Ωκεανογραφίας, η Κατερίνα Βλάμου εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Μυτιλήνης, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιάννη Ζαφειρίου πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία μέσα από την αγορά της Μυτιλήνης, με τα συνθήματα να «ζεσταίνουν» την κρύα ατμόσφαιρα, ενώ μοιράζονταν η ανακοίνωση στους περαστικούς και στους καταστηματάρχες.

Η πορεία κατέληξε στο Δημαρχείο Μυτιλήνης, όπου αναρτήθηκε πανό, διατρανώνοντας έτσι οι συγκεντρωμένοι, την αντίθεση τους με την Δημοτική Αρχή που επιμένει στην κλειστή δομή-φυλακή ψυχών στη Βάστρια.

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής  των Κύτελη-Μαμάκου-Ζαφειρίου, που υλοποιούν τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ, χτίζοντας μία δομή-φυλακή στη Βάστρια και εγκλωβίζουν μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί μας» τονίστηκε από το Εργατικό Κέντρο.

Συμβολικά έγιναν και καταθέσεις στεφάνων στην πόρτα του Δημαρχείου. 

Ζαφειρίου: «Δεν θα συνηθίσουμε τον Θάνατο»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, Γιάννης Ζαφειρίου κατά την ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων: «Άλλη μία μαύρη σελίδα για την ιστορία και την ιστορία των νησιών μας.

Νέα θύματα στις ακτές μας, στη θάλασσα που μετατράπηκε σε υγρό νεκροταφείο.

Αυτή η τραγωδία, έχει συνέχεια, και είναι εδώ, παρούσες, οι αιτίες που τη γεννούν και έχουν ονοματεπώνυμο.Δε θα σωπάσουμε μέσα μας, γιατί η φτώχεια, η εκμετάλλευση, ο πόλεμος  γεννούν την προσφυγιά  και το ξέρουμε από πρώτο χέρι. Όπως ξέρουμε από πρώτο χέρι, ποιοι μας εμπλέκουν σε πολεμικούς σχεδιασμούς, ποιοι μιλούν για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ποιοι δημιουργούν πρόσφυγες, ποιοι μετατρέπουν τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τις ζωές τους σε εργαλείο για  παζάρι.

Να ποια είναι η νέα σελίδα στο προσφυγικό, που διαφημίζει η κυβέρνηση. Θάνατοι, κέντρα φυλακές, εγκλωβισμός, μαρτυρίες για προωθήσεις και επαναπροωθήσεις, στυγνή εκμετάλλευση των προσφύγων από τα κυκλώματα και τους διακινητές, εμπλοκή ΜΚΟ.

Να ποια είναι η ΕΕ που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, καθώς διατηρείται σε ισχύ η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, και χτίζονται κέντρα φυλακές προσφύγων.

Να ποιο είναι το ΝΑΤΟ, που ήρθε τάχα στις θάλασσές μας για να λύσει το προσφυγικό και το έχει απογειώσει μαζί με τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης της Τουρκίας.

Να τι είναι η συνθήκη του Δουβλίνου που έχουν καταπιεί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Σήμερα λέμε ακόμα μια φορά, ΩΣ ΕΔΩ!

Γιατί τα δάκρυά μας έχουν οργή και αγανάκτηση. Γιατί ούτε στη Λέσβο, ούτε πουθενά, δε θα συνηθίσουμε το θάνατο, δε θα συμβιβαστούμε με τον ξεριζωμό, δε θα ανεχτούμε την άθλια μεταχείριση των ξεριζωμένων.

Δε θα σκύψουμε το κεφάλι στην εγκληματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετατρέπει τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών, και όλες οι κυβερνήσεις μαζί με τη σημερινή, την υλοποίησαν και την υλοποιούν.

Δε θα μείνουμε θεατές, στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού, στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΑ!

  • Να φτιαχτούν τώρα επιτροπές ασύλου, στο έδαφος της Τουρκίας, με ευθύνη της Ε.Ε. και της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.
  • Να κλείσουν όλα τα hot-spot,να ματαιωθεί η δημιουργία φυλακής προσφύγων στη Βάστρια.
  • Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να δοθούν χαρτιά για τους τόπους προορισμού τους και να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική χώρα.
  • Απεμπλοκή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις νατοϊκές επιδιώξεις.

Φίλοι μας. Δεν ξέρουμε τα ονόματά σας. Πνιγήκατε πριν προλάβουμε να σας δώσουμε μια κουβέρτα, ένα ποτήρι νερό, ένα πιάτο φαί. Ψάχνατε μια καλύτερη ζωή. Και βρήκατε θάνατο. Σε αυτό τον τόπο οι πρόγονοί μας έδωσαν αίμα, για να εδραιωθεί η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση. Υπάρχουν μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις. Ούτε αυτό προλάβαμε να σας πούμε. Προλαβαίνουμε όμως να δράσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά. Θα το κάνουμε! Όπως κάνουμε και για τη δική μας ζωή, και για τη ζωή όλου του κόσμου, όλου του λαού, όλων των λαών.

Είναι συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου, στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, για να τα στείλουμε στους σεισμόπληκτους γείτονες μας, στην Τουρκία και στη Συρία, και το δηλώνουμε και σήμερα, πως είμαστε στο πλάι τους, δίπλα τους, για να νικήσει η ζωή, για να έχουμε σύγχρονα δικαιώματα κόντρα σε όσους τα θυσιάζουν για τα κέρδη των λίγων, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρήσκευμα, φύλο, ηλικία, καταγωγή.

ΝΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ. ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Η ΖΩΗ».

Γκίκα: «Συνένοχοι στον φόνο δεν θα γίνουμε»

Η Αμαλία Γκίκα εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Ωκεανογραφίας στην ομιλία της ανέφερε: «Γίναμε ξανά μάρτυρες μιας τραγωδίας με θύματα ανθρώπους που κοπανήθηκαν πάνω στα βράχια και έχασαν τη ζωή τους στην θάλασσα.

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να μετατρέψουμε την οργή και την αγανάκτηση μας σε αλληλεγγύη και διεκδίκηση της ουσιαστικής προστασίας των ξεριζωμένων προσφύγων!

Καταδικάζουμε την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ, την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, την στάση της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων. Αυτοί έχουν μετατρέψει τον τόπο που σπουδάζουμε σε φυλακή ψυχών και το Αιγαίο σε υγρό "τάφο", αντί για θάλασσα Ειρήνης. Είναι οι ίδιοι που βάζουν εμπόδια στις σπουδές, στα όνειρά μας και στη ζωή με δικαιώματα!

Δεν ανεχόμαστε τους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ!  Δεν ανεχόμαστε να υπάρχουν νεκροί και εγκλωβισμένοι! Ενώνουμε τις φωνές μας με τον λαό του νησιού! Παλεύουμε για να νικήσει η ζωή, δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο!

Όσο και να θέλουν να μας κάνουν να συνηθίσουμε την κανονικότητα του θανάτου, να μας κάνουν να σωπάσουμε, εμείς απαντάμε με ενίσχυση των φοιτητικών μας συλλόγων, το πραγματικό αποκούμπι των φοιτητών απέναντι στην επίθεση που δέχονται από τη σημερινή κυβέρνηση και από τις προηγούμενες.

Όσο και να θέλουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο, ο σύλλογος μας θα συνεχίζει να φωνάζει: Όλοι στον αγώνα για μόρφωση ζωή- ο τόπος που σπουδάζουμε δεν είναι φυλακή.

Συνένοχοι στο φόνο δε θα γίνουμε!»

Βλάμου: «Το δικό μας δάκρυ θα γίνει αγώνας»

Η Κατερίνα Βλάμου εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Μυτιλήνης είπε: « Ο σύλλογος προοδευτικών γυναικών Μυτιλήνης από αυτό εδώ το βήμα εκφράζει την αλληλεγγύητου στα  θύματα του ναυαγίου που ανάμεσα τους ήταν γυναίκες και παιδιά. Το δεύτερο μέσα σε λίγες μόλις μέρες, χώρια τα ναυάγια που έχουν προηγηθεί.

Εκφράζει επίσης την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση της ουσιαστικής προστασίας των ξεριζωμένων προσφύγων! Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην πάλη ενάντια στις πραγματικές αιτίες του ξεριζωμού! Ενάντια στην βάρβαρη πολιτική της ΕΕ που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση και υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες!

Καταγγέλλουμε την άθλια συμφωνία ΕΕ – Τουρκία που μετατρέπει τα νησιά μας σε ανθρώπινες φυλακές. Συμμετέχουμε και εμείς στο διαρκή αγώνα του Λεσβιακού λαού να μην υπάρξει καμιά δομή ούτε νέα ούτε παλιά. Να εφοδιαστούν οι πρόσφυγες τα αναγκαία έγγραφα και να μεταφερθούν στις χώρες που επιθυμούν.

Απαιτούμε από τους υπεύθυνους αυτής της συνεχόμενης τραγωδίας την άμεση περίθαλψη και προστασία των διασωθέντων και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να σταματήσουν οι θάλασσες μας να γίνονται νεκροταφεία.

Δεν πρόκειται να συνηθίσουμε τις εικόνες πνιγμένων και φυλακισμένων ανθρώπων, δεν πρόκειται να ανεχτούμε τις πολιτικές που τις δημιουργούν.

Δεν ανεχόμαστε να υπάρχουν νεκροί, δεν ανεχόμαστε να υπάρχουν εγκλωβισμένοι! Παλεύουμε για να νικήσει η ζωή, δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο! Το δικό μας δάκρυ θα γίνει αγώνας!

Βροντοφωνάζουμε μαζί με το εργατικό κέντρο , εργατικά σωματεία και άλλους φορείς: «Ούτε στη Βάστρια ούτε πουθενά στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά»».

Κλαδίτης: «Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε αν δεν σταματήσει αυτή η σφαγή»

Ο Παναγιώτης Κλαδίτης εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου τόνισε: «Κάθε πρόσωπο το οποίο εκ προμελέτης επιφέρει τον θάνατο άλλου προσώπου με παράνομη πράξη ή παράλειψη είναι ένοχο του κακουργήματος του φόνου εκ προμελέτης" και "προμελέτη είναι η πρόθεση πρόκλησης θανάτου οποιουδήποτε προσώπου η οποία αποδεικνύεται με ευθύ τρόπο ή συμπερασματικά".  Αυτά λέει ο ποινικός κώδικας για τον φόνο εκ προμελέτης. Και ταιριάζουν γάντι στους ανά τον κόσμο εγκληματίες νεοαποικιοκράτες, που δεν φτάνει που απομυζούν τον πλούτο από τις χώρες προέλευσης προσφύγων και μεταναστών, αλλά, με πρόθεση, πνίγουν και σκοτώνουν συνέχεια, εδώ και χρόνια, παιδιά, γυναίκες, άνδρες στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και σ' όλες τις θάλασσες του κόσμου. Αναφέρομαι στους εγκληματίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλουν τις πολιτικές τους, ενώ ξέρουν πολύ καλά ποια ήταν, είναι και θα είναι τα αποτελέσματά τους. Αναφέρομαι και στους άλλους, '' δικούς μας '' εγκληματίες που, ενώ ξέρουν καλά ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, τις εφάρμοσαν κι εξακολουθούν να τις εφαρμόζουν. Τέλος, αναφέρομαι στους εγκληματίες της απέναντι πλευράς του Αιγαίου, που ενώ ξέρουν ποια θα είναι η τύχη ενός τέτοιου ταξιδιού, επιβιβάζουν, με το πιστόλι στο κρόταφο, σε φουσκωτές βάρκες γυναίκες και παιδιά και, με οχτώ μποφόρ, τους στέλνουν στον θάνατο.

Γι' αυτό τους καταγγέλλουμε. Τους καταγγέλλουμε στην κοινή γνώμη του νησιού μας και της χώρας μας, στην κοινή γνώμη των χωρών όλου του κόσμου και δηλώνουμε πως, εμείς, δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε αν δεν σταματήσει αυτή η σφαγή.
Δηλώνουμε ακόμα, ότι όσες και όσοι απ' αυτές και απ' αυτούς γλυτώνουν τον πνιγμό, δεν είναι, εξ αιτίας αυτού, εγκληματίες για να τους χώνουν σε φυλακές τύπου "Βάστρια". 
Είναι θύματα των όπου γης εκμεταλλευτών, είναι αγωνίστριες και αγωνιστές της ζωής που χρειάζονται την αλληλεγγύη μας, κι εμείς δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα είμαστε στο πλάι τους.

Δηλώνουμε ακόμα ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να σταματήσουμε τις πολιτικές που γεννούν τους πολέμους και που αυτοί με την σειρά τους σκορπούν νεκρούς σε στεριές και θάλασσες». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey