Τι απαντά ο Πρόεδρος της Συκαμιάς για τα γεγονότα όπου κάτοικοι του νησιού πέταξαν πέτρες κατά πλοίο ΜΚΟ

«Οι κάτοικοι του χωριού μας καμία ανάμειξη δεν είχαν στα γεγονότα που προκλήθηκαν»

18/10/2019 - 13:24 Ενημερώθηκε 18/10/2019 - 13:39

Με αφορμή τα γεγονότα που συνέβησαν την Δευτέρα στη Σκάλα Συκαμιάς, όπου κάτοικοι του νησιού πέταξαν πέτρες στο πλοίο «Οpen Arms» της οργάνωσης «Proactiva», ο Πρόεδρος της Κοινότητας της Σκάλας Συκαμιάς, Σαρόγλους Γεώργιος, απαντά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Αναλυτικά:

«Μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε στα τηλεοπτικά κανάλια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα γεγονότα που προκλήθηκαν στη Σκάλα Συκαμιάς και συγκεκριμένα με το πλοίο «Οpen Arms» της οργάνωσης «Proactiva» στις 14 Οκτωβρίου το απόγευμα, για την αποκατάσταση της αλήθειας θα ήθελα να γίνουν γνωστά τα εξής:

-Οι κάτοικοι του χωριού μας καμία ανάμειξη δεν είχαν στα γεγονότα που προκλήθηκαν. Απεναντίας αναφέρω ότι κάτοικοι όμορων χωριών ήρθαν να εμποδίσουν το σκάφος να προσεγγίσει στο λιμάνι. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς τυχαίνει να είναι εκλεγμένη στο νεοσύστατο δήμο Δυτικής Λέσβου με το νόμο «Κλεισθένη».

-Δεν ενημέρωσαν την κοινότητα και τους φορείς του χωριού μας για τις προθέσεις τους. Ο τόπος και η κοινωνία του χωριού μας έβαλε πλάτες και σήκωσε τεράστια φορτία όταν από το 2015 πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν πρόσφυγες και μετανάστες που ο αριθμός τους ξεπερνά το αστρονομικό νούμερο των 300 χιλιάδων ανθρώπινων ψυχών. Οι κάτοικοι και η κοινότητα έμαθαν να ζουν και να διαχειρίζονται το «προσφυγικό πρόβλημα», χωρίς να ματώσει μύτη, όταν κάποιοι άλλοι έβλεπαν από μακριά. Προστάτες και Συμβουλάτορες στον τόπο μας δεν χρειαζόμαστε.

-Ουδέποτε το σκάφος της οργάνωσης «Proactiva» πήγε στο Μόλυβο, ούτε και εμποδίστηκε να προσεγγίσει το λιμάνι του Μολύβου όπως με την παραπληροφόρηση αναφέρθηκε για τη δημιουργία εντυπώσεων. Οι αρχές με ενημέρωσαν ότι ο καπετάνιος του σκάφους επικοινώνησε με το λιμεναρχείο και με την σειρά του αυτό του υπέδειξε να αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς αφού προηγουμένως ελέγχθηκαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που ορίζει ο νόμος.

-Υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν οργανώσεις στο χωριό μας που μας βοήθησαν να συνεχίζουν να βοηθούν ώστε οι κάτοικοι απρόσκοπτα να μπορούν να ασχολούνται με τις καθημερινές τους εργασίες. Συνεχίζει να λειτουργεί το «State 2» στο δρόμο μεταξύ Συκαμιάς και Σκάλας, ένας χώρος οργανωμένος πρώτης υποδοχής που δέχεται σε καθημερινή βάση πρόσφυγες και μετανάστες που περισυλλέγονται από τις βάρκες που έρχονται από τις απέναντι ακτές. Όλοι αυτοί παραμένουν στο χώρο φιλοξενίας με την αμέριστη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας με στεγνά ρούχα, τροφή, ιατρική περίθαλψη κ.λ.π., μέχρι να μεταφερθούν με λεωφορείο στην πόλη της Μυτιλήνης. Μερικοί τολμούν να λένε ότι πρέπει να κλείσει χωρίς να σκέφτονται και να γνωρίζουν τα τεράστια προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί το 2015 όταν αυτό δεν υπήρχε.

-Οι κάτοικοι της Συκαμιάς και Σκάλας δεν έχουν ανάγκη από κανέναν. Με την στάση που κράτησαν στην προσφυγική κρίση κέρδισαν από μόνοι τους την παγκόσμια αναγνωρισημότητα και κατέστησαν το χωριό μας ως τόπο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.»

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey