Τα γεγονότα που σημάδεψαν το νησί τη χρονιά που έφυγε

Του Αντώνη Κυριαζή Του Αντώνη Κυριαζή

Πάει ο παλιός ο χρόνος

01/01/2021 - 09:29 Ενημερώθηκε 02/01/2021 - 12:12

Φεύγει το 2020 κάνοντας αναμνήσεις τα γεγονότα που σημάδεψαν το νησί, γεγονότα που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το μεταναστευτικό και τον κορονοϊό, που έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις ζωές των κατοίκων της Λέσβου.

Ο Γενάρης του 2020 ξεκινά με μια δυνατή κινητοποίηση. Στις 22 Ιανουαρίου πλήθος κατοίκων του νησιού πλημμυρίζουν την προκυμαία Μυτιλήνης, έχοντας σύνθημα «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας… Θέλουμε πίσω τη ζωή μας…»

Ο Φλεβάρης σημαδεύεται από την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη περιοχής στην οποία θα δημιουργηθεί νέα δομή μεταναστών. Η περιοχή του Μανταμάδου, Καβακλί, θα γίνει έκτοτε γνωστή σε όλο το πανελλήνιο. Οι κάτοικοι του νησιού θα κλείσουν τους δρόμους σε Καράβα και Διαβολόρεμα οι οποίοι οδηγούν στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ενώ δέχονται βροχή δακρυγόνων και χημικών από τους άνδρες των ΜΑΤ που έφτασαν από την Αθήνα για να καταστείλουν τις αντιδράσεις. Τελικά οι δυνάμεις των ΜΑΤ μετά από ημέρες κλεφτοπόλεμου με τους Λέσβιους θα αποχωρήσουν από το νησί.

Ήταν τέλη Φεβρουαρίου όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, σημαίνοντας την αρχή για μια σειρά από εξελίξεις στη χώρα μας που ήδη μετρά έναν μήνα από την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Από τις 23 Μαρτίου, η Ελλάδα βιώνει μία διαφορετική καθημερινότητα, όπως την επέβαλε το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, με τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού, να έχουν κάνει την εμφάνισή τους ήδη από τις αρχές του Μαρτίου.

Ελληνοτουρκική κρίση εκδηλώνεται στις Καστανιές του Έβρου με την Τουρκία να ανοίγει μονομερώς τα σύνορά της προς την Ευρώπη για να οδηγηθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες. Λίγες ημέρες αργότερα τον μήνα Μάρτιο σε θαλάσσια περιοχή της Λέσβου σημειώθηκε επεισόδιο ανάμεσα σε σκάφος της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής, όταν το τελευταίο επιχείρησε να εμβολίσει το ελληνικό με προφανή κίνδυνο σύγκρουσης.

Το καλοκαίρι που πέρασε σημαδεύτηκε από ένα αναπάντεχο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού. Για πρώτη φορά τουριστικά καταλύματα της Λέσβου δεν άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό καθώς οι κανόνες λειτουργίας λόγω covid και το μεταναστευτικό είχαν ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον από πλευράς τουριστών να είναι ελάχιστο και η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων ασύμφορη.  

Ο Σεπτέμβρης ήρθε να δώσει τέλος στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, μέσα σε λίγες ώρες, από φωτιά που έβαλαν μετανάστες μετατράπηκε σε στάχτη το ΚΥΤ. Τις ημέρες που θα ακολουθήσουν ο Καρά Τεπές γεμίζει με χιλιάδες μετανάστες, δυνάμεις της Αστυνομίας απομονώνουν την περιοχή και κόβουν την κυκλοφορία, νεκρώνοντας μια σημαντική οικονομική ζώνη για την πόλη της Μυτιλήνης και για το νησί ολόκληρο.

Μέρες αργότερα μπαίνουν οι πρώτες σκηνές στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ το οποίο θα μετατραπεί σε πρόχειρο καταυλισμό.

Ο Νοέμβριος θα φέρει το δεύτερο Lockdown και επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με καθεστώς click away, έναν τρόπο ανορθόδοξο που δεν βοηθάει επί της ουσίας τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά.

 

3 Δεκεμβρίου θα πέσουν οι πρώτες υπογραφές Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δημιουργία νέου ΚΥΤ στη θέση Πλάτη στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey