Δύο νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που «χτύπησε» τα Δωδεκάνησα στη 01:30 τα ξημερώματα

Ο Εγκέλαδος μετακόμισε και «χτύπησε» με 6,4R και την Κω

22/07/2017 - 10:49

Σείστηκαν τα Δωδεκάνησα τα ξημερώματα της Παρασκευής από τον σεισμό των 6.4R στη 01:30, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ανάστατοι οι κάτοικοι, βγήκαν στους δρόμους όπου πέρασαν τη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να μετρούν τις πληγές τους. Ο απολογισμός ήταν τραγικός, με δύο νεκρούς, τουλάχιστον εκατό τραυματίες -πέντε εκ των οποίων αρκετά σοβαρά- και πολλές υλικές ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, και είχε εστιακό βάθος γύρω 8-9 χιλιόμετρα. Ωστόσο, θα χρειαστούν μέρες μέχρι να αποτιμηθεί επακριβώς.

Οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι ένας 39χρονος Τούρκος και ένας 27χρονος Σουηδός. Οι δύο άτυχοι τουρίστες πλακώθηκαν από έναν τοίχο σε μπαρ, που κατέρρευσε, ενώ αρκετοί ήταν επίσης οι τραυματίες στο ίδιο νυχτερινό μαγαζί από πτώση της οροφής σε άλλο σημείο του.

Ο φονικός σεισμός προκάλεσε κι ένα μικρό «τσουνάμι» -περίπου 70 εκατοστών, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη- που είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού, το οποίο δεν είναι πλέον λειτουργικό. Μάλιστα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Paros» δεν κατάφερε να καταπλεύσει στο νησί, αδυνατώντας να προσεγγίσει την προβλήτα, συνεχίζοντας το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Τουρκία, ιδιαίτερα στη Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας. Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας ανέφερε ότι έχουν αναφερθεί μικροί τραυματισμοί, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού σημείωσε πως έχουν καταγραφεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτήρια.

 

Έντονη η μετασεισμική ακολουθία

Λίγα λεπτά μετά τα φονικά 6,4R ακολούθησε δυνατός μετασεισμός εντάσεως 5,1R, με επίκεντρο 26 χλμ. βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος. Μάλιστα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί εντάσεως 4,6R, 4,5R και 4,7R σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ. από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του πανικού που επικράτησε, διανυκτέρευσαν στους δρόμους, ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη. Στην Κω βρίσκεται και ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης ξεκίνησαν να αποκαθίστανται τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

 

Τεράστιες οι ζημιές

Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην Πλατεία Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Ζημιές υπέστη και η καμάρα προς τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά, μπροστά από το νοσοκομείο.

Οι ζημιές φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής αναμενόταν να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

 

 

 

Για ένα εντελώς διαφορετικό ρήγμα σε σχέση με εκείνο της νότιας Λέσβου κάνει λόγο ο καθηγητής του Τμ. Γεωγραφίας του Παν. Αιγαίου

 

Ν. Ζούρος: «Δεν έχουμε ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας»

 

«Δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός με τον σεισμό στη νότια Λέσβο. Δεν έχει καμία σχέση. Είναι εντελώς διαφορετικά τα ρήγματα και επομένως δεν έχουμε ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας…», δηλώνει στο «Ε» ο κ. Νίκος Ζούρος, καθηγητής του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με γνωστικό αντικείμενο τη φυσική γεωγραφία και έμφαση στη γεωμορφολογία - γεωτεκτονική και γεωδυναμική.

Η σεισμική δόνηση στην Κω προήλθε από ένα γνωστό ρήγμα στον κόλπο της Αλικαρνασσού, το οποίο μάλιστα είχε δώσει επίσης έναν αντίστοιχο ισχυρό σεισμό το 1933 της τάξεως των 6,6R, με 200 θύματα τότε και περισσότερους από 600 τραυματίες. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, μάλιστα, είχε ασχοληθεί στο πρόσφατο παρελθόν με τον συγκεκριμένο σεισμό στην Κω, παρουσιάζοντας μια έκθεση στο νησί του Ιπποκράτη.

Ο κ. Ζούρος προσθέτει: «Το 2008, πραγματοποιήσαμε μια έκθεση ως Μουσείο στην Κω, με θέμα τους σεισμούς και τον σεισμικό κίνδυνο στο Αιγαίο, αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισης και προστασίας. Είχαμε προχωρήσει, επίσης, και σε ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία, έχοντας επικεντρωθεί στον φονικό σεισμό της Κω στις 23 Απριλίου του 1933 με τα 200 θύματα και τους εκατοντάδες τραυματίες. Αντίστοιχης έντασης ήταν και αυτός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην περιοχή, η οποία έχει μεγάλο ιστορικό ζημιών από σεισμούς».

 

«Υπάρχει γενικά έντονη δραστηριότητα»

Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για ιδιαίτερα έντονη σεισμική δραστηριότητα στο ανατολικό Αιγαίο μέσα στο 2017, εστιάζοντας στις ισχυρές δονήσεις βόρεια της Λέσβου στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου, στον φονικό σεισμό της νότιας Λέσβου τον περασμένο Ιούνιο και στον χθεσινό στην Κω. Ο κ. Ζούρος, ωστόσο, δίνει μια άλλη διάσταση: «Η δραστηριότητα είναι όντως έντονη. Υπήρχε και πριν όμως. Απλώς τώρα το αντιλαμβανόμαστε περισσότερο, γιατί επηρεάζει κατοικημένες περιοχές. Γι’ αυτό μας κάνει εντύπωση. Συνεχώς γίνονται σεισμοί στο Αιγαίο, όπου γενικώς ελευθερώνεται αρκετή ενέργεια. Τα φαινόμενα πάντως είναι συνεχή, ζούμε σε μια ιδιαιτέρως σεισμογενή περιοχή και επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey