Εορτασμός εργατικής πρωτομαγιάς

Ραντεβού την Πέμπτη στην πλατεία Σαπφούς

05/05/2021 - 11:14

Ραντεβού δίνουν τα σωματεία εργαζομένων, στις 10:30 το πρωί, της Πέμπτης 6 Μαΐου, στην πλατεία Σαπφούς, για την απεργιακή κινητοποίηση της εργατικής πρωτομαγιάς. Μάλιστα ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν σε μία περίοδο, που όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  μέσω ενός σχεδίου Νόμου που επεξεργάζεται το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας,  ετοιμάζεται να καταργήσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα απέμειναν από την λαίλαπα των μνημονίων.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, συμπίπτει φέτος με την προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), μέσω ενός σχεδίου Νόμου που επεξεργάζεται το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, να καταργήσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα απέμειναν από την λαίλαπα των μνημονίων, όπως και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες και εργάτριες στο Σικάγο το 1886 και συνέχισαν έκτοτε να δίνουν το... αίμα τους οι εργαζόμενοι σε κάθε γωνία του πλανήτη.

Με ένα Νομοσχέδιο για τα εργασιακά που μοιάζει δοτό, και ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή για ψήφιση, η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο και το 5νθήμερο εργασίας, θεσμοθετώντας παράλληλα τη 10ωρη εργασία, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), εκχωρεί τον έλεγχο του Μητρώου Μελών και των διαδικασιών τους στο κράτος και τους εργοδότες, βάζει απαγορευτικό στο δικαίωμα της απεργίας και μετατρέπει τη συνδικαλιστική δράση σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών με συνεχείς Νομοθετικές ρυθμίσεις ακυρώνουν τα εκλεγμένα συλλογικά όργανα των Δήμων, μεταφέροντας ουσιαστικά όλες τις αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, όπου έχει την απόλυτη πλειοψηφία η κάθε Δημοτική Αρχή. Μέσω των «Αναπτυξιακών Οργανισμών», που αποτελούν τον «Δούρειο Ίππο» κυβέρνησης και αιρετών, επιχειρείται η εκχώρηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού στα μεγάλα εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πρέπει λοιπόν, να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, πώς οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δείξουν ανοχή στην κατάλυση της Δημοκρατίας, στην διάλυση των ζωών τους και στην επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εργατικής εκμετάλλευσης. Αποτελεί τέλος, ντροπή και αίσχος για την κυβέρνηση ο κυνισμός που δείχνει, επιχειρώντας την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και της βαθιάς οικονομικής κρίσης, για την οποία φέρει τεράστιες ευθύνες η ίδια με τις επιλογές της».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey