Στη μάχη για το εμβόλιο κατά του κορωνoϊού - Συμμετείχε στην ανακάλυψη αντισωμάτων κατά του Έμπολα

Ρόι Βαγιέλος ένας θρύλος του Χάρβαρντ από τη Λέσβο!

20/11/2020 - 20:46

Ο Πίνδαρος, Ρόι Βαγιέλος γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1929, στο Νιού Τζέρσι από Έλληνες τον πατέρα Ηρόδοτο και τη μητέρα Μαριάνθη Λαμπρινίδη, που μετανάστευσαν από την Ερεσό της Λέσβου.

Ο πατέρας του άνοιξε το δικό του εστιατόριο, Estelle, στην πόλη Rahway του Νιου Τζέρσεϋ, μόλις μερικά τετράγωνα μακριά από την έδρα της Merck & Co.

Ο Ρόι Βαγιέλος, ο οποίος διατέλεσε τελικά, διευθύνων σύμβουλος της Merck & Co, είναι από το 1995 πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Regeneron, ενώ η προσφορά του στην επιστήμη είναι ιδιαίτερα εκτενής και αξιόλογη, καθώς έχει επινοήσει ο ίδιος φάρμακα για διάφορες παθήσεις, ενώ έχει συγγράψει εκατοντάδες εξειδικευμένες μελέτες και άρθρα. Θεωρείται κάτι σαν ιερό τέρας της φαρμακολογίας και βεβαίως μέγας φιλάνθρωπος, με χορηγίες εκατομμυρίων σε ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ήταν ιδρυτής της επιτροπής βραβείων Prix Galien USA (από το 2007-2017) και ήταν ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου Pro Bono Humanum του Ιδρύματος Galien, το οποίο μετονομάστηκε το 2018 προς τιμήν του στο βραβείο Roy Vagelos Pro Bono Humanum για την παγκόσμια υγεία.

Ταξιδεύει στην Ελλάδα αρκετά συχνά, επισκεπτόμενος τη Λέσβο και την Κεφαλονιά καθώς έχει συγγενείς και στα δύο νησιά.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Harvard ο Βαγιέλος βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες – στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών του 20ου αιώνα!

Γράφει ο ίδιος στο βιβλίο – αυτοβιογραφία του: «Η ζωή μου είναι εν πολλοίς το αμερικανικό όνειρο: φτωχοί μετανάστες φτάνουν στην Αμερική και δουλεύουν πολύ σκληρά. Τα παιδιά τους αποκτούν εξαιρετική μόρφωση και ζουν μια καλύτερη ζωή». O Pindaros Roy Vagelos γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1929, στο Westfield , New Jersey και είναι γνωστός ως Roy Vagelos. Είναι ιατρός-στέλεχος επιχείρησης, ο οποίος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (1985) και πρόεδρος (1986) της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Merck & Co. (γνωστή ως MSD). Ως μάνατζερ, ο Βαγιέλος, οδήγησε τη Μerck, στην κορυφή της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας και στον τίτλο της πιο δημοφιλούς αμερικανικής εταιρείας. Ως γιος φτωχού Έλληνα μετανάστη από τη Μυτιλήνη, έκανε το αμερικανικό όνειρο πραγματικότητα και τον βίο του υλικό μυθοπλασίας.

Από τον πατέρα του κληρονόμησε το όνομά του: Ρόι (εξαμερικανισμένος Ηρόδοτος), αλλάζοντας το βαφτιστικό του Πίνδαρος, το οποίο κανένας δάσκαλος στο σχολείο δεν μπορεί να προφέρει σωστά. Ξεκίνησε ως πολύ κακός μαθητής. Αυτό έμελλε να αλλάξει προς το τέλος των γυμνασιακών χρόνων του, κυρίως χάρη σε μια καθηγήτρια Μαθηματικών που διέγνωσε από νωρίς το ταλέντο του στις θετικές επιστήμες. Την εποχή εκείνη κάνει και την πρώτη τυχαία γνωριμία του με ερευνητές της Μerck, οι οποίο, η μοίρα το φέρνει, γευματίζουν στο εστιατόριο του πατέρα του. Οι συζητήσεις τους, που κινούνται γύρω από ακατανόητες- και όμως ενδιαφέρουσες- χημικές αντιδράσεις, ξυπνούν το ενδιαφέρον του μικρού Ρόι ο οποίος για πρώτη φορά διατυπώνει την επιθυμία να γίνει σαν αυτούς, ένας άνθρωπος της έρευνας. Οι βαθμοί του εκτοξεύονται απότομα και, προτού οι γονείς του προλάβουν να σκεφτούν τι και πώς, γίνεται δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας.

Ο Βαγιέλος ανακαλύπτει την Οργανική Χημεία και το πάθος του για τις οργανικές ενώσεις. Στη Νέα Υόρκη ξεκινάει το ειδύλλιό του με την Νταϊάνα Τουλιάτου, φοιτήτρια στο γυναικείο παράρτημα του Columbia και παιδί Ελλήνων μεταναστών από την Κεφαλονιά που θα γίνει η γυναίκα του. Το ζευγάρι μετακομίζει στη Βοστώνη όπου ο Ρόι κάνει την ειδικότητά του στο Μass General Ηospital. Ένα τυχαίο γεγονός όμως και πάλι θα αλλάξει τη ροή της ζωής του. Για να συμπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, ο Βαγιέλος καταφέρνει να πάρει μετάθεση για δύο χρόνια στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στην Ουάσιγκτον. Εκεί βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με την έρευνα. Οι σπουδές του στη Χημεία και την Ιατρική δεν τον έχουν προετοιμάσει για την επιστήμη του μέλλοντος: τη Βιοχημεία. Στην Ουάσιγκτον μαθητεύει πλάι στον διακεκριμένο ερευνητή Ερλ Στάντμαν, ο οποίος μελετά τις βιοχημικές διεργασίες που επιτρέπουν σε ζωικές μορφές να μετατρέψουν τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή του οργανισμού. Ο Βαγιέλος δουλεύει πλάι σε αναγνωρισμένους επιστήμονες και παρακολουθεί διαλέξεις επισκεπτών από τη διεθνή ελίτ της Ακαδημίας. Συνεπαρμένος, μάλιστα, από μια διάλεξη του Γάλλου μετέπειτα Νομπελίστα Ζακ Μονό, αποφασίζει να περάσει ένα χρόνο ως μαθητευόμενος στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας!

Το 1995, ο Βαγιέλος τιμήθηκε με το Βραβείο NAS για τη Χημεία και μπήκε στο Junior Achievement US Business Hall of Fame. Το 1999 τιμήθηκε με το Bower Award for Business Leadership, όσο και το χρυσό μετάλλιο του Othmer. Ο Ρόι Βαγιέλος και η σύζυγός του διακρίνονται και για το φιλανθρωπικό έργο τους.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Ρόι Βαγιέλος είχε απαντήσει όταν ρωτήθηκε: Πότε μπορούμε να περιμένουμε μια ανακοίνωση από τη Regeneron σχετικά με τη θεραπεία της για το Covid-19; «Κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Ο λόγος που είμαστε αισιόδοξοι είναι ότι αυτή είναι η ίδια ομάδα που ανακάλυψε το αποτελεσματικό κοκτέιλ τριών αντισωμάτων κατά του Έμπολα».

Φιλανθρωπία

Μαζί, ο Βαγιέλος και η σύζυγός του Νταϊάνα, δώρισαν πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας για τη δημιουργία των εργαστηρίων Roy και Diana Vagelos. Αυτά τα κεφάλαια κατέστησαν επίσης δυνατή την ίδρυση του Προγράμματος Υποτροφιών Vagelos στο Molecular Life Sciences , ένα εντατικό πρόγραμμα που προσφέρεται στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Επιπλέον, δώρισαν κεφάλαια για την έναρξη του προγράμματος Vagelos in Life Sciences and Management, ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ της Σχολής Wharton στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και του Κολλεγίου Τεχνών και Επιστημών. Αργότερα, ίδρυσαν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Vagelos in Energy Research, υποστηρίζοντας την ανάγκη ενεργειακής έρευνας.

Το 2010, ο Βαγιέλος, ο οποίος είχε αποκτήσει το πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, και η Ντιάνα, δωρίζουν 50 εκατομμύρια δολάρια στο Columbia College of Physicians and Surgeons, για την κατασκευή ενός νέου κτιρίου με το όνομα Roy και Diana Vagelos Education Center, το οποίο άνοιξε τον Αύγουστο του 2016.

Το 2017, ανακοινώθηκε στα Crown Awards ότι το Κολλέγιο Ιατρών και Χειρουργών θα μετονομάσει το Πανεπιστήμιο Columbia Roy και το Diana Vagelos College of Physicians and Surgeons σε αναγνώριση ενός δώρου 250 εκατομμυρίων δολαρίων που έδωσε ο Βαγιέλος στο κολέγιο.

Ένα σημαντικό μέρος της δωρεάς (150 εκατομμύρια δολάρια) θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση ενός ταμείου που θα βοηθήσει στην εξάλειψη των φοιτητικών δανείων για φοιτητές ιατρικής που πληρούν τις προϋποθέσεις για οικονομική βοήθεια. Συνολικά, ήταν υπεύθυνοι για φιλανθρωπία περίπου 450 εκατομμυρίων δολαρίων στην ιατρική σχολή της Κολούμπια!

Για την έρευνα Νεκτάριος Βακάλης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey