Μια παρέμβαση του ΤΕΕ που δείχνει πολλά από εκείνα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, στην επιχείρηση ανοικοδόμηση της Βρίσας

Όσο κι αν είναι πολλά τα λεφτά, απαιτείται σοβαρότητα

10/08/2017 - 11:21 Ενημερώθηκε 11/08/2017 - 11:13

Παρέμβαση με ένα μήνυμα που έχει πολλούς αποδέκτες και δείχνει και τις πολλές ειδικές «δυσκολίες» που κρύβει η μετά-σεισμόν εποχή στη Λέσβο και δεν αφορούν αποκλειστικά στο πώς θα ανοικοδομηθεί (γραφειοκρατικά και πρακτικά) η Βρίσα, πραγματοποιεί το ΤΕΕ - Τμήμα ΒΑ Αιγαίου.
Βάζοντας στο στόχαστρο αρκετούς μη θεσμικούς φορείς και «εθελοντές» που εκφράζουν τελευταία δυναμικά το ενδιαφέρον τους, να συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως στην προσπάθεια που ξεκινά για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού. Τα χρήματα κοινώς, που είναι πολλά για το όλο εγχείρημα, σύμφωνα με το ΤΕΕ, θα πρέπει να μην αποπροσανατολίσουν κανέναν από τον μείζονα σκοπό. Και δεν είναι άλλος από το να υπάρξει μια ορθή επιστημονικά ανακατασκευή / επισκευή / ανέγερση των κατασκευών, ασφαλής για τους πολίτες, χωρίς τεχνικά προβλήματα στο μέλλον.

«Υπό την κάλυψη του εθελοντισμού…»
Το ΤΕΕ που έχει παρέμβει και πρωτύτερα για όλα όσα αφορούν στο σεισμό και έδειξε την διάθεσή του να σταθεί αρωγός της πολιτείας στον αγώνα που ξεκίνησε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού της 12ης Ιούνη, σημειώνει με νόημα στη νέα δημόσια τοποθέτησή του: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε να λαμβάνουν χώρα ενορχηστρωμένες κινήσεις από μη θεσμικούς φορείς υπό την κάλυψη του εθελοντισμού και μια επιλεκτικής ευαισθησίας, που αφορούν στην ανακατασκευή της Βρίσας και μόνο, δημιουργώντας εύλογες απορίες ως προς τις προθέσεις τους. Διότι δεν είναι λίγες οι φορές η ίδια η πολιτεία, απεμπολώντας τον θεσμικό της ρόλο σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως πρόσφατα με την προσφυγική κρίση, να παραχωρεί λευκή επιταγή σε ιδιωτικά συμφέροντα καλυπτόμενα πάντα από αγαθές προθέσεις. Ομοίως δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου σημαντικές μελέτες βαφτίζονται ερευνητικά προγράμματα ή δήθεν δωρεές, πριμοδοτώντας ευθέως σχήματα που λειτουργούν με αθέμιτα μέσα και αδιαφανείς διαδικασίες», σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας επ’ αυτών πως το Τμήμα ΒΑ Αιγαίου, θα δείξει «μηδενική ανοχή αν διαπιστωθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης των σεισμοπαθών, στην δύσκολη αυτή στιγμή από επιτήδειους για οποιοδήποτε λόγο».
Το ΤΕΕ στην παρέμβασή του, σημειώνει επίσης ότι καμία κατασκευή που μελετήθηκε και επιβλέφθηκε από μηχανικό με βάση κάποια οικοδομική άδεια, δεν υπέστη την παραμικρή βλάβη στο σεισμό της 12ηζ Ιουνίου, υποστηρίζοντας πως «αυτό αποτελεί ένα δείγμα της υψηλής κατάρτισης και γνώσης των μηχανικών του νησιού».

Μικροζωνική μελέτη
Σε συνέχεια του παραπάνω δε και «για να υπάρξει μια ορθή επιστημονικά ανακατασκευή / επισκευή / ανέγερση των κατασκευών, ασφαλής για τους πολίτες, χωρίς τεχνικά προβλήματα στο μέλλον, πάγια θέση του TEE είναι να ανατεθεί και να εκπονηθεί μικροζωνική μελέτη της οποίας τα συμπεράσματα θα χρησιμοποιηθούν από τους μελετητές που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση της περιοχής», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην παρέμβαση που καταλήγει ως εξής:
«To TEE - Τμήμα ΒΑ Αιγαίου και ο κόσμος που αντιπροσωπεύει, σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας και άρρηκτος κρίκος της κοινωνικής αλυσίδας, απαιτεί τον σεβασμό του ρόλου του από την πολιτεία και διεκδικεί την θέση που του αρμόζει πάντα με διαυγείς και δίκαιες προς όλους διαδικασίες. Κανείς δεν διαθέτει μεγαλύτερη ευαισθησία από τους μηχανικούς που επέλεξαν να ζήσουν, να δημιουργήσουν, να εργαστούν σε αυτόν τον τόπο…».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey