Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων

21/01/2021 - 09:20 Ενημερώθηκε 21/01/2021 - 12:50

Το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των γυμνασίων και των λυκείων, είναι το επόμενο βήμα που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, η οποία περιμένει αύριο τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Μετά το πετυχημένο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο πρωθυπουργός έδειξε ξεκάθαρα πως η πρώτη προτεραιότητα είναι το να πάρει μπρος και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά από πολύ καιρό. Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν αύριο με κύριο θέμα την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, μετά τους μαθητές των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων. Αυτό που θα κρίνει την απόφασή τους θα είναι η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών.

Μητσοτάκης: Πρώτα τα σχολεία

Τις προθέσεις της κυβέρνησης έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από τη Βουλή, αναφέροντας πως το άνοιγμα στα γυμνάσια και τα λύκεια αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, βάζοντας τέλος στα όποια σενάρια για άνοιγμα σε άλλους τομείς πριν τα σχολεία.

«Επόμενη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν», είπε ο πρωθυπουργός.

Πότε αναμένεται να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια

Πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή για το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι η 1η Φεβρουαρίου. Με δεδομένο ότι αύριο αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις (και να γίνουν οι ανακοινώσεις το απόγευμα από την κυβέρνηση), θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί για την επιστροφή στα δια ζώσης μαθήματα.

Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμα γυμνασίων -λυκείων

Οι εισηγήσεις των ειδικών θα κρίνουν σε κάθε περίπτωση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ωστόσο στην πλειοψηφία τους δείχνουν θετικοί στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων. Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη ανέφερε χθες πως «πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά».

Όπως η ίδια επεσήμανε με τις παραμέτρους και τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία, τονίζοντας πως οι δείκτες τώρα είναι ελεγχόμενοι και «μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα»

Και ο Χαράλαμπος Γώγος μία ημέρα πριν τόνιζε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, σημειώνοντας πως θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για το άνοιγμά τους «αν πάνε καλά τα πράγματα με το λιανεμπόριο».

Εξαδάκτυλος: Μας ανησυχεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου -Να μην ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλό είναι να πάρουμε ανάσα την επόμενη εβδομάδα και να μην ανοίξουν τα σχολεία. Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες», είπε.

Τι θα γίνει με χιονοδρομικά κέντρα, ψάρεμα, κυνήγι -Στην αναμονή η εστίαση

Στην συζήτηση έχει μπει αυτή την εβδομάδα και το ενδεχόμενο για το άνοιγμα στα χιονοδρομικά κέντρα. Με δεδομένο πως πρόκειται για εποχική δραστηριότητα, το υπουργείο Ανάπτυξης συζητά με τους λοιμωξιολόγους το ενδεχόμενο να επιτραπεί το άνοιγμά τους εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Με το ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων θα επιτραπούν παράλληλα και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά αποκλειστικά για την συγκεκριμένη δραστηριότητα, όπως τόνισε ο Αδωνις Γεωργιάδης (πλην των εξαιρέσεων που ήδη υπάρχουν για μετακίνηση σε άλλο νομό).

Στην λίστα για άνοιγμα το επόμενο διάστημα είναι και τα καταστήματα ΟΠΑΠ, ενώ δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι σύντομα. Σε κάθε περίπτωση, η εστίαση θα αργήσει ωστόσο να ανοίξει, όπως τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey