Ενημερωτική συνάντηση στα Βατερά για τους Βρισαγώτες, με όλες τις εξελίξεις, τις καθυστερήσεις, τους προβληματισμούς και τα αδιέξοδα επί τάπητος

Σεισμός 12ης Ιούνη: η επόμενη (δύσκολη) μέρα

31/08/2017 - 15:57 Ενημερώθηκε 31/08/2017 - 12:03

Ενημερωτική συνάντηση για όλα όσα αφορούν στην επόμενη ημέρα του καταστροφικού σεισμού του Ιούνη, πραγματοποιήθηκε στα Βατερά και δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες που απροσδόκητα βρέθηκαν από τη μία ημέρα στην άλλη με πλείστα προβλήματα από τη φυσική καταστροφή, να μάθουν για κάθε εξέλιξη που έχει καταγραφεί στην κατεύθυνση της προστασίας τους αλλά κυρίως της ουσιαστικής αποζημίωσής τους.

Η συνάντηση έγινε από το δραστήριο τοπικό συμβούλιο της Βρίσας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρίσας «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας. Και συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και χρήζουν άμεσης επίλυσης για τους σεισμόπληκτους.

 

Τι έχει γίνει ως τώρα

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Βρίσας, Στρατής Παράκοιλας, ξεκίνησε τις «εργασίες» της συνάντησης αυτής, με μία διεξοδική ενημέρωση για εκείνα που έχουν ήδη ξεκινήσει: όπως η άρση επικινδυνότητας των κτηρίων (με 50.000 ευρώ του Δήμου Λέσβου), η εξασφάλιση 10 κοντέινερς, με στόχο να φιλοξενηθούν τρία νοικοκυριά σε κάθε κοντέινερ, αλλά και για να φυλαχθούν προσωρινά οι περιουσίες των κατοίκων του χωριού, που βρέθηκαν στο δρόμο. Ο κ. Παράκοιλας μίλησε ακόμη για τις εργασίες που ξεκίνησαν σχετικά με την εγκατάσταση του κατεστραμμένου σχολείου του χωριού σε λυόμενες αίθουσες, αλλά και για την δυνατότητα των κατοίκων που έχουν «κίτρινα» σπίτια, να καλέσουν άμεσα μηχανικούς ούτως ώστε να συντάξουν τους φακέλους τους. Αναφορικά με τις κατεδαφίσεις, ο κ. Παράκοιλας ήταν κατατοπιστικότατος, ενημερώνοντας πως έχουν σταλεί ως σήμερα 127 αιτήσεις στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και από αυτές έχουν εξεταστεί οι 89, με 60 κτίσματα να κρίνονται κατεδαφιστέα. 29 αιτήσεις δε, βρίσκονται στο συμβούλιο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων στην Αθήνα για «περαιτέρω κρίση». Σε ό,τι αφορά στο επίδομα των 586 ευρώ, αυτό έχει δοθεί μέχρι στιγμής σε 164 άτομα. Ενώ 50 ακόμα αιτήσεις εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και οι δικαιούχοι θα πληρωθούν εντός των επόμενων ημερών. Σε ό,τι αφορά τέλος, στις αιτήσεις για οικοσκευές, 63 αιτήσεις έχουν ελεγχθεί και έχουν εγκριθεί τα ποσά, ωστόσο ο Δήμος δεν έχει διαθέσιμα ποσά και θα απευθύνει αίτημα αποζημίωσης στο αρμόδιο Υπουργείο.

 

Προβλήματα…

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο, είχε η συζήτηση που διεξήχθη για τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στην επιχείρηση της «μετά σεισμόν εποχής» αλλά και τις καθυστερημένες εξελίξεις για την διευκόλυνση των σεισμόπληκτων. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας, Κώστας Σταυρινός, εξάλλου παρατήρησε ότι πρέπει να υπάρξει δικηγόρος και μηχανικός, ώστε να βοηθάνε τους κατοίκους σε τυχόν απορίες τους, αλλά και να ζητηθεί από τη ΔΑΕΦΚ να διαθέσει ένα άτομο, που θα έρχεται μία φορά την εβδομάδα για τη συγκέντρωση ερωτημάτων  όσων έχουν πληγεί από τον σεισμό. Ακόμη ο κ. Σταυρινός πρότεινε να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό σώμα που θα κατανείμει αρμοδιότητες και θα αναλάβει τη διεκπεραίωση θεμάτων του σεισμού.

Στους πιο ουσιαστικούς προβληματισμούς, είχε ενδιαφέρον η εκτίμηση (βάσει των όσων προηγήθηκαν στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά) ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και θα πρέπει ο κόσμος να το έχει υπόψη του.

 

Προτάσεις και συντονιστική επιτροπή

Στα αξιοσημείωτα της όλης συζήτησης, καταγράφτηκε και η πρόταση δημιουργίας  Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας, η προσπάθεια απαίτησης να μην δεσμευτούν χρήματα από τις καταθέσεις των σεισμοπαθών και να υπάρξει ακατάσχετο της στεγαστικής συνδρομής, αλλά και η σύσταση μιας συντονιστικής επιτροπής για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του σεισμού: Τα άτομα που εθελοντικά δέχθηκαν να συμμετάσχουν είναι τα εξής: Περικλής Καρακλάς, Πέρσα Γιαννίκου, Γιάννης Μυρμήγκος, Απόστολος Σγούτσος, Λιάνα Ρούνη-Σγούτσου.

Προτάθηκε επίσης να δημιουργηθεί μία επιτροπή για την προετοιμασία καταστατικού Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey