ΛΗΜΝΟΣ

Προκρίνεται από το ΥΠΕΝ για το «πείραμα» της Tesla!

21/01/2019 - 13:26

Στη Λήμνο, ένα μεσαίου μεγέθους νησί, απομονωμένο από το διασυνδεδεμένο σύστημα, φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί να βρει εφαρμογή η πρόταση της Tesla Europe για ανεξάρτητα μικροδίκτυα ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών και μπαταριών.

Τα έργα αυτά χρειάζονται μεγάλη έκταση προκειμένου να μπορούν να αναπτυχθούν, και δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη συνάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα στελέχη της Tesla Europe, τα τελευταία παρουσίασαν ένα case study για τη Ρόδο, νησί όμως που δεν προτείνεται από το ΥΠΕΝ λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες, αντιπροτείνοντας τη Λήμνο. Σε κάθε περίπτωση η όποια λύση προκριθεί για το επόμενο αυτόνομο ενεργειακά νησί θα προκύψει μετά από διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρύξει μέσα στην Άνοιξη ο ΔΕΔΔΗΕ, και στον οποίο ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης έχει καλέσει την αμερικανική εταιρεία να συμμετάσχει.

Το σύστημα της Tesla είναι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε στην αμερικανική Σαμόα, για την αντικατάσταση ντιζελογεννητριών που κατανάλωναν 1.400 λίτρα πετρελαίου την ημέρα, με ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά και μεγάλες μπαταρίες. Στο συγκεκριμένο νησί έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 1,4 MW μαζί με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες, ισχύος 6 MWh, με συνολικά 60 Tesla Powerpacks. Πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένα μικροδίκτυα ηλεκτρισμού στον κόσμο, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη ηλεκτροδότηση του νησιού ακόμη και όταν δεν υπάρχει καθόλου ηλιοφάνεια για 3 συνεχόμενες ημέρες, ενώ οι μπαταρίες μπορούν να είναι πλήρως φορτισμένες μέσα σε 7 ώρες.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Tesla το κόστος της μεγαβατώρας από τα συγκεκριμένα συστήματα μπορεί να ξεκινήσει από τα €170 και να φτάσει ακόμη πιο χαμηλά μέχρι τα €135 η μεγαβατώρα, κόστος 15 έως 30% χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής ρεύματος από ντιζελογεννήτριες (€200 η μεγαβατώρα).

Πηγή: limnosfm100.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey