Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών για την γνωμοδότηση Ντογιάκου

O Ισίδωρος Ντογιάκος O Ισίδωρος Ντογιάκος Πηγή Φωτογραφία: iEidiseis

ΣΦΕΑ: «Όχι στην αντιδημοκρατική εκτροπή!»

17/01/2023 - 13:00

«Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ντογιάκος, υπό το πρόσχημα ότι μπορεί να γνωμοδοτεί και για «νομικά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος», αποφάσισε να παρέμβει και να αποτρέψει την ΑΔΑΕ από το να προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους για τις υποκλοπές, όπως οφείλει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξόριστων Αντιστασιακών.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος με γνωμοδότησή του την οποία κοινοποίησε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αλλά και στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, υποστηρίζει σκανδαλωδώς ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Η γνωμοδότηση αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να μην ελεγχθούν τα αιτήματα που έχουν καταθέσει πολίτες προκειμένου να ελεγχθεί εάν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

«Η αντισυνταγματική γνωμοδότησή του όχι μόνο καλύπτει την προσπάθεια της κυβέρνησης να κουκουλώσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αλλά ταυτόχρονα φέρνει στην επιφάνεια όλες τις σκοτεινές προθέσεις που κρύφτηκαν στον πρόσφατο νόμο -τερατούργημα για την ΕΥΠ, τη στιγμή μάλιστα που πληθαίνουν καθημερινά τα στοιχεία για την ανεξέλεγκτη δράση της» αναφέρει ο ΣΦΕΑ στο δελτίο Τύπου.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμος, δεν μπορεί ο κ. Ντογιάκος,  «να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ…απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους με τρόπο διαφορετικό από τον υιοθετούμενο από αυτόν. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, όπως αναθεωρήθηκε το 2001, ο θεσμός των ανεξαρτήτων αρχών προϋποθέτει την πραγματική και όχι απλώς στα χαρτιά ανεξαρτησία της λειτουργίας τους και δεν είναι συμβατός με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών υπό κηδεμόνευση ή καθ’ υπαγόρευση».

«Ελπίζουμε ότι ο κ. Ντογιάκος δεν ‘εζήλωσε την δόξαν’ δικαστών που συνέπραξαν ή  νομιμοποίησαν  αυταρχικές καταστάσεις  στη χώρα μας. Τη δεκαετία του ’60, ένας άλλος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας πρωταγωνίστησε στη συγκάλυψη της πολιτικής δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη και συγκρούστηκε με τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη – για να οριστεί, λίγο μετά, από τους απριλιανούς πραξικοπηματίες πρωθυπουργός της Δικτατορίας.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν παραδείγματα δικαστών, που με τη στάση τους υπηρέτησαν τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, όπως ο Παύλος Δελαπόρτας, εισαγγελέας στη δίκη για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη.

Αποτελεί ηχηρό ράπισμα για την κυβέρνηση και τον κ. Ντογιάκο ότι το σύνολο των νομικών επιστημόνων και  συνταγματολόγων της χώρας έχουν αποδομήσει την προκλητική γνωμοδότησή του.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη αντισυνταγματική εκτροπή με τις  πλάτες της κυβέρνησης. Πρέπει να είμαστε σε διαρκή δημοκρατική - αγωνιστική επαγρύπνηση, καθώς δεν θα μείνει τίποτε όρθιο από τον  οδοστρωτήρα του, κατ’ ευφημισμόν, ΄επιτελικού κράτους’» επισημαίνει καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Βαγγέλης Γκιουγκής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey