12 Ιουνίου 2017- 12 Ιουνίου 2019: Δυο χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό

Η Βρίσα παραμένει ερειπιώνας με την ανοικοδόμηση να αργεί...[Vid]

12/06/2019 - 10:56 Ενημερώθηκε 12/06/2019 - 12:53

Πέρασαν δυο χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Λέσβο και ισοπέδωσε κυριολεκτικά τον παραδοσιακό οικισμό της Βρίσας. Το πανέμορφο χωριό με τα ξεχωριστά σπίτια-στολίδια έγινε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μια άμορφη μάζα από μπάζα και ερείπια, μετατρέποντας τον οικισμό σε έναν ατέλειωτο ερειπιώνα, ξεσπιτώνοντας τους κατοίκους του που έμειναν στα ξαφνικά στο δρόμο. Από το χωριό τις επόμενες μέρες πέρασαν επίσημοι και ειδικοί επιστήμονες και η κοινή υπόσχεση όλων ήταν ότι το χωριό θα αναστηλωθεί από την αρχή και θα γίνει ένας πρότυπος οικισμός με όλες τις υποδομές. Οι υποσχέσεις περίσσεψαν, μαζί με τις δεσμεύσεις ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει για να ξαναστηθεί αυτός ο παραδοσιακός οικισμός που οι επισκέπτες του θαύμαζαν , ακόμη και αυτοί που το είδαν κατεστραμμένο.

Δυστυχώς δυο χρόνια μετά τον σεισμό η Βρίσα παραμένει ένας ερειπιώνας, αφού οι υποσχέσεις των κυβερνώντων που αφειδώς δόθηκαν τον πρώτο καιρό έμειναν εν πολλοίς υποσχέσεις. Τα πράγματα κινούνται με αργούς ρυθμούς και εύλογα αναρωτιούνται πολλοί από τους κατοίκους της Βρίσας , που είναι και σε κάποια ηλικία , αν θα προλάβουν να δουν τον νέο οικισμό και να μπουν στα νέα τους σπίτια.

Δυο χρόνια μετά και ακόμη δεν έχουν γκρεμιστεί όλα τα κόκκινα» σπίτια, ενώ προς το παρόν μόνο δυο σπίτια βρίσκονται σε εργασίες ανακατασκευής, ενώ τα προς επισκευή σπίτια παραμένουν τα περισσότερα στην κατάσταση που τα άφησε ο σεισμός. Η ίδια εικόνα υπάρχει και για την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, που έπαθε σοβαρές ζημιές , όπως και ο ναός του Αγ. Κωνσταντίνου.

Όλα μα όλα μαρτυρούν ότι η αποκατάσταση, αν ποτέ ολοκληρωθεί, θα αργήσει πολύ, αν οι ρυθμοί δεν ενταθούν και μαζί με αυτούς και η χρηματοδότηση των έργων. Όσο για τις αναγκαίες διαδικασίες και αυτές έχουν μπλέξει στην απίστευτη γραφειοκρατία , παρά τις διαβεβαιώσεις, ότι η υπόθεση της Βρίσας θα έχει τις «εξαιρέσεις» της.

Δυο χρόνια μετά και μια επίσκεψη στη Βρίσα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία για τον χρονικό ορίζοντα, που μπορεί να πάρει μια άλλη μορφή, φεύγοντας από την εικόνα των ερειπίων που άφησε ο καταστροφικός σεισμός.

Στον αντίλογο ασφαλώς και θα σπεύσουν κάποιοι να παραθέσουν στοιχεία και χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί, όλα αυτά τα χρόνια. Ασφαλώς και αυτά υπάρχουν και έχουν παίξει το ρόλο τους , μόνο που όλα αυτά δεν ξεκολλούν την σημερινή εικόνα της Βρίσας από την 12η Ιουνίου του 2017 και πάντως δεν μας προιδεάζει για τη νέα Βρίσα, που όλοι οι κάτοικοι και οι φίλοι του χωριού προσδοκούν. Και αυτό είναι το δυσάρεστο!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey