Για το περιστατικό φερόμενης δολοφονίας αδέσποτου σκυλιού στα Κεραμειά Λέσβου

Στην Εισαγγελία η ΚΙΒΩΤΟΣ για την υπόθεση στα Κεραμειά

11/01/2023 - 11:00 Ενημερώθηκε 16/01/2023 - 09:49

Στην Εισαγγελία Μυτιλήνης απευθύνθηκε ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης με αφορμή το περιστατικό φερόμενης δολοφονίας αδέσποτου σκυλιού στα Κεραμειά που διερευνάται από το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση πέρα από το περιστατικό βαναυσότητας απέναντι σε ζώα - έρμαια στα ανθρώπινα ένστικτα, που δεν χαρακτηρίζεται πρωτοφανές για τα λεσβιακά δεδομένα, αναδεικνύει ζητήματα ανύπαρκτης ηθικής τάξεως εκ των οποίων εκπορεύονται τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Το περιστατικό

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος στις 8 Ιανουαρίου 2023, ενημερώθηκε ότι τρεις ανήλικοι μαθητές στην περιοχή των Κεραμειών άκουσαν έναν πυροβολισμό και κατόπιν είδαν έναν συγχωριανό τους να μεταφέρει το σώμα ενός αδέσποτου σκυλιού που φρόντιζαν στο σχολείο τους προς άγνωστη κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι η ΚΙΒΩΤΟΣ από τα τέλη Νοεμβρίου 2022 προσπαθούσε να του βρει ένα σπίτι..

Την επόμενη ημέρα, 9 Ιανουαρίου, οι μαθητές ενημέρωσαν τη δασκάλα τους, η οποία, όπως αρμόζει σε υπεύθυνο Άνθρωπο, όπως σημειώνεται, έκανε καταγγελία στην Αστυνομία. Ωστόσο όπως υποστηρίζει η ΚΙΒΩΤΟΣ όταν οι μικροί μαθητές κλήθηκαν από την αστυνομία, κατέθεσαν ότι… δεν είδαν απολύτως τίποτα!

Βέβαια αυτό που τονίζεται είναι ότι έκτοτε το ζώο δεν έχει θεαθεί ζωντανό ή νεκρό.

«Δεδομένου ότι του θέματος έχει πλέον επιληφθεί η Ελληνική Αστυνομία, εμείς περιοριζόμαστε να σημειώσουμε ότι δύο είναι προφανώς τα σενάρια: (α) είτε έχουμε να κάνουμε με τρεις μυθομανείς μικρούς (άρα αύριο ίσως καταγγείλουν κάποιον άλλον αθώο συμπολίτη μας για ένα ανύπαρκτο «έγκλημα»…), (β) είτε έχουμε να κάνουμε με τρεις οικογένειες οι οποίες εκπαιδεύουν τα παιδιά τους να κρύβουν την αλήθεια, να λένε ψέματα στην αστυνομία και να καλύπτουν ένα δολοφόνο και (άρα αύριο θα καλύψουν κάποιον άλλο εγκληματία….). Το πρώτο απαιτεί την παρέμβαση παιδοψυχολόγου, το δεύτερο παρέμβαση Εισαγγελέα. Και για να ξεκαθαριστεί ποιο από τα δύο συμβαίνει, η ΚΙΒΩΣΤΟΣ Μυτιλήνης θα απευθυνθεί στην Εισαγγελία Μυτιλήνης για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Συνεχείς οι κακοποιήσεις ζώων στην Λέσβο

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΚΙΒΩΤΟΥ και δικηγόρο, Δημήτρη Κουζινόγλου, δεν πρόκειται για το πρώτο περιστατικό για το οποίο ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων απευθύνεται στην Εισαγγελία. Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις κακοποίησης υπάρχουν στοιχεία και καταγγέλλοντες που μπορούν να τεκμηριώσουν τα γεγονότα, ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά που αφορούν σε φόλες που λόγω ανεπάρκειας στοιχείων δεν θα φτάσουν ποτέ στην πόρτα του Εισαγγελέα και αυτό γιατί οι δράστες φροντίζουν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί.

Το δυσοίωνο είναι ότι γεωγραφικός περιορισμός στην Λέσβο ως προς την εκδήλωση των φαινομένων κακοποίησης δεν υπάρχει. «Όπου υπάρχουν πιο πολλά αδέσποτα υπάρχουν πιο πολλά περιστατικά» είπε σε δήλωσή του στο «Ε» ο κ. Κουζινόγλου φροντίζοντας να προσθέσει ότι δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κακοποίησης ο σημαντικός πληθυσμός αδέσποτων καθώς αυτή απαντάται και σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της Λέσβου.

Το δυσοίωνο, όπως εκπορεύθηκε από την συγκεκριμένη συνέντευξη, είναι ότι δεν θα πάψουν να εκδηλώνονται τέτοιου είδους φαινόμενα. Αυτό γιατί η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα αλλά και γενικότερα στον συνάνθρωπο είναι θέμα παιδείας και ηθικών αρχών, άγραφων δηλαδή νόμων. Όσο λοιπόν υπάρχουν άτομα που εκδηλώνουν άσχημες συμπεριφορές και άτομα που με την σιωπή τους και την απάθειά τους τις «επιβραβεύουν» και επί της ουσίας γίνονται «συνένοχοι» σε αξιόποινες πράξεις, το φαινόμενο κακοποίησης των ζώων δεν θα εκλείψει. «Όσο υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν τα ζώα σαν αντικείμενα δεν θα πάψουν να καταγράφονται τέτοιες υποθέσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουζινόγλου σημειώνοντας «Αυτό είναι ένα φαινόμενο κοινωνικό, δεν νομίζω να σταματήσει ποτέ η κακοποίηση των ζώων (..) Αυτό θα σταματήσει όταν αλλάξει ο πολιτισμός μας».

Εκτός όμως από τις φόλες και την εκτέλεση ζώων με όπλα, στις περιπτώσεις αντιμετώπισης των ζώων ως αντικείμενα, όπως αναφέρθηκε, περιλαμβάνονται και περιστατικά όπου κυνηγοί όταν γεράσει το κυνηγόσκυλό τους και δεν μπορεί να αποδώσει τότε αυτά εγκαταλείπονται. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που κυνηγετικά σκυλιά εντοπίζονται σε δάση του νησιού ψάχνοντας να βρουν το δρόμο της επιστροφής.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης τέτοιου είδους φαινομένων ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης φροντίζει να ευαισθητοποιεί την κοινωνία, να ενημερώνει και να προσφεύγει στην δικαιοσύνη «στυλώνοντας» τα πόδια.

Στα θετικά μέτρα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι ότι η πολιτεία έχει θεσπίσει αυστηρούς νόμους σε ότι έχει να κάνει με την κακοποίηση των ζώων που θεωρείται κακούργημα. «Η με πρόθεση σκληρή κακοποίηση έχει γίνει κακούργημα, αλλά και οι λοιπές περιπτώσεις κακοποίησης προβλέπουν και αυστηρές ποινικές κυρώσεις και ειδικά πρόστιμα, μήπως με αυτόν τον τρόπο υπάρξει συνέτιση και παραδειγματισμός. Από την άποψη ότι φοβούνται τουλάχιστον τις ποινικές κυρώσεις και τα πρόστιμα» αναφέρει ο κ. Κουζινόγλου καταλήγοντας στο μήνυμα ότι ο κόσμος πρέπει να συμπεριφέρεται στα ζώα με σεβασμό, να τα προστατεύει και κυρίως- με αφορμή το περιστατικό στα Κεραμειά που προφανώς πάει να κουκουλωθεί- ο κόσμος να μην φοβάται να καταγγείλει και να μιλάει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey