Το πρώτο Auto-Moto Show στη Μυτιλήνη με ηχηρό μήνυμα από τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Προτεραιότητα η Οδική Ασφάλεια και η αποτροπή ατυχημάτων (vid)

14/06/2019 - 12:03 Ενημερώθηκε 14/06/2019 - 13:04

Αγωνιστικά, βελτιωμένα γρήγορα αυτοκίνητα, μηχανάκια racing, παπάκια και μηχανές πίστας, συλλεκτικές αντίκες Vespa, Off Road Jeep και 4x4 αγωνιστικά, όλα αυτά είχε την ευκαιρία να τα δει ο κόσμος στην πρώτη έκθεση Auto-Moto που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου έξω από την Λέσχη Αξιωματικών στο Κιόσκι. Το πρώτο Auto-Moto show οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Λέσχης Αυτοκινήτων Μυτιλήνης και με την συμμετοχή και άλλων λεσχών Μυτιλήνης αλλά και Χίου, για τους λάτρεις του δίτροχου και τετράτροχου αθλητισμού. Σκοπός της Λ.Α.Μ. μέσα από αυτό ήταν η γνωριμία και η ενημέρωση του κόσμου σε ότι αφορά τον μηχανοκίνητο αθλητισμό του νησιού, τις δράσεις της Λέσχης αλλά και για να περάσουν το μήνυμα της ασφαλούς οδήγησης.

Δυνατότητες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Στα πλαίσια αυτού μιλήσαμε με τον Πρόεδρο της Λ.Α.Μ. Στρατή Φώτογλου και τον Γραμματέα της Λέσχης Κωνσταντίνο Σπανό, οι οποίοι μας είπαν: «Κάνουμε αυτό το σόου για να αναδείξουμε το νησί μας και την δυνατότητα που έχει ακόμα και σε μεγαλύτερα στάδια αθλητισμού. Ξεκινάμε μια προσπάθεια για να δείξουμε ότι το νησί μας έχει δυνατότητες με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Διοργανώνουμε δυο αγώνες τον χρόνο, στους οποίους συμμετέχουν αθλητές και από Χίο αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας».

 

Κάμερα-Μοντάζ: Ιγνάτης Τσικνής 

Αυτό όμως που θέλησαν να τονίσουν με αφορμή την έκθεση είναι πως πρέπει να... φύγουν από τους δρόμους. Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Είναι σημαντικό να τρέχουμε σε χώρο ελεγχόμενο, για να σταματήσουν πια τα ατυχήματα. Όλος ο νέος κόσμος και όλα τα αυτοκίνητα τα οποία τρέχουν στον δρόμο, τους παρακαλούμε, να έρθουν κοντά μας. Να βοηθήσουν εμάς, τους εαυτούς τους, να φύγουμε από τους δρόμους». Ενώ συνέχισαν λέγοντας πως προσπαθούν ήδη να δημιουργήσουν μια ασφαλή πίστα για τους αθλητές. «Ζητάμε μεγάλη προσοχή, κράνος, ζώνη, σώζει ζωές» είπαν κλείνοντας και θέλοντας να αφυπνίσουν τον κόσμο.

Η Λέσχη Αυτοκινήτων Μυτιλήνης ανασυγκροτήθηκε το 1992, μετά από μια μεγάλη διακοπή, οργανώθηκε ξανά το 2007. Από τότε σιγά-σιγά ανεβάζουν τον πήχη, αφού ενώ ξεκίνησαν με κάποιες δεξιοτεχνίες, πλέον έχουν φτάσει στο επίπεδο να συμμετέχουν σε Drift, Dragster και GP, ενώ παράλληλα προσπαθούν να ανέβουν σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αφού διαθέτουν πάρα πολλούς έμπειρους οδηγούς, με πάρα πολύ καλά και γρήγορα αυτοκίνητα. Αυτή τη στιγμή 3 αθλητές της Λ.Α.Μ. τρέχουν ήδη σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 21-22 Σεπτεμβρίου διοργανώνουν αγώνες, στο αεροδρόμιο Πολιχνίτου. Ένα Track Day στο οποίο θα έχει GP, δηλαδή ατομική χρονομέτρηση αυτοκινήτου, 0400 και Drift, προσφέροντας θέαμα.

Αγώνες στις πίστες όχι στους δρόμους

Στόχος της Λ.Α.Μ. είναι να καταφέρει να πάρει μαζί της τις λέσχες μοτοσικλετιστών, με απώτερο σκοπό οι οδηγοί να αγωνίζονται σε ελεγχόμενες πίστες και όχι πια στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον Δούκα Κουλανδρή, μέλος της Λ.Α.Μ. και νικητή στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όλα τα μέλη τους τηρούν αυστηρά και σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ πάντα διοργανώνουν ασφαλείς αγώνες.

Ο Γιώργος Παπουτσής, ιδρυτικό μέλος της Λ.Α.Μ. και πρώην πρόεδρος, θέλοντας και ο ίδιος να περάσει το δικό του μήνυμα απευθυνόμενος στους νέους είπε: «Σταματήστε τις κόντρες στον δρόμο, ελάτε στην Λέσχη, να τρέξετε στην πίστα, όσο θέλετε και όσο αντέχετε».

Μιλώντας με την Ένωση Δικυκλιστών Λέσβου η οποία έχει ιδρυθεί το 1984, και συμμετείχε στο Auto-Moto show, εκπρόσωποί της, μας είπαν με αφορμή τα τραγικά δυστυχήματα που συγκλόνισαν όλη την κοινωνία του νησιού: «Αυτές τις μέρες όλοι μας έχουμε συγκλονιστεί από τα τροχαία δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί στο νησί μας. Δυστυχώς, όμως, φαίνεται να επηρεαζόμαστε για λίγο και μόνο όταν τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν στο οικείο περιβάλλον μας. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι όλοι μας καθημερινά κυκλοφορούμε με δίτροχα - τετράτροχα (είτε ως οδηγοί είτε ως επιβάτες) και ότι μπορεί την επόμενη φορά να είμαστε εμείς θύματα ενός τροχαίου ατυχήματος». Ενώ συνέχισαν λέγοντας πως «όλοι οι οδηγοί ξέρουμε ότι όταν οδηγούμε αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα θα πρέπει να φοράμε ζώνη ή κράνος και να τηρούμε τον Κ.Ο.Κ. Γιατί δεν το κάνουμε;»

Επίσης, τόνισαν πως η τακτική συντήρηση του οχήματός θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητές των οδηγών. «Όλοι μας είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι το αυτοκίνητο και η μοτοσυκλέτα στο δρόμο είναι μέσα μεταφοράς και μόνο. Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν μέσα επίδειξης οδηγικών ικανοτήτων. Οι δημόσιοι δρόμοι δεν είναι πίστες!», ενώ κλείνοντας έδωσαν μια πολύ σημαντική συμβουλή: «Κάθε φορά που βάζουμε μπρος τη μηχανή, στην αρχή της διαδρομής μας, ας σκεφτόμαστε τους ανθρώπους που μας αγαπάνε, μας νοιάζονται και μας θέλουν κοντά τους. Έτσι, νηφάλιοι ας συνεχίσουμε το ταξίδι».

Επιπλέον, η Παλλεσβιακή Λέσχη Μοτοσικλέτας (ΠΑΛΕΜΟΤ), η οποία και αυτή έδωσε το παρών στην έκθεση καλεί όλους τους αναβάτες να κάνουν σωστή χρήση εξοπλισμού. «Η μοτοσικλέτα είναι ομορφιά και χαρά, είναι διασκέδαση και ελευθερία, ας μην την ταυτίζουμε με κάτι αρνητικό. Η σωστή χρήση εξοπλισμού σώζει ζωές. Φοράμε κράνος γιατί είναι μαγκιά, όχι γιατί μας το επιβάλλει κάποιος», δήλωσαν.

Μηνύματα από Τροχαία και Λιμεναρχείο

Με αφορμή την έκθεση και το βροντερό μήνυμα που θέλουν να στείλουν όλοι για να αφυπνιστεί ο κόσμος, επικοινωνήσαμε με την Τροχαία η οποία και αυτή με την σειρά της κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά θανατηφόρων ατυχημάτων στο νησί.

«Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι το κάθε είδους όχημα είναι μέσω διευκόλυνσης της καθημερινότητας μας, με ότι αυτή περιλαμβάνει. Δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης και υπεροχής και πόσο μάλλον δε μέσο που οδηγεί τους νέους ανθρώπους στον θάνατο. Οι απώλειες μετά από όλα όσα συνέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι τραγικές. Επικροτούμε κάθε πρωτοβουλία αφύπνισης της κοινωνίας αναφορικά με την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Στεκόμαστε πλάι σε κάθε πρωτοβουλία με προσωπικό και μέσα. Συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην εμπέδωση της σωστής οδικής συμπεριφοράς και στην ορθή χρήση κάθε οχήματος», δήλωσε η Διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, Υπαστυνόμος Χρύσα Βακάλη.

Ενώ επικοινωνώντας με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, και συγκεκριμένα με το Γραφείο Τροχαίας και τον Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. Γιώργο Τσαγκαρέλλη, μας είπε: «Δεν είναι τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στην Λέσβο που μας αφύπνισαν, μας τρόμαξαν. Θυμάμαι από μικρό παιδί να χάνω φίλους και γνωστούς, να σακατεύονται η να μένουν ανάπηροι από τροχαία ατυχήματα. Έχω πάει σε κηδείες, έχω κλάψει. Ως Διοικητής Τροχαίας του Λιμεναρχείου και πατέρας ενός μικρού παιδιού, η συμβουλή που θέλω να μεταφέρω είναι η εξής: Να αγαπάτε τον εαυτό σας. Αν αγαπάτε τον εαυτό σας, θα σέβεστε και τους άλλους γύρω σας. Μην τρέχεις, φόρα κράνος-ζώνη, μην πίνεις και οδηγείς. Μην μιλάς στο τηλέφωνο όταν οδηγείς, προστάτευσε τα παιδιά σου μαθαίνοντας τα οδική συμπεριφορά. Τήρησε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Μαγκιά είναι να οδηγείς και να σταματάς να περάσει ο παππούς από τη διάβαση, να δίνεις προτεραιότητα σε ποδήλατα και πεζούς. Μαγκιά είναι να απολαμβάνεις την οδήγηση με ασφάλεια χωρίς να τρέχεις. Να αγαπάς τον εαυτό σου και να σέβεσαι τους άλλους σε ότι κάνεις».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey