Αντιδρούν στο νομοσχέδιο για το Λύκειο του Υπ. Παιδείας

Σε 3ήμερη κατάληψη προέβησαν οι μαθητές του ΓΕΛ Άντισσας

23/03/2019 - 14:49

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του 15μελούς του ΓΕΛ Άντισσας, το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών αφορούσε την 18η Μάρτη, ημέρα πανελλήνιας κινητοποίησης, είτε  περιλάμβανε πορείες, είτε αποχές και καταλήψεις. Ωστόσο, τις επόμενες δύο μέρες κατάληψης, 19 και 20 Μαρτίου, δεν υπήρξε υποστήριξη από κάποιο άλλο σχολείο του νησιού, με εξαίρεση το Γυμνάσιο Άντισσας, με το οποίο μοιράζονται την ίδια αυλή.

«Ενισχύεται η παραπαιδεία»

«Το νομοσχέδιο στα μάτια μας έχει ως μόνο στόχο την ενίσχυση της παραπαιδείας και τη φροντιστηριοποίηση του σχολείου. Ειδικότερα, η αλλαγή του σχολικού προγράμματος με την αύξηση των ωρών στα μαθήματα προσανατολισμού και με την παράλληλη αύξηση της ύλης σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 30%-60% εξουθενώνει ακόμη περισσότερο τους μαθητές και  μετατρέπει τη Β’ και ,κυρίως, τη Γ’ Λυκείου σε προπαρασκευαστικό στάδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η μείωση των ωρών των μαθημάτων γενικής παιδείας προωθεί την υπερεξειδίκευση των μαθητών, διότι δεν του παρέχεται η επιθυμητή σφαιρική παιδεία, καθιστώντας τον μονήρες άτομο. Τέλος, θεωρούμε υπερβολικά δεσμευτική την υποχρέωση των παιδιών να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους από τη Β’ Λυκείου, έχοντας μόνο δέκα επιλογές» είπε στο «Ε» ο πρόεδρος του 15μελούς του ΓΕΛ Άντισσας με αφορμή την 3ήμερη κατάληψη τους.

Οι μαθητές, οι οποίοι ούτως ή άλλως αναγκάζονταν να προσφύγουν στα φροντιστήρια, τώρα υποχρεώνονται να αφιερώνουν παραπάνω ώρες της εβδομάδας τους εκεί. Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτό το νομοσχέδιο είναι προφανώς οι φροντιστές και κατ’ επέκταση ο ιδιωτικός τομέας. Οι μαθητές προέβαλλαν αντίσταση στο νομοσχέδιο με αυτή τους την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό συμβάλλει στην αδρανοποίηση της σκέψης τους -λόγω της υπερεξειδίκευσης- και θα οδηγήσει σε μια νεολαία παθητική. Το σύστημα φαντάζει εξοντωτικό, τόσο από άποψη ψυχοσωματική, όσο και από οικονομική, καθώς οι εργαζόμενοι γονείς θα αναγκάζονται να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά στα ολοένα και πιο απαιτητικά φροντιστήρια.

Ο συμβολισμός της κατάληψης

«Με την τριήμερη κατάληψή μας θελήσαμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα το νομοσχέδιο. Θέλουμε να αποδείξουμε στην κυβέρνηση ότι δε θα πετύχει αυτό που τόσο επίδοξα επιδιώκει, δηλαδή τη δημιουργία νέων εύκολα χειραγωγήσιμων. Παράλληλα, επιθυμούμε να δώσουμε το έναυσμα και σε άλλα λύκεια του νησιού να ακολουθήσουν το δρόμο που χαράξαμε εμείς» τόνισε ο πρόεδρος του 15μελούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey