Η τελετή για την απονομή του Αθηναγόρειου βραβείου στους δυο τιμώμενους Σκαμνιώτες

Οι Αρχοντες τίμησαν το «ελληνικό φιλότιμο» στην Νέα Υόρκη

25/10/2017 - 19:21

Στιγμιότυπο από την απονομή του Αθηναγορείου Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Τάγματος «Αγιος Ανδρέας» των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη γιαγιά Αιμιλία και στο ψαρά Στρ. Βαλαμιό από τη Σκάλα Συκαμιάς , καταγράφονται στο ρεπορτάζ του Χρ. Αθανασάτου στην ομογενειακή ημερήσια εφημερίδα της Ν. Υόρκης"Εθνικός Κήρυξ" . Το ρεπορτάζ αναφέρεται στα της απονομής , στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πλωμαρίτης στην καταγωγή , πρώην Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους που μίλησε για το "ελληνικό φιλότιμο" ! Η ανταπόκριση του Χρ. Αθανασάτου για το γεγονός αυτό έχει ως εξής:

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε συγκινησιακό κλίμα έγινε η φετινή απονομή του Αθηναγορείου Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Τάγματος «Αγιος Ανδρέας» των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την ετήσια δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ν. Υόρκης.

 

Αποδέκτης αυτή τη φορά δεν ήταν κάποιο υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της πολιτικής, των επιχειρήσεων ή της Εκκλησίας, αλλά ένας καθημερινός πολίτης, στο πρόσωπο του οποίου βραβεύτηκε η Ελλάδα: Ο λόγος για τον αλιέα Ευστράτιο Βαλαμιό, ο οποίος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο - μαζί με την ηλικιωμένη Αιμιλία Καμβύση, που δεν ήταν παρούσα - ως σύμβολο του πνεύματος αυτοθυσίας των κατοίκων της Λέσβου προς τους πρόσφυγες.

 

«Ο,τι έγινε ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε», είπε ο κ. Βαλιαμός, παραλαμβάνοντας το βραβείο. Παράλληλα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε ότι προσφέρει δωρεά 50.000 δολαρίων προς τους κατοίκους της Λέσβου, για το έργο που επιτελούν.

 

«Είναι συγκινητική βραδιά γιατί τιμούμε τον απλό Ελληνα», σχολίασε ο πνευματικός καθοδηγητής του Τάγματος, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

 

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος επεσήμανε ότι η βράβευση δυο απλών Ελλήνων έδωσε έναν «πιο ανθρώπινο χαρακτήρα» στην εκδήλωση, ενώ δεν παρέλειψε να σταθεί στην αισιοδοξία που απορρέει από την περίπτωση των κατοίκων της Λέσβου.

 

«Η εικόνα της διαφθοράς δεν είναι η πραγματική εικόνα της ανθρωπότητας. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της ανθρωπότητας. Δεν έχουμε λόγια για να ευχαριστήσουμε, όχι μόνο αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και τους Αρχοντες για την τιμή αυτή», είπε.

 

Ο Ρ. Πρίμπους

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο μέχρι πρότινος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους, που επίσης είναι Αρχων του Πατριαρχείου. Πρίμπους: «Οι βραβευθέντες είναι παράδειγμα φιλοτίμου»

 

Στην ομιλία του, ο πρώην στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «Μεγάλωσα με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην ιδιαίτερη πατρίδα μου και πήρα αυτές τις αξίες. Οσο ο κόσμος τριγύρω μας αλλάζει, η πίστη είναι αυτή που μας κρατά».

 

Στη συνέχεια, ο κ. Πρίμπους έκανε ειδική αναφορά στα δυο τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς, Αιμιλία Καμβύση και Στράτο Βαλαμιό. «Αιμιλία και Στράτο: Ξέρω ότι δεν το κάνατε με σκοπό να πάρετε το Νόμπελ, το βραβείο αυτό ή κάποια διάκριση. Θεωρήσατε ότι αυτό ήταν η μοναδική επιλογή. Είστε το καταλληλότερο παράδειγμα φιλοτίμου. Το φιλότιμο περιγράφει μια σειρά από αξίες που δίνουν νόημα στην ζωή, υπεράνω του εαυτού μας».

 

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι και ο ίδιος έχει καταγωγή από τη Μυτιλήνη, από την πλευρά της μητέρας του.

«Τιμή για εμένα και την Ελλάδα».

 

Ο χαιρετισμός του Βαλαμιού

Λίγο πριν την παραλαβή του βραβείου, ο Ευστράτιος Βαλαμιός ανέφερε στον «Ε.Κ.» ότι «η σημερινή βράβευση τιμά εμένα προσωπικά και όλη την Ελλάδα που άνοιξε την αγκαλιά της σε αυτόν τον κόσμο που υπέφερε και τον βοήθησε χωρίς διακρίσεις. Οποιοσδήποτε θα έκανε ακριβώς το ίδιο».

 

 

Αναφερόμενος στις καταστάσεις που εξακολουθεί να βιώνει - έστω και σε μικρότερη κλίμακα - η Λέσβος, ο κ. Βαλαμιός θυμήθηκε μια περίπτωση όπου, προσπαθώντας να σώσει μια μάνα, δεν κατάφερε τελικά να σώσει και το παιδί της.

 

Επίσης, έπλεξε το εγκώμιό του και ο επικεφαλής των Αρχόντων, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης.

 

«Σε έναν κόσμο που ο ανθρώπινος πόνος κυριαρχεί, υπάρχουν άνθρωποι που ενεργούν με τη φιλευσπλαχνία και το έλεος του Θεού. Ευχαριστούμε τον Θεό για αυτόν τον ψαρά, ο οποίος ακολούθησε το παράδειγμα των Αποστόλων ψαράδων, που τους είχε πει ο Χριστός ότι πλέον θα ’ψαρεύουν’ ανθρώπινες ψυχές» κατέληξε ο κ. Λυμπεράκης.

 

Λίγο πριν την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος έλαβε μια χρυσή ράβδο ως δώρο από το Τάγμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών στην ιεραρχία.

 

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey