Κλείνει μέσα στον Απρίλιο ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ και ο χώρος επιστρέφει στο Δήμο Μυτιλήνης. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες μίσθωσης της έκτασης, που θα κατασκευαστεί το νέο ΚΥΤ. «Αγκάθι» που προβληματίζει οι αυξημένες αφίξεις μόνο στη Λέσβο το τελευταίο διάστημα

Σε εξέλιξη η αποσυμφόρηση με τις συνεχιζόμενες αναχωρήσεις

17/04/2021 - 09:13 Ενημερώθηκε 19/04/2021 - 11:30

Η επιχείρηση αποσυμφόρησης του νησιού που είχε «παγώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα και λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας, αλλά όχι μόνο για αυτόν το λόγο, φαίνεται να ξαναδραστηριοποιείται εσχάτως, με απτά αποτελέσματα σε σχέση με τις αναχωρήσεις από το νησί για την ενδοχώρα, αναγνωρισμένων προσφύγων, αλλά και ατόμων για τα οποία έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως προκύπτουν από τον αριθμό των διαμενόντων στις διάφορες δομές του νησιού και στα σπίτια του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, σήμερα στη Λέσβο παραμένουν συνολικά λιγότεροι από 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που είναι πολύ μικρότερος από εκείνον που καταγραφόταν πριν ενάμισυ χρόνο περίπου, όταν το νούμερο άγγιζε , αν δεν ξεπερνούσε τις 25.000. Από αυτούς τότε οι 20.000 περίπου συνωστίζονταν εντός και εκτός του ΚΥΤ της Μόριας, για να ακολουθήσει η αποσυμφόρηση με τις μαζικές αναχωρήσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων και των οριστικά απορριφθέντων άσυλου τους επόμενους μήνες της πρώτης καραντίνας που μείωσαν τον αριθμό των διαμενόντων στο νησί αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Και αυτό επετεύχθη γιατί μετά την κρίση στον Εβρο, με την σφράγιση και των θαλασσίων συνόρων, περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι ροές προς το νησί, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σημαντικής αποσυμφόρησης του. Ετσι τον περασμένο Σεπτέμβριο, που είχαμε στη Μόρια την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ, συνωστίζονταν περί τις 13 με 14 χιλιάδες αιτούντες άσυλου, ενώ στις άλλες δομές του νησιού και στα σπίτια διέμεναν πάνω από 2.000 άτομα. Η νέα προσωρινή δομή που δημιουργήθηκε στο Μαυροβούνι, προκειμένου να στεγάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν στο δρόμο μετά τον εμπρησμό της Μόριας, στέγασε αρχικά περί τις 12.000, ενώ σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, φιλοξενούνται στην προσωρινή αυτή δομή κάτι λιγότεροι από 6.000 άτομα. Γεγονός που δείχνει ότι  στο διάστημα που μεσολάβησε από τον περσινό Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, αποχώρησαν από τη δομή αυτή και το νησί πάνω από τους μισούς διαμένοντες, ενώ ο αριθμός κάθε μέρα που περνά μειώνεται συνεχώς, λόγω των καθημερινών αναχωρήσεων προς την ηπειρωτική χώρα των αναγνωρισμένων προσφύγων και των οργανωμένων μετακινήσεων με ευθύνη του υπουργείου και των εμπλεκόμενων οργανισμών.

Μειώθηκε στο μισό!

Με δεδομένο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπ. Μετανάστευσης, ότι μέχρι τέλη Απριλίου πρόκειται να εκκενωθεί ο δημοτικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ, προκειμένου να παραδοθεί ο χώρος στο Δήμο Μυτιλήνης που ανήκει, οι φιλοξενούμενοι σε αυτήν τη δομή -που σήμερα αριθμεί περί τα 750 άτομα , μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 55 άτομα από τους πρόσφατα αφιχθέντες που βρίσκονται σε καραντίνα, όπως και οι βρισκόμενοι σε καραντίνα στα Μεγάλα Θέρμα, που αριθμούν σήμερα στα 187 άτομα - θα μετακινηθούν στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί, έστω και προσωρινά, και πάλι ο αριθμός των διαμενόντων σε αυτήν. Μετά το κλείσιμο του Καρά Τεπέ η μόνη δομή που θα λειτουργεί στο νησί, πέρα από τα σπίτια του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, και την δομή στα Μεγάλα Θέρμα που λειτουργεί ως χώρος καραντίνας για τους νεοαφιχθέντες που βγαίνουν σε περιοχές του δήμου Δυτικής Λέσβου, θα είναι η προσωρινή στο Μαυροβούνι, γεγονός που δείχνει ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις σε ότι αφορά τις δομές υλοποιούνται και μένει να φανεί αν και ο ρυθμός των αναχωρήσεων από το νησί θα συνεχιστεί, προκειμένου μετά το Πάσχα ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο Μαυροβούνι να πέσει κάτω των 5.000 ατόμων.

Ανησυχούν οι αφίξεις

Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ροές από απέναντι, γιατί παρά τα όποια μέτρα φύλαξης και τις καθημερινές «ναυμαχίες» στα θαλάσσια σύνορά μας για να αποτραπούν νέες αφίξεις, φαίνεται ότι κάποιες βάρκες φορτωμένες με μετανάστες καταφέρνουν να φθάνουν στις ακτές μας. Και το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει μόνο στη Λέσβο και παρά την ενίσχυση του Λιμενικού με σκάφη , ενώ δεν συμβαίνει στα άλλα νησιά, που εδώ και καιρό έχουν μηδενικές αφίξεις. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, πριν πάρει διαστάσεις και μονιμοποιηθεί, για να είναι ταχύτερη η αποσυμφόρηση του νησιού, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη η διαχείριση του μεταναστευτικού στη Λέσβο, που όπως όλοι γνωρίζουν συνεχίζει να απασχολεί την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

Εφυγαν 1100 το δεκαήμερο

Πάντως το γεγονός ότι εδώ και μέρες έχουμε μια σταδιακή και σταθερή αποσυμφόρηση, με την αναχώρηση σχεδόν κάθε μέρα περί των 70 ατόμων, δημιουργεί προσδοκίες ότι ο αριθμός των διαμενόντων στο νησί μας μπορεί να μειωθεί δραστικά, με ότι σημαίνει αυτό για τις περαιτέρω εξελίξεις. Χαρακτηριστικά είναι τα επίσημα στοιχεία που το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης μας πληροφόρησε σε ερώτησή μας. Το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση , είχαμε 105 νέες αφίξεις στη Λέσβο, ενώ οι αναχωρήσεις, μέσω των οργανωμένων μετακινήσεων προς την ενδοχώρα ήταν 532 και οι αναχωρήσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, που φεύγουν από μόνοι τους από το νησί ανέρχονται σε 619. Δηλαδή το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου , πάντα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου αναχώρησαν από το νησί πάνω από 1100 άτομα, γεγονός που είχαμε να το δούμε από το περσινό καλοκαίρι με τις μαζικές αναχωρήσεις.  Η κινητικότητα αυτή, που ξεκίνησε το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου και που συνεχίζεται με σταθερότητα μέχρι και σήμερα, όπως φαίνεται θα συνεχιστεί, γιατί πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πάρει άσυλο από τους ήδη διαμένοντες και έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός και αναμένεται αφού διευθετηθούν και τα άλλα απαραίτητα ταξιδιωτικά ή υγειονομικά έγγραφα να αναχωρήσουν από τη Λέσβο.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι μετά το κλείσιμο όλων των διάσπαρτων δομών (βλέπε ΠΙΚΠΑ και Καρά Τεπέ) και τη δραστική μείωση των φιλοξενουμένων στην μοναδική δομή του Μαυροβουνίου, η κατάσταση σε ότι αφορά το μεταναστευτικό τείνει να γίνει βελτιούμενη, και ως εκ τούτου καλύτερα διαχειρίσιμη και ο ανησυχητικός παράγοντας που φαίνεται να προβληματίζει είναι η μείωση στο ελάχιστο και των νέων αφίξεων, που το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει την ανιούσα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Αλλάζει τα δεδομένα το νέο ΚΥΤ

Τελευταίος παράγοντας, αλλά πολύ σημαντικός, σε ότι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Λέσβο, είναι η δημιουργία του νέου ΚΥΤ στη θέση «Βάστρια», που φαίνεται να έχει δρομολογηθεί, όπως προκύπτει και επισήμως από τις ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου , με την μίσθωση της προβλεπόμενης έκτασης. Η δημιουργία του νέου ΚΥΤ εκτός της κατοικημένης περιοχής, απομακρύνει από τον κύριο αστικό ιστό του νησιού , τη Μυτιλήνη και τα γύρω χωριά, αλλάζει τα δεδομένα , αφού σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις θα κλείσει και η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι. Το νέο ασφαλές και καλά ελεγχόμενο κέντρο θα ομαλοποιήσει την κατάσταση και θα βάλει τάξη στη διαχείριση του προβλήματος, που τόσο αναστάτωσε τη ζωή της τοπικής κοινωνίας τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες θα μιλάμε για αρκετά μειωμένο αριθμό διαμενόντων και ότι πριν τη λήξη του 2021 η δημιουργία του νέου ΚΥΤ θα αλλάξει εντελώς την εικόνα στο νησί μας , που είναι και το ζητούμενο.                        

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey