Ομάδα Γονέων από την «Πνοή»

11/10/2018 - 13:26

Το Κέντρο Πρόληψης ΠΝΟΗ σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και το Δημοτικό σχολείο Μόριας, θα πραγματοποιήσει ομάδα γονέων διάρκειας 12 δίωρων συναντήσεων.

Στόχος της ομάδας είναι να βοηθηθούν οι γονείς ώστε να νιώσουν περισσότερο επαρκείς στην άσκηση του γονεϊκού ρόλου και να αποκτήσουν μια βαθιά συναισθηματική και ουσιαστική σχέση με τα παιδιά τους, που να εμπεριέχει την φροντίδα, την αγάπη, την σωματική εγγύτητα, την ενσυναίσθηση, τα όρια και την επικοινωνία, μέσα από την παροχή γνώσεων, την πληροφόρηση αλλά και την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.

Αναλυτικότερα, τα θέματα που θα αναπτυχθούν στην Ομάδα:

- Τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού: πρακτικές διαχείρισης από την πλευρά του γονέα.

- Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

- Λειτουργική επικοινωνία στην οικογένεια: ποιοι παράγοντες την καθορίζουν.

- Ο ρόλος του γονέα στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού-Η δική μου αυτοεκτίμηση.

- Η σειρά γέννησης των παιδιών στην οικογένεια (Οικογενειακός Αστερισμός) και πως αυτή επηρεάζει την ψυχολογική τους τοποθέτηση μέσα σ’ αυτή και την διαμόρφωση των ρόλων.

- Επίλυση συγκρούσεων: στο ζευγάρι, ανάμεσα στα αδέρφια, στη σχέση γονέα παιδιού.

- Εφηβική ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

- Όρια και κανόνες στην οικογένεια: πώς εφαρμόζονται και τι σημαίνουν. Σκοποί της αρνητικής συμπεριφοράς των παιδιών. Οργάνωση της οικογένειας, σε μια προοπτική αμοιβαίας αυτονόμησης.

- Αφήνοντας πίσω την ενοχοποίηση προς τους γονείς, επιλέγουμε να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε. (Συναισθηματική αιμομιξία-χειριστικός γονέας-τα ψυχικά ελλείμματα των γονέων).

- Έγκαιρη πρόληψη και σημάδια για χρήση ουσιών. Αιτιολογικοί παράγοντες της εξάρτησης και τρόποι αντιμετώπισης.

- Έρωτας και συντροφική σχέση. Αγαπώντας μόνο εκ του ασφαλούς, παραμένουμε παιδιά.

- Επιμέρους θεματικές με βάση τα αιτήματα της ομάδας.

Η ομάδα είναι βιωματική γι’ αυτό και μετά την 3η συνάντηση και δεν θα μπορούν να την παρακολουθήσουν νέα μέλη. Όσοι γονείς ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον διευθυντή του Δημοτικού σχολείου Μόριας. Ημερομηνία 1ης συνάντησης 15 Οκτωβρίου 5-7 μ.μ., στο Δημοτικό σχολείου του χωριού.

Υπεύθυνοι Σεμιναρίου: ο Δημήτρης Μπούμπας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Α΄θμιας Εκπαίδευσης και η Σαμοθρακή Δέσποινα Κοινωνική Λειτουργός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey